Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie subwoofera aktywnego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie subwoofera aktywnego.

Witam.Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi pomóc w zaprojektowaniu subwoofera aktywnego?Jestem kompletnie zielony w tych sprawach a chciałbym mieć jakąś satysfakcję przy oglądaniu filmów i nie wkurzać się na jakiś badziewiarski sub ze sklepu.
    Chodzi mi o kompletne zaprojektowanie pod ten głośnik Magnat xpress.Najbardziej chodzi mi o obudowę (dokładne wymiary i format obudowy) i elektronikę (wzmacniacz z zasilaniem).Gdzie kupić wzmak.Jeśli będę miał wymiary obudowy to już pół sukcesu.Chciałbym się zmieścić w budżecie 500 zł.
    Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!

Zły dział.

Zajrzyj do konstukcji może Ci się coś spodoba.

Skomentuj

:ntd:

wzmacniacz mozesz zakupic (gotowy lub w czesciach) u kolegi Irkatroche kosztuje ale jest dobrej jakosci i w zupelnosci starcza do wiekszoci glosnikow...
      tansze wzmacniacze zakupisz w www.matronix.pl ale tutaj juz troche gorzej z jakoscia...
      jezeli chcesz wymiary obudowy to pokaz zdjecie jakiegos gotowego suba ktory Ci sie podoba to policze obudowe w tym stylu... ale dopiero jak ktos to przeniesie do odpowiedniego dzialu

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedz.Obudowa o normalnym kształcie najlepiej w prostokącie.
        Jaki wzmacniacz byłby odpowiedni z tej strony którą podałeś?Napiszę jeszcze do Irka ale musze trzymać się budżetu pozatym nie jestem audiofilem i raczj zależy mi aby to dobże chodziło z kinem i zestawem audio z nastawieniem na kino.Wzmacniacz musi być kompletny z zasilaczem bo nie znam sie na elektronice.Poprostu poskładam wszystko do kupy i będę liczył na to że zadziała.

Proszę o przeniesienie postu do odpowiedniego działu.

Skomentuj

Zamieszczone przez t0mall
          Proszę o przeniesienie postu do odpowiedniego działu.
          Już to zrobiłem,czekam na premię :lol:

Skomentuj

t0mall, masz jakies ograniczenia co do wymiarow?? stolik, ciasny pokoj, czy cos podobnego, czy mam swobode??
            dorwalem w koncu skaner wiec sobie porysuje i wkleje :twisted: ...bo nieznam sie na autoCADzie :sad:

i jeszcze jedno... jak dam tylko zewnetrzne wymiary to sobie sam policzysz scianki i bedziesz wiedzial jak to poskladac czy mam rozrysowac wszystko jak w klockach LEGO?? :razz: (juz tacy mi sie zdazali)

Skomentuj

Super że chcesz mi pomóc.
              Co do wielkości to myślę że długść do 70 cm szerokość ok 50 cm wysokoć chyba też do 50 - 60 cm.Co do wymiarów to mam zamiar dać je do stolarza aby mi podocinał na wymiar bo nie mam warunków w bloku do takich prac.Póżniej sobie w domu tylko to poskręcam i pokleje.Myślę więc że najlepiej aby było już na gotowo.
              Pomyśl proszę jeszcze nad tym wzamacniaczem.Na tej stronie którą podałeś widziałem że są to praktycznie gotowe konstrukcje do zamontowania więc chyba nie będę miał kłopotu.Chodzi tylko o model.Pozdro

[ Dodano: 2007-02-16, 11:10 ]
              Chyba przesadziłem z tymi wymiarami.Myślę że te będą lepsze przepraszam jeśli zaczołeś już obliczenia.

Szerokość do 45 cm
              Wysokość do 45 - 50 cm
              dłygość do 45 cm

Chciałbym aby wyglądał tak:

[img][/img]

Skomentuj

wpisalem ten glosnik do WinISD i okazalo sie... ze to sa prawdopodobnie parametry tylko na pokaz... wylicze cos na standardowe 50-60litrow...
                co do wzmacniacza to przeczytaj to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4709
                najbardziej optymalnym bylby ten http://www.matronix.pl/?cmd=WXP300T poniewaz jest niewiele drozszy od slabszej wersji a slabsza wersja jest za slaba...

[ Dodano: 2007-02-16, 11:12 ]
                t0mall, dokladnie o takim myslalem... zjem tylko sniadanie i do dziela...

Skomentuj

Mogę się zastanowić nad zakupem innego głośnika jak byś jakiś polecał w podobnej cenie to daj link.

Skomentuj

t0mall, niepowiedzialem ze to zly glosnik tylko ze parametry ma chyba nieprawdziwe... z tego co czytalem to przyzwoity glosniczek jak na swoja cene. alternatywa w tej cenie jest STX ktory jest juz zbyt oklepany...

mialem wczoraj wkleic rysunki ale zapomnialem ze piatek nalezy do mojej dziewczyny...
                    wstepnie policzylem 2 wersje:
                    1. taka jak na zdjeciu, z tunelem 10cm. szer 35cm wys 57cm glegokosc 40cm
                    2. z 2 tunelami 7cm; szer 35 wys 50 gl 46cm...

ktora bylbys bardziej zainteresowany??

