Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki rodzaj płyty na obudowę do kolumn??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki rodzaj płyty na obudowę do kolumn??

WITAM
    Czy może mi ktoś doradzić jaki rodzaj płyty drewnianej mogę użyć do zrobienia obudowy kolumny?? Najlepiej, żeby było jak najtaniej i jak najlepszy materiał. Może ktoś orientuje się mniej więcej cenowo jak poszczególne rodzaje płyt się utrzymują w cenie??
    Głośniki mam, zwrotnica zrobiona , okleinę mam (tylko brak DREWNA) :(
    PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJĘ

Płyta wiórowa 18mm u mnie w castoramie coś ok 19z groszami :grin:

Skomentuj

MDF, płyta wiórowa, sklejka, osb już nie bardzo.

Skomentuj

zdecydowanie MDF 19mm. cena to ok 30pln za metr kw.

Skomentuj

Zdecydowanie MDF!

MDF jest najlepszy.
          Sklejka się nie nadaje, jest zbyt sprężysta.

Skomentuj

co to mdf??
            :?:

Skomentuj

Płyty MDF i HDF - są to płyty drewnopochodne nowszej generacji. Produkowane są z włókien drzewnych klejonych w podwyższonej temperaturze i ciśnieniu. Otrzymany materiał ma jednorodny przekrój. Jest twardy, może być wykańczany okleinami naturalnymi (fornir) lub sztucznymi albo tylko pokryty lakierem. Stosowany jest do produkcji paneli podłogowych (HDF), płyt dla przemysłu meblarskiego (MDF), do robót stolarskich (MDF). Oprócz płyt, z masy można wytłaczać elementy do dekoracyjnego wykończenia powierzchni (np. listwy o różnym profilu).

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                Sklejka się nie nadaje, jest zbyt sprężysta.
                Sklejaka 18mm jest sprężysta?

Skomentuj

Jakby sklejka była sprężysta, to przecież by jej nie stosowali do dobrych paczek estradowych A stosują.
                  Ale inny aspekt jest taki, że paskudnie się ją obrabia w warunkach domowych. Poza tym kupioną sklejkę trzeba najpierw dobrze wysuszyć.

Skomentuj

Zdecydowanie MDF. Można z nim robić co sie tylko zapragnie. Łatwy w obróbce. Nie "szczypie" się tak na krawędziach jak płyta wiórowa... Dla DIY chyba nic lepszego jak MDF...

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                      Dla DIY chyba nic lepszego jak MDF...
                      Dokładnie tak.Sklejkę się stosuje w momentach kiedy walczymy o wartość masa/sztywność.Na estradę jak znalazł.Tylko cenowo niezbyt przyjemnie.

Skomentuj

Aaaaa... tylko jeden mały szczegół! Przed operowaniem wkrętami warto naiwercić najpierw otwór, ponieważ MDF potrafi "rozpęknąć" na połowe :-) przy stosownaniu wkrętów o zbyt dużej średnicy... typu karton-gips. Ot taki malutki szczegół :-) Poza tym jest bezkonkurencyjny... cenowo jak i jakościowo

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                          Dla DIY chyba nic lepszego jak MDF...
                          popieram. bardzo przyjemny material w obrobce szczegolnie w domowych warunkach. wszelkie zaokraglenia wykonalem recznie tarnikiem a nastepnie szlif papierem. podfrezowania pod glosniki wykonalem... nozykiem :lol:
                          MDF ma jeszcze to do siebie ze mozna go ksztaltowac przy uzyciu odpowiedniej techniki (troche wilgoci + stopniowe obciazenie)

jezeli niemasz zamiaru robic zadnych bajerow to mozesz zaoszczedzic i kupic zwykla wiorowke

Skomentuj

Czaruję...
                          X