Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobór głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra. Wrzucę tego ARN'a ( tj. do 226 ) do B-R. Takie coś mi wyszło :

Buda B-R - strojenie dokładne 40 Hz, buda dokładne 25 L

Przy B-R o średnicy 8.2 cm - dał mi długość 33 cm

Przy B-R o średnicy 6.8 cm - dał mi długość 22 cm

Który B-R ? Żeby to nie muliło, żeby to nie było monotonne, żeby to nie świszczało ...

Pozdrawiam !

Skomentuj

6,8 wg mnie wystarczy.

Pozatym dlaczego ma byc monotonne,muliło z powodu wymiarów rurki? (pomijam tu strojenie) ehh...

Skomentuj

bartekgib, ~7 cm styknie, głośnik nie pompuje zbyt wiele powietrza.
        A z samą częstotliwością strojenia radze się jednak nieco pobawić i popróbować paru rozwiązań.

[ Dodano: 2007-04-09, 19:55 ]
        UWAGI MODERATORA
        Usunąłem zbędne posty, reszte scaliłem i wogóle nieco pracy miałem dzięki kiki991 ;]
        Dość z chamstwem na forum - będe je zwalczał.
        Dostałeś drugiego warna, uznaj to za pewien rodzaj znaku, wyciągnij wnioski.
        Takero

Skomentuj

fachowcy i co do tych fenixów lepiej?

Skomentuj

napewno nie 8', tym bardziej napewno nie tvm 226.
            Optymalnie z 10cali i jakiś konkretny wzmak, nic typu tda.

Skomentuj

Te fenixy nie wystarczają Tobie w 12m˛. :mrgreen:
              One mają dość niską efektywność,a wjednej jest bateria z 2x 6" może potrzebujesz większego wzmaka? Czym je napędzasz? :razz:

Jeśli konieczny jest subwoofer i n głośniku stx'a, to fajnym rozwiązaniem jest AP-ek.
              W małej (relatywnie) paczce daje ciekawy efekt. Można go wsadzić do 35l br. :mrgreen:
              Tadek odpada, nawet mostek (zresztą i tak mostek na TDA do 8Ω)
              http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

witam napędzam sony amplituner de497 5/80watt a pytanie ten apek to stx a co byś doradził z stx na 1 tadek.

Skomentuj

1. tak jak w reklamie, takie żeczy to tylko w erze. Przykro mi, ale nie widzę sensu budowania suba do fenixów II na jednym TDA. Strata kasy i czasu.
                  2. Masz świetny "amplitunerek" ale do fenixów może być za mały, tam są dwa głośniki 6", po 50W każdy, a twój "receiver" nie ma 80W/kanał (odwróć ustrojstwo i spójrz na tabliczkę znamionową, jaki jest pobór z sieci? 180W?). Mała moc kontra spore głośniki o małej efektywności. Życie jest brutalne :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                  X