[ Dodano: 2007-02-17, 16:05 ]

niemoge znalezc rozmiaru tego magnata. pisza ze ma 300mm ale malo kotry ma dokladnie tyle.
                    ktora wersje wolisz?? trzeba bedzie przedluzac b-r wiec w 1. wersji moge dac nizsza obudowe bo wejscie odsunie sie przez wygiecie rurki...
                    rysunki oczywiscie pogladowe :wink:

Skomentuj

Dzięki.Myślę że wybiorę wersję z 1 bassreflexem.
                      Jak oblicza sie rozmiar obudowy?Używasz jakiegoś programu?
                      Mógłbyś mi zrobić jakis opis pod konkretny program.Chciałbym sam spróbować.

Skomentuj

Zamieszczone przez t0mall
                        Jak oblicza sie rozmiar obudowy?Używasz jakiegoś programu?
                        uzywam (tak jak wiekszosc) WinISD (opis na stronie glownej). w przypadku tego glosnika zalecana pojemnosc obudowy znajdziesz np na aukcji allegro (ok 50litrow).
                        rysujesz sobie na kartce srednice glosnika w pewnej skali, dodajesz po 1-2cm po bokach dla estetyki i latwosci wykonania. szukasz wymiarow b-r ktore chcesz zastosowac. rysujesz go centralnie pod glosnikiem w zaplanowanym odstepie. dolna odleglosc od tunelu ustalasz wg zasady zeby wejscie tunelu nie bylo blizej scianki niz jego srednica (w przypadku 10cm mozna dac troche mniej). wiec masz gotowa przednia scianke. liczysz powierzchnie tej scianki ale czesci ktora bedzie w srodku obudowy, zaplanowany litraz dzielisz przez ta powierzchnie i masz przyblizona glebokosc obudowy (wewnetrzna), dodajesz pare cm dla scianek, wzmocnien itp i masz gotowy projekt obudowy.... czy to az takie trudne??

Skomentuj

No niby nie ale ja nawet nie wiedzialem od czego zaczać.Dzięki za opis.

Skomentuj

t0mall, umiesz czytac rysunek techniczny??
                            dac schemat skrzynki w wersji ekonomicznej czy solidnej??

Skomentuj

Najlepiej w jak najprostszej.Ale możesz dac obie.Pogłówkuje to myślę że sobie poradze :mrgreen:

Skomentuj

niestety narazie niemam czasu aby wkleic rysunek...
                                podam narazie wymiary plyt zebys mogl sobie policzyc ile to wyniesie.
                                550 x 350 front i tyl
                                550 x 384 boki
                                313 x 384 dol i gora
                                313 x 513 wzmocnienie frontu
                                313 x 366 wzmocnienie srodka
                                wymiary oczywiscie w [mm]
                                wykozystalem rozmiary b-r dostepnego tutaj http://www.allegro.pl/item164692363_...nel_wylot.html (srednica wew 102mm, kolniez zewnetrzny 159mm) ktorego bedziesz muslal przedluzyc do ok 28cm za pomoca rurki PCV

Skomentuj

Dzięki wielkie.Pomału zacznę zbierać materiały i niedługo zabieram się do pracy.

Skomentuj

Prawda jest taka że gdyby każdy amator poczytał sporo na forum,konstrukcje,akustyka ,problemy i pozostale posty amatorów to by sporo sie z tego nauczył, jesli chcesz złożyć suba to musisz wiedziec czego chcesz,ile przeznaczysz na to kasy i wtedy dopiero pytasz o konkretne pytania czyli podajesz sume na całość ile masz,podajesz jaki masz pokój duży,i gdzie mógłbyś coś samemu sklepać bo jak nie masz zbytnio warunkow to tez nie zrobisz cuda licz sie z tym, ja właśnie składam suba i wiem wszystko dokładnie co zrobić :] co do wzmaka i głośnika nie oszczędzałbym na twoim miejscu takie moje zdanie lepiej poczekac i uzbierac wiecej niz pozniej kombinowac i zmieniac bo bedzie za mało dla ciebie pamietaj ze apetyt zawsze urośnie:] ps Paweł S. na twoim miejscu baaaaardzo bym mu podziękował bo naprawde sporo ci pomógł .pozdro i powodzenia

Skomentuj

t0mall, poradzisz sobie tylko z wymiarami czy zamiescic jednak rysunek??
                                      daj znac jak tam ida prace

Skomentuj

Jeśli chodzi o rysunek to będę Ci wdzięczny jeśli go wstawisz.Co do prac to jeszcze nie zacząłem.Mam ostatnio sporo pracy zawodowej i nie bardzo mam czas.Ale rysunki bardzo mi sie przydadzą.Bardzo dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X