Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alphard HW1200- Sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alphard HW1200- Sub

Witam wszystkich i bardzo prosze o pomoc

Mam 2 głosniki Alphard hw 1200 i chce zrobic z nich subwoofer.
    Moje pytanie to:
    - Jaka obudowa
    - I jakie wymiary paczki

Prosze o odpowiedz.
    Pozdrawiam

wklep jego parametry w winisd i do roboty

a jak nie wiesz co to winisd to wracaj na strone glowna i przeczytaj materialy teoretyczne

Skomentuj

poucz sie warto
      www.audiomania.prv.pl

Skomentuj

Witam!
        Myślę, że pytanie było raczej skierowane do praktyków (praktyków ze znajomością teorii, ale chyba na tym forum takich nie ma). Proponowane symulacje to tylko strata czasu. Dlaczego? Ponieważ nie można "wklepać" rzeczywistych parametrów tych głośników. Poza tym program ten zaproponuje obudowę o pojemności rzędu 140 litrów na głośnik i pokaże na wykresie piękną charakterystykę.
        Pozdrawiam

Skomentuj

parametry mozna samemu pomierzyc lub dac komus do pomierzenia. a jak sam napisales to progra daje ci tylko propozycje a ty masz od tego głowke zeby cos w tych propozycjach pozmieniac i zobaczyc jaka wtedy bedzie charakterystyka. nikt ci nie kaze przystawac na to co pokazuje propgram z pierwszego rzutu, co ja sie bede rozpisywal www.audiomania.prv.pl ,artykuly, tutoriale winisd pro poczytaj

Skomentuj

Załóżmy, że kolega dał głośniki do zmierzenia, za usługę zapłacił tylko 100 zł. Program symulacyjny pokazał płaską charakterystykę dla 140 litrowej obudowy zamkniętej (dla jednego głośnika). Oczywiście naczytał się już mądrości i zjechał z pojemnością obudowy np. do 40 litrów. Na charakterystyce częstotliwościowej pojawiło się małe wybrzuszenie. Teraz pytanie - jak to wybrzuszenie ma się do jakości dźwięku?
            Pozdrawiam

Skomentuj

WojcikW, skad ty sie cłowieku urwałeś chyba spadłeś jako pierwszy liśc na jesień ..

Skomentuj

racja budzik.......ja wogule nie widze sensu twojego postu WojcikW

Skomentuj

Sens tych postów jest taki, że patrze na te wykresy dla różnych pojemności obudowy zamkniętej (czyli tej prostej do zaprojektowania) i nie wiem jaka jest optymalna dla HW1200. Przypuszczam, że autor tego tematu też ma ten problem.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

NIEMA optymalnej obudowy, co dla jednego wydaje sie optymalne dla drugiego jest kiszka, bo jeden woli ciżej an zej inny woli wyżej a głośniej, jednemu niepasuje ponad 10m2 impuls a drugiemu do 20ms jeszcze wszystko gra , wiec optymalna obudowa to juzzalezy od włąsnych preferencji i wymagan

Skomentuj

pozatym HW to shit

no ale ktos zrobil na nim odsluchy estradowe i niby bylo oki

Skomentuj

No właśnie Budzik. Ja dodatkowo jeszcze nie wiem "jak słychać" impuls 20 ms i zejście do 50Hz przy spadku -3dB, w porównaniu z impulsem 6 ms i 65Hz przy -3dB. Może napisz jaką TY byś wybrał pojemność skrzyni dla jednego HW 1200 4 omy, a jaką dla dwóch takich głośników skręconych przodami do siebie (isobaric). Oczywiście będzie to optymalna obudowa wg. Twoich subiektywnych odczuć słuchowych (czyli taka jaką byś miał robić dla siebie).
                        Pozdrawiam

Skomentuj

nic ci niepowiem, ja by ten głosnik wyrzucił do smieci , przeciez on ma chyba twarde zawieszenie wiec nadaje sie na popielniczke alfredzianą pozatym jak pytasz -3 db to niejest wielki spadek, można powiedziec ze bardzo mały a 15 hz to juz spora różnica włącz sobie w kompie jakiś korektor i przy rożncyh czestotliwościach podkrec o pare hz itp id i sie pobaw to bedziesz miał jako taką orientacje

Skomentuj

Czaruję...
                          X