Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zastępca ARN 165-05-8 o wyższym SPL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki zastępca ARN 165-05-8 o wyższym SPL

Witam!!!

Szukam głośnika średnioniskotonowego do monitorków. Biorąc pod uwagę otwórwmonitorkach poszukuje głośnika 16,5cm.
    Byłem blisko zamówenia ARN 165-05-8 ale rozmyśliłem się z powodu niskiego stosunkowo SPL tego przetwornika 85dB/W/m. Szukam czegoś już od 88dB.
    Proszę poradźcie mi coś.

Najlepiej aby ten głośnik był podobny cenowo do owej ARN. Może być trochę droższy.

spl-em bym się nie przejmował, 85dB to wcale nie tak mało ;]
    Ogromnej różnicy względem 88dB nie będzie, o ile znajdziesz coś co ma taką właśnie efektywnośc. Większy nacisk postawiłbym na brzmienie.

Skomentuj

Czyli w praktyce 85dB a 88dB to nie będzie 2 razy głośniej przy tej samej skrzyni, wzmaku i w tym samym pokoju?

Skomentuj

3db to minimalna różnica w głośności dźwięku jaką może rozróżnić ludzkie ucho.

Skomentuj

Dzięki Takero! Podjąłbym pochopną decyzję.

Jeżeli chciałbym stłumić wysokotonówkę (8ohm 91dB) o 3 dB to jaki opór dać do niej równolegle a jaki w szereg.
          Na stronie http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html jest kalkulator ale wyrzuca mi jakies głupoty :(

Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez kiki991
            Jeżeli chciałbym stłumić wysokotonówkę (8ohm 91dB) o 3 dB to jaki opór dać do niej równolegle a jaki w szereg.
            Na stronie http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html jest kalkulator ale wyrzuca mi jakies głupoty :(
            jeśli spojrzysz na ten schemat na stronie którą podałeś to jako R1 daj 2.2 R, a jako R2 18R.

Skomentuj

Mozesz kupic tonsila GDN16/50/costam ale basu sie po nim nie spodziewaj. Bedzie glosno sie darl i zakrzyczy ta tesle ale tesla go zabije jakoscia no i potrafi zamruczec. Tesle owszem maja dosc niskie efektywnosci choc przy dosc duzej dlugosci cewek ktore daja spore Xmax i przy miniaturowym magnesie to i tak rekord swiata w efektywnosci. Alphard LW800 itp ma gigantyczny magnes wieksza membrane a efektywnosc jeszcze nizsza niz tesla!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                GDN16/50/costam
                16/50/6 :)

Skomentuj

Czaruję...
                X