Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do Malacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do Malacza

Witam,

Chciałbym zasięgnąć informacji na temat jaki głośnik basowy do Malacza na tylnią półkę (jaki model np. z Alpharda) oraz jaka obudowa (może jakieś gotowe wymiary)(bass reflex czy zamknięta?). Wykorzystać całą tylnią półkę tylko na basówkę czy jakiś zestaw kilku głośników (np. basówka + 2 owale) ?? Basówka zasilana będzie przez poczciwy układ jakim jest TDA7294. Zaznaczę że w przednich drzwiach mam już głośniki 16,5 cm. Z góry dzięki.

Pozdrawiam,
    Przemek

Basówka zasilana będzie przez poczciwy układ jakim jest TDA7294.
    A trafo do przetwornicy będziesz potrafił nawinąć? :|

Skomentuj

pomyslu nie mam bo chyba nie bedziesz nic wiadzial przez tylna szybe i jeszcze do tego koledzy posprzataja ci w aucie o ile sie nie myle jak juz uda ci sie to zrobic...
      elipsy da sie na plasko zamontowac ale podobno jest od cholery duzo zabawy bo trza wyciac blache oddzielajaca od silnika i jeszcze do tego jakos zabudowac zeby "opary" silnika nie wykonczyly glosniczkow... tak czy inaczej maluch jest taki ze chyba nie bedziesz potrzebowal woofera (bo nie ma na niego miejsca) same elipsy dostarcza "wrazen"

Skomentuj

Nie wnikając w akumulator i alternator (które długo nie pociągną) to miejsca jest strasznie mało, jak bardzo chcesz suba to może HS165 (nie podałeś jaki ma być koszt) tak w około 8 litrach strojone około 50Hz. Ja to bym zamiast nagłośnienia dołożył kasy i kupił CC

Skomentuj

po co komu dawac do malucha subwoofer??
          lepiej zrobic raz a dob5rze przod zasilic pozadnym radyjkiem i bedzien a bank lepiej

Skomentuj

Wy wszyscy cos dziwnie gadacie! Jak to?? Sub w malczanie nie potrzebny? Ze niby co? A jak niby mialby szanowny Przemyslaw sluchac muzyki? Przeciez jakos trzeba TEN <hold> silnik zagluszyc, nie? A to przeciez wcale nie jest taka prosta sprawa... Przemek - najlepiej zmien samochod albo przerob na dragstera

Skomentuj

no tak wazne by był subwoofer reszta juz jest nie wazna

Skomentuj

a moze 12" ?
                hehehhehe

Skomentuj

Hehe a mój kumpel woził w maluchu suba na 2x CW802C w 100L skrzyni. Posadził go na tylnim siedzeniu i szpanował :-P Ciśnienie to robiło okropne, zamiast basu było jedno "BUUUUUU", w takt uderzeń basu maluchowi przygasały światła, a po pół godziny wrażeń musiał sam go pchać :-P Ale jazda była hehe mimo że ten sub to była porażka ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez FPPfan
                    Hehe a mój kumpel woził w maluchu suba na 2x CW802C w 100L skrzyni. Posadził go na tylnim siedzeniu i szpanował :-P Ciśnienie to robiło okropne, zamiast basu było jedno "BUUUUUU", w takt uderzeń basu maluchowi przygasały światła, a po pół godziny wrażeń musiał sam go pchać :-P Ale jazda była hehe mimo że ten sub to była porażka ;-)
                    no fajnie miodzio milo tylko czym byly te glosniki napedzane , jakies dane czy cosik ze mu swiatla przygasaly i po 0,5h musial go pchac to widocznie albo mial niesprawny akumulator albo poradnica/alternator/regulator napiecia

a co do maluszka to niektorzy traktuja to autko inaczej i sprobujmy to uszanowac.

Skomentuj

Głośniki można walnąć do podszybia.Ostatnio mój kumpel pytał o to na elektrodzie,bo sam miał taki problem i pewien gość wysłał mu takie zdjęcie.Prawdziwy woofer,niewiem bo niemam malucha,ale to chyba tam gdzie jest wygłuszenie silnika-w podszybiu.Jest BR,głośnik tak skierowany bo magnesem do środka niewejdzie,wszystko liczone.Ja uważam,że to rozwiązanie jest super-masz prawdziwego woofera i zajmuje mało miejsca(tam chyba jest oryginalnie jakieś wytłumienie od silnika to niewiem czy gosc to zostawił czy wywalił)

Skomentuj

Witam,

jak bardzo chcesz suba to może HS165 (nie podałeś jaki ma być koszt)
                        Ilość kasy którą chciałbym przeznaczyć to ok. 150zł.
                        A ten HS165 jakiej jest firmy??

Hehe a mój kumpel woził w maluchu suba na 2x CW802C w 100L skrzyni.
                        Myślę jednak o wykorzystaniu tylnej półki w Maluchu a nie tylnich siedzeń :).

Pozdrawiam,
                        Przemek

ps. Może użyć do tego celu LW800??

Skomentuj

Mój znajomy zrobił otwór w bagażniku ( z przodu) do kabiny i tam umiescił głośnik tak aby membrana była skierowana do śrdoka malucha. efekt był niełzy. Pokrywae bagażnika okleił mata bitumiczną (tak sie chyba to nazywa)

Skomentuj

Z tego co słyszałem to wycinanie dziur w tylnej półce nie jest zbyt dobrym pomysłem, gdyż to jest komora która ma w niewielkim stopniu głuszyś odgłosy doiegające właśnie z silnika, a wycięcie dziur spowoduje większy przepływ dźwięków silnika.Subwoofer można w różnych miejscach zamontować, może nie są to bardzo dore pomysły ale. Można np. umieścić go w boczku pod boczną tylną szybą(tak zroił mój znajomy) nie wejdzie tam za duży głośnik i nie zbyt głęboki ale można zastosować dystanse i inne ulepszenia. Drugim sposobem jest ten pomysł http://fiat126p.iq.pl/index.php?action=caraudio Na tej stronie jest opisany cały system caraudio, może nie jest tanim rozwiązaniem ale wszystko można dobrać po swojemu.

Skomentuj

Albo pod siedzeniem.

Skomentuj

HS165 to włoski Hertz tutaj go dostaniesz http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...=8&subcat_id=8
                                tylko on kosztuje 199 zł. Ogromną zaletą jak dla Ciebie jest dla niego obudowa, wystarczy mu około 8 litrów. To chyba nawet w maluchu powinno się gdzieś zmieścić

Skomentuj

ludzie przeciez to maluch tu pozadna instalacjez przodu i dobre radio zapewniaja pełnie wrazen a po co komu subwoofer jasne mozan zawsze wsadzic herza hs 200 w jakiejs malej 20 l skrzynce pod siedzenie albo gdzies do tyłu ale po co!

Skomentuj

Łukasz po to żeby puścić 40Hz w przeciw fazie do silnika i w ten sposób wytłumic hałas i wibracje LOL

Skomentuj

Podobno niektóre helikoptery coś takiego miały,aby mogły być bezszelestne.

Skomentuj

Według mnie najlepszym rozwiazaniem bedzie zrobienie s tyłu połki z dwoma glosnikami 16cm + dwa cykacze. Konkretnego suba niema gdzie wsadzic chyba ze zrobisz malucha 2 osobowego. Widziałem w maluchu jez dwa cw1200 w obudowie chyba 140 litórów. Efekt koncowy Boom! Boom!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X