Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centrum akustyczne głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centrum akustyczne głośnika

Witam!

W jaki sposób wyznacza się centrum akustyczne głośnika - czy jest to głębokość zawieszenia dolnego, najgłębszy punkt membrany, czy jeszcze coś innego?
    Dane te są mi potrzebne do symulacji zwrotnicy.

Centrum akustyczne głosnika połozone jest w środku membrany na wysokości górnego końca cewki, czyli mniej-więcej w miejscu łączenia membrany z nakładką przeciwpyłową.

Skomentuj

Najlepsze rezyltaty uzyskuje się mierząc odpowiedź impulsową

Skomentuj

Wiem, wiem, ale jak się nie ma czym pomierzyć, to pozostaje tylko symulacja :(

Skomentuj

jarko7, symulacje, a pomiary to zupełnie dwie różne rzeczy....

Skomentuj

Zamieszczone przez jarko7
            ale jak się nie ma czym pomierzyć
            to najlogiczniej przyjąć to co przytoczył UKA, za literaturą że tak powiem.

Skomentuj

Skoro mowa o pomiarach... Jest jakiś taki programik dzięki któremu można sobie "na oko" przebadać charkę audio przy pomocy kompa i zwykłego micro?? Nie chodzi mi o konkretne wyniki takich badań ale żeby mieć jakikolwiek sposób na porównywanie sprzętu w warunkach domowych... Ot tak po prostu jakiś wykresik... spl/hz. Kumata o co biega?? :-)

Skomentuj

przydalby sie mikrofon z liniowa charka,do tego sb live, i do tego SW/RMAA .
                najlepiej jeszcze preamp i jig do reszty parametrów.

Skomentuj

w szkopskim hobby boxie mozna zrobić tak sobie po prostu pomiar bez zadnych kalibracji jigów i innych ceregieli.

Skomentuj

wszystko mierzy się samo i w dodatku pokazuje czy poziomy wysterowania są właściwe...
                    Może ktoś znajdzie chwilke czasu i spolszczy go za pomocą choćby restoratora ? :)

Skomentuj

w RMAA takze.

Skomentuj

takero, Yoshi_80, obawiam sie ze tak bez zadnych kalibracji to Hobbybox moze sluzyc tylko do celow pogladowych:/ ale ch-ki wodospadowe to duzy plus:) no i faktycznie moglby byc po angielsku lub po polsku

Skomentuj

w SW tez mozna robić charki wodospadowe

Skomentuj

Czaruję...
                          X