Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o polaryzacje VISATON SC10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o polaryzacje VISATON SC10n

Witam. Ostanio nabylem głosnik visaton SC10N 8 ohm i kiedy to chcialem je podlaczyc okazlo sie iz, oba maja niezrozumiale oznaczenie polaryzacji.Tzn oba głosniki posiadaja naklejke, która wsjazyhe polaryzacje - +

Wszystko było by w porzaqdku gdyby nie to, ze po obu stronach posiadaja wyprowadzenia na podpiecie kabli a na nich polaryzacja jest zupelnie odwrotna tzn, blaszka z czerwona kropeczka(ta wieksza) jest po lewej stronie a z naklejki opisujacej polaryzacje wynikało by , ze powinna być mniejsza(minus).
    W takim wypadku czym mam sie kierowac podpinajac głpsniki?

Moim zdaniem powinieneś kierować się czerwoną krpoką (+) gdyż prawdopodobnie źle została naklejona naklejka a kropka malowana jest automatycznie na linii produkcyjnej.
    Ja sugerował bym się czerwoną kropką a nie naklejką.

Skomentuj

Tak tez chcialem zrobic :)

Skomentuj

herminator, a masz ohmomierz? np w multimetrze? bierzesz ohmomierz przykładasz do zacisków, jak wyjdzie ci 8 ohm, to jest ok, i wtedy wiesz z której strony masz + a z której -, a jak przyłożysz na odwrot wyjdzie ci chyba -8ohm albo nic, nie pamiętam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_membran
          herminator, a masz ohmomierz? np w multimetrze? bierzesz ohmomierz przykładasz do zacisków, jak wyjdzie ci 8 ohm, to jest ok, i wtedy wiesz z której strony masz + a z której -, a jak przyłożysz na odwrot wyjdzie ci chyba -8ohm albo nic, nie pamiętam :)
          bzdura, z obu stron będziesz miał taki sam wynik.
          Widziałeś kiedyś rezystory z podaną polaryzacją ? ;]

[ Dodano: 2007-04-21, 09:32 ]
          Zamieszczone przez pan_membran
          -8ohm
          bardzo dobry nadprzewodnik o minusowej rezystancji :)

Skomentuj

Oczywiscie, ze podlaczenie miernika nic mi nie pomoze...

Skomentuj

wystarczy podlaczyc bateryjke 4,5V albo zasilacz 3-5V. Jak membrana wychyli sie do przodu to znaczy ze polaryzacja napiecia jest wlasciwa i tam gdzie plus baterii tam bedzie plus glosnika.
              Ruch membrany jest nie duzy ale zauwazalny nie wolno tylko dlugo trzymac glosnika pod napieciem.

pan_membran za to stwierdzenie o ujemnej rezystancji ma u mnie duzego minusa.

Skomentuj

"...kropka malowana jest automatycznie na linii produkcyjnej".

Reve,a z kad to wiesz?

Skomentuj

o.. a ja zawsze myslalem ze bedzie na odwrot.. no cóż, sam na sobie sie zawiodłem , sory, moj blad..
                  coś mi się w głowie poprzestawiało :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    wystarczy podlaczyc bateryjke 4,5V albo zasilacz 3-5V. Jak membrana wychyli sie do przodu to znaczy ze polaryzacja napiecia jest wlasciwa i tam gdzie plus baterii tam bedzie plus glosnika.
                    Ruch membrany jest nie duzy ale zauwazalny nie wolno tylko dlugo trzymac glosnika pod napieciem.

pan_membran za to stwierdