Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki

Witam jestem nowy na forum i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego buduje się głośniki o tych samych mocach i średnicach ale w różnych wariantach impedancji np 2,4,8 ohm czym się różnią te głośniki i jakie są skutki tych różnic, czy jest różnica w brzmieniu które są lepsze?? I jeszcze czym różni sie wzmacniacz 4ohm od np 8 ohm poza tym że do 8ohmowego nie podłączymy głośnika 4ohm czy jest różnica w brzmieniu ? Jeżeli tak to które są lepsze? Może moje pytanie wydaje się głupie ale moja wiedza o elektronice jest mała a pytam z czystej ciekawości :grin: . I zawsze dla mnie wieksza wartość ma to, co sam zrobilem, wieksza jest radość z użytkowania. :mrgreen: Z góry dzięki za pomoc.

po części sam sobie odpowiedziałeś na pytanie...
    Zamieszczone przez dulin7
    różnych wariantach impedancji np 2,4,8 ohm czym się różnią te głośniki i jakie są skutki tych różnic,
    poza tym że do 8ohmowego nie podłączymy głośnika 4ohm

Skomentuj

Witam jestem nowy na forum i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego buduje się głośniki o tych samych mocach i średnicach ale w różnych wariantach impedancji np 2,4,8 ohm
      Aby móc łączyć głośniki w konstrukcjach, mieć możliwości wyboru ilości przetworników.

czym się różnią te głośniki i jakie są skutki tych różnic, czy jest różnica w brzmieniu które są lepsze??
      No niestety, które są lepsze - odpowiedzieć się nie da. Impedancja nie ma jako tako ustalonego wpływu na brzmienie głośnika, ale zazwyczaj te same modele o różnych impedancjach różnią się nieznacznie parametrami.

I jeszcze czym różni sie wzmacniacz 4ohm od np 8 ohm poza tym że do 8ohmowego nie podłączymy głośnika 4ohm czy jest różnica w brzmieniu ?
      Nie ma różnicy w brzmieniu, a wzmacniacze różnią się w tym, że 4-ohmowy jest w stanie pracować z kolumnami 4-ohmowymi (co jest już dość dużym obciążeniem), a 8-ohmowy - niestety nie.

Skomentuj

Dzięki za pomoc !! Rozumiem więc że jaki sobie wybiorę głośnik zalezy tylko od moojego "widzimisie" i jaki posiadam wzmacniacz?? A dla czego w instalacjach samochodowych najczęściej stosuje się głośniki 4ohm?
        A tak przy okazji to chcialbym się zapytac czy odwijając z transformatora część uzwojenia w celu zmiejczenia napięcia to również tracimy trochę mocy? Wie ktoś może jak obliczyć moc posiadanego transformatora? Nie ma na nim żadnych oznaczeń a więc nota producenta nie wchodzi w gre!
        pozdrawiam!!

Skomentuj

po prostu pod 4R ten sam wzmacniacz jest w stanie oddać znacznie większą moc niż przy 8R. co jednak w CAR-Audio jest istotnym szczegółem dlatego właśnie tam standard to 4R a nawet 2omy

Skomentuj

a w CA ma znaczenie przy stosowaniu mostka we wzmacniaczu bo przeważnie pod mostkiem głośnik może mieć MIN 4R..

i w ogóle łącząc ze sobą głośniki w różnych układach czy to szeregowo czy równolegle opór wypadkowy otrzymasz różny.. więc im więcej modeli tym więcej możliwości i rozwiązań..

Skomentuj

Czaruję...
            X