Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy głośnik do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy głośnik do subwoofera

Mam stary subwoofer podłączony do kompa (zestaw 4.1 Cambridge Sound Works). Głośnik w nim jest średnicy 10cm (20 wat, 4OHM - tylko sie nie śmiać) więc to troche mało. Postanowiłem że kupie nową skrzynie i głośnik 20-25cm gdzieś o mocy do 150W (również 4 OHM). I teraz pytanie: jak wstawie ten głośnik do nowej skrzyni i podłącze go do starej płytki wzmacniającej, a dalej normalnie do kompa, czy z tego głośnika będzie sie dało wycisnąć całą moc czy trzeba szukać nowej płytki wzmacniającej? A jeżeli trzeba by było robić nową płytkę to w jakiej mniej więcej cenie bym sie mógł zmieścić? Aha z tego zestawu używam tylko te 2 małe satelity z przodu a z tyłu dwie koumny z wieży.

Chętnie pogadam o tym na GG: 1215478

Pozdrawiam
    Lajner

No jak widac nie wiesz co sie je czym wiec jak zrobisz tak jak napisales t nie mozesz oczekiwac cudow, ale tez nic zlego sie nie stanie.Pomieszlaes dziwnie satelity z pelnopasmowymi kolumnami z jakiejsc wiezy. Na tak zadane pytanie nikt CI nic konkretnego nie odpowie. Nie wiadomo po co Ci taki dyuzy i silny glosnik (jesli Cie sprzedawca w maliny nie wpusci).Kup sobie jakis mniejszy np 17cm w miare dobry i wstaw do zamknietej (nie z tunelem) obudowy dobrze wytlumionej.Reszte zrobi ta "plytka wzmacniajaca" ktora napewno ma jakas korekcje.

Skomentuj

Sory za moją niewiedzę ale się zabardzo nie znam. A nie lepiej by było kupić jakąś dobrą 10cmetrówke i wstawić do tego starego subwoofera i ewentualnie go wytłumić? A jeśli chodzi o te satelity to musze ich używać bo narazie nic lepszego nie mam. Pozdro.

Skomentuj

hm.... ja z +PiEnIaDzEm+ przerobilem taki subwoofer na glosniku Stx'a.. to byl GDN 14-50-4 SS. oczywiscie nowa skrzynia.. hehe Roznica ogromna!! I w koncu mozna bylo wykorzystac cala moc wzmacniacza z tego zestawu ( standardowy glosnik nie wyrabial)...

Skomentuj

10cm to rzadkosc.Dobry glosnik bedzia mial spora cene (sa takie Vosatona) ale wtedy musialbyc od nowa obliczac obudowe.
          Zatem nie masz wiele mozliwosci.Przykald z gory pokazuje ze lepiej zmienic na inny glosniczek w wiekszym pudelku.

Skomentuj

to z przodu masz kiepskie satelitki, a z tyłu też kiepskie (ale trochę mniej) kolumny z wierzy?? zamień to !!
            :)

Skomentuj

Re: Nowy głośnik do subwoofera

. Postanowiłem że kupie nową skrzynie i głośnik 20-25cm gdzieś o mocy do 150W (również 4 OHM).
              a czy ten wzmacniacz odpowiednio zasili ten 150 w (to jednak duża moc jest0??? lepiej kup jakiś mniejszy głosniczek (jak koledzy radzą) i sam zmajstruj obudowę, bo
              1. nabierzesz doświadczenia
              2. przypuszczam, ze wyjdzie taniej niz gotowiec
              3. bedzie lepsza niz gotowiec

Skomentuj

Heh No to Powiem Ci, że dobrze trafiłeś !!!! Jak Juz wiesz zrobiliśmy coś takiego ze SloMkieM. Sub jest na głośniku 14cm. Efekt w porównianiu do standardowego glosnika jest niesamowity. Satelitki mogą zostać, ponieważ one wyrabiają, ale przy dużej głośności subwoofera wcale nie słychać. To był powód mojej zmiany suba. Takwięc życzę powodzenia. Szczegóły podam ci na GG.

Skomentuj

Czaruję...
                X