Witam ,czy ktoś może orientuje się jakie głośniki sa w tych kolumnach (jakieś dane techniczne, linki), chodzi o kolumny do technicsa EH790=> http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=1843
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie głosniki w SB DV290
Collapse
X
-
A mopże wymiana przetworników w tych kolumnach technicsa Eh790 wysokotonowy 6 cm, średniotonowy 12 cm, niskotonowy 17 cm, co polecacie? Będzie pewnie łatwiej dobrac niż całą kolumnę. Podłączałem przykładowo GDW 9/60 tonsila chyba (trochę uszkodzony), ale była już poprawa, więc moze warto? Może na wysokotonowy i sredniotonowy cos z tonsila, a bas stx-a? Przetworniki w oryginalnych kolumnach (symbol SB DV290) sa chyba przez technicsa zlecone jakiejś firmie albo technics sam je robi, dziwne, bo mają jakieś podwójne magnesy, takie są ich symbole: wysokotonowy T6PH06E6 0310CD, średniotonowy T12P27A6 0310cJ2, niskotonowy T17PL07E6 0315CA2. Sekcja średniowysokotonowa ma 6 omów, więc gdybym dał 8 omów to nic by chyba nie było, niskotonowy jest 8 omów. Po aktywnej zwrotnicy wysokotonowy jest podłączony szeregowo przez kondensator 2,2 mikroF. Wymiary skrzynek (szer-wys.-głęb) 240x412x259 mm, z tym, że średniotonowy i wysokotonowy w oddzielnej obudowie. BR z tyłu. Aha, czy przy takim odcięciu pasma dolnego 120 Hz nie lepiej poszykać zamiast średniotonowego głosnika niskotonowego 12 cm? Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-04-17, 13:41 ]
Dzisiaj wykonałem niewielki zabieg, a jakość odbioru, oczywiście subiektywnie, wg mnie znacznie wzrosła. Wziąłem się za kondensator, przez który szeregowo włączony jest głosnik wysokotonowy w kolumnie EH790. Tam jest taki mały (elektrolit chyba!) 2,2 uF, ja dałem większy ceramiczny 3,3 uF i różnica jest znaczna - góra bardziej wyrazista, ale nie natarczywa. Próbowałem też bez kondensatora, lecz za dużo średnich szło na wysokotonowy. To tyle - nieduży zabieg, a poprawa znaczna, pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj