Witam jestem nowy na forum i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego buduje się głośniki o tych samych mocach i średnicach ale w różnych wariantach impedancji np 2,4,8 ohm czym się różnią te głośniki i jakie są skutki tych różnic, czy jest różnica w brzmieniu które są lepsze?? I jeszcze czym różni sie wzmacniacz 4ohm od np 8 ohm poza tym że do 8ohmowego nie podłączymy głośnika 4ohm czy jest różnica w brzmieniu ? Jeżeli tak to które są lepsze? Może moje pytanie wydaje się głupie ale moja wiedza o elektronice jest mała a pytam z czystej ciekawości :grin: . I zawsze dla mnie wieksza wartość ma to, co sam zrobilem, wieksza jest radość z użytkowania. :mrgreen: Z góry dzięki za pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośniki
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dulin7Witam jestem nowy na forum i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego buduje się głośniki o tych samych mocach i średnicach ale w różnych wariantach impedancji np 2,4,8 ohm
Zamieszczone przez dulin7czym się różnią te głośniki i jakie są skutki tych różnic, czy jest różnica w brzmieniu które są lepsze??
Zamieszczone przez dulin7I jeszcze czym różni sie wzmacniacz 4ohm od np 8 ohm poza tym że do 8ohmowego nie podłączymy głośnika 4ohm czy jest różnica w brzmieniu ?
Skomentuj
-
Dzięki za pomoc !! Rozumiem więc że jaki sobie wybiorę głośnik zalezy tylko od moojego "widzimisie" i jaki posiadam wzmacniacz?? A dla czego w instalacjach samochodowych najczęściej stosuje się głośniki 4ohm?
A tak przy okazji to chcialbym się zapytac czy odwijając z transformatora część uzwojenia w celu zmiejczenia napięcia to również tracimy trochę mocy? Wie ktoś może jak obliczyć moc posiadanego transformatora? Nie ma na nim żadnych oznaczeń a więc nota producenta nie wchodzi w gre!
pozdrawiam!!
Skomentuj
Skomentuj