Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warto zamienić??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Warto zamienić??

.... Warto zamienić 20/60/11.8 tonsila na 25/80 ?? Mam okazje po taniości taki manewr wykonać i nie wiem czy będzie w tym jakiś sens... ?? Planowałem zafundować sobie BSW ale przyjszło mi mandacik zapłacić :-) Więc odłoże to na później :-)

Chodzi o kolumny czy suba?
    wiekszy glosnik potrzebuje wiekszej obudowy w ktorej powinien zagrac glosniej.

Skomentuj

Do suba. Obudowa to nie problem. Mam pudło ok. 50l... które było by idealne dla 25 tonsila... Czy znacznie w porównaniu tych dwóch głosników będzie brakowało zejścia przy 25/80??

Skomentuj

To zalezy w jakim pudle miales tego 20cm. Niskei zejscia zapewnai duza obudowa ale wiekszy glosnika ba za to wieksza efektywnosc na dole pasma i nawet jak pomiarowo ma wyzsze f3 to i tak moze zagrac lepiej. Male glosniki potrafia czasami nisko zamruczec ale nie zatrzesa szybami.

Skomentuj

Obudowa ma 48l ... robiłem ją pod 25/60 którego przez głupotę spaliłem :-/ Sugerując się symulacjami 25/80 sporo odbiega z "zejściem" od tej 20... ale kto wie jak w praktyce :-)

http://www.imagewoof.com/view_image/...onsil20.60.jpg

Skomentuj

20/60/11 to glosnik do zamknietej obudowy. 25/80 do bassreflexu, wiec od razu bedzie mozna mu wpakowac duzo wiecej watow. wg mnie gra warta swieczki, cokolwiek by nie pokazaly pomiary, chociaz obudowe jednak dalbym wieksza - z 55 litrow, albo nawet 60...

Skomentuj

Może i 20/60 do zamkiętaj ale w tej mojej obudowie BR na prawdę robi niezłe zamieszanie Jednak przy większej ilości wacikw zaczyna się gubić.... i tak "bas-bulgot" wychodzi.... I kurde nie wiem... :/ Zrobie podmiankę.... przynajmniej będę wiedział na przyszłość :-)

Skomentuj

Glosnik 20cm w obudowie prawie 50litrow to totalne nieporozumienie!!
                Taka pojemnosc to jest max dla 25cm, sporo 30-stek zadowoli sie tylkoma litrami.

Skomentuj

Ehhhh... odechciało mi sie pierniczyć... zaoszczędzę troche na głośników a i tak nie będę zadowolony... znów dozbieram na BSW 12 calową edycję - na razie w moich zamierzeniach wypada najlepjej. :-) Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...