Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskotonowy i kep czy to będzie grało

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niskotonowy i kep czy to będzie grało

Witam chciałem zastosować u siebie w kolumnach Monacor SPH-165 i raveland AXX 1010 http://www.ravixaudio.4web.pl/index....0&pid=40&img=1

i wysokotonowy ale nie wiem jaki jeszcze czy z tym ravelandem nie prze kombinowałem czy to wogóle zagra...

Zamieszczone przez kaino
    czy to wogóle zagra...
    w domu NIE. Tasior mial ten glosnik w domu i twierdzi ze to niegra

Skomentuj

heh, nie tylko tasior ;]
      miałem axx-a przed Tasiorem i nie wiem czy przypadkiem nie ostrzegałem Go że w domu to nie gra :)
      no ale do rzeczy - axx sprawdza się tylko w wozie, w domu jest po prostu kiła,
      brzmienie baardzo męczące, jednostajne, ogólnie nic ciekawego i do tego mega muł...
      A Ty chcesz go jeszcze do kolumn dać :|
      To samochodowy sub, a nie głośnik na 3way...

Skomentuj

Potwierdzam,stx 27 150 8 ss dawal wiecej basu niz axx w domu (stx pod tda 70 W a axx podholtonem 300...) ,od axx wolalbym sph165 kep na suba(do domu nie auta!) choc to glosnik do 2 way :)

Skomentuj

a co polecacie do 3 wey glosnik musi miec 25 cm I cena cos w granicy 300 zl tylko nie stx tvn

Skomentuj

usher 8137A na przyklad.

Skomentuj

kaino: to jak chcesz robic 3-way to po co ci taki duzy glosnik jako sredniotonowy? kup zesz jakiegos 13cm, albo mniejszego...

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                usher 8137A
                A skąd ta pewność?Że ktoś linie na nim zrobił?Na mnie on wrażenia nie robi co widać

Skomentuj

czy ja mowie o LT? pablosen mial na nim 3 way w budce BR,pozatym kilka osob ma o nim dobre opinie,pozatym jest dosc tani i napewno lepszy od axx1010,choc Twoje zdanie pewnie bedzie inne.

Skomentuj

Misiu,popatrz na charke,on ostro spada przy stówie.I co ma on niby z kep-em robić?Jak kosztuje tak gra,pora sie obudzic.

Skomentuj

umberto: a nie zauwazyles ze pomiar jest robiony w odgrodzie badz na wolnym powietrzu? myslsiz ze ch-ka powiedzmy tonsila gdn 20/80/2 polozonego na podlodze bedzie identyczna z ta w obudowie 30 litrow strojonej na 40hz?

Skomentuj

Caleb, heh,a wiesz jakie sa róznice w tych pomiarach?Jesli odbyły sie jak sugerujesz to ten usher to jescze większa kupa jak się zdaje.Odgroda to wielki płat,na tyle wielki że zapobiega efektom wygaszania,minimum 3x3 metry,minimum w zależności od długości fali jaka chcemy zmierzyć.Ogólnie ten woofer jest dedykowany do 2 way,przepompuje troszke ale wysoko,na dole rogów nie pokaze.Wiem bo sie sparzyłem na nim...Ale średnica fajna że tak powiem,bardzo fajna.

Skomentuj

plat 3x3 metry i tak nie zapewni basu ponizej 100hz - dlugosc fali dla 100hz wynosi ponad 3 metry... skoro miales z nim do czynienia to ok, ale mowienie, ze jest kiepski na podstawie pomiarow w nieodpowiedniej "obudowie" jest imo nieporozumieniem. to ze srednica fajna to niezle jak na jego rozmiar . moze nie spodobal ci sie, bo nie byl w tubie? :P

Skomentuj

Ty sie sparzyłes a pablosen chwalił.

Pozatym jesli jest dedykowany do 2 way toczemu go wiekszosc odradzała?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                              go wiekszosc
                              Jaka większość?Co przez to rozumieć?Mieli,widzieli,slyszeli?Mam wrażenie że powstaje kolejny mit,ale skoro się wam podoba...róbta se co chceta :razz: Już się nic nie odezwę,bo po co.

Skomentuj

usher 8137A tez nad nim myślałem ale szukam cos większego (chodzi o głośnik oczywiście :)) taka konstrukcja

Skomentuj

a popatrzyles na pelna oferte monacora? jest tam sporo glosnikow 25> w przystepnej cenie i dobrymi parametrami

Skomentuj

umberto, jakoś nie wierze charkom monacora, daj tu swoje pomiary.

Skomentuj

to że głośnik opada od 100Hz to dobrze a nie źle!!! jesli jest mierzony w odgrodzie świadczy to o niskim Qts - im niezszy Qts tym spadek zacznie się wcześniej.... ale właśnie jest to idealny głośnik do bass reflex bo niebędzie miał podbicia

głośniki projektowane "pod odgrody" mają wysoki Qts (często powyzej 1) co by właśnie zapobiegać spadkowi efektywności - niestety w obudowie taki głośnik ma paskudne podbicie bo im mniejsza buda tym Qtc (odpowiednik Qts ale dla określonej obudowy) zasymulujcie sobie głośnik z Qts około 0,2 w obudowie tak żeby jej Qtc wyszło w okolicach 0,3 i zobaczycie jak prędko charka zacznie spadać :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X