Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F3 na poziomie 21Hz !!?? Zbyt piękne by było prawdziwe ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

F3 na poziomie 21Hz !!?? Zbyt piękne by było prawdziwe ?

Ostatnio podczas moich wielomiesięcznych poszukiwań "głośnika marzeń" natrafiłem na Peerless'a Resolution 15. Model ten bije na łeb wszystko co udało mi sie znaleźć: w 100L obudowie BR osiąga F6 na poziomie 23Hz, Xmax ma aż 11mm...poprostu 300-watowy 15-calowy śliczny "potworek" Jedyną wadą jest cena (990zł) ale w porównaniu do mojego poprzedniego głosnika "the best" (Focal 15K8711) który kosztuje bagatela 4500zł cena Peerless'a wydaje sie być niska.
    Oczywiście w ramach symulacji wklepałem wszystkie dane głosnika do BassBox 6.0.19 Pro i długo bawiłem się kalibrowaniem wielkości obudowy i strojenia BR aby uzyskać jak najlepszy kompromis pomiędzy jak najniższym F3 a znośnym impulsem. Najbardziej pasuje mi w obudowie 100L przy BR strojonym na 23,6 Hz wtedy F3 jest na poziomie 29Hz a F6 na poziomie 23Hz przy impulsie wynoszącym 19,7ms dla 20Hz, 13,4 ms dla 30Hz, 7,4ms dla 40Hz i 4,4ms dla 50Hz.

Rys.1 Charakterystyka czestotliwosciowa dla BR 100L

Rys.2 Impuls

Lecz to mnie nie zatrzymało i eksperymentowałem dalej. Zmieniając typy obudów natrafiłem na tym o nazwie "Vented Box with Active HP EQ Filter" czyli obudowe br z jakimś aktywnym filtrem. Pozwoliłem programowi samodzielnie zasugerować najoptymalniejsze ustawienia.

Rys.3 Tajemniczy typ obudowy BR z optymalnymi ustawieniami

Rezultat końcowy jest oszałamiajacy - na wykresach głosnik ma liniowe przenoszenie do 21Hz !!! Do tego impuls się zmniejszył i wynosi: dla 20Hz jest 16,3ms, dla 30Hz jest 9,6ms, dla 40Hz jest 6,3 ms a dla 50Hz jest 4,3ms. Wychylenie membramy nie osiąga Xmax nawet przy 300W. Jedyna bolączka to bardzo długie tunele BR ale z tym sie da uporać.

Rys.4 Charakterystyka czestotliwościowa dla "tajemniczej" obudowy

Rys.5 Impuls dla tejżej obudowy (wszystko poniżej 20Hz się nie liczy więc nie sugerujcię się tą "górą")

Bardzo mnie zainteresował ten problem. Co to za filtr ? Jak coś takiego zrobić ? Jakie są wady takiej konstrukcji ? Musze wiedzieć bo takiej charakterystyki suba jeszcze na oczy niewidziałem i jeśli się coś takiego da uzyskać bez ponoszenia ogromnych kosztów to już wiem jakiego suba bede w przyszłość robił :)
Czaruję...
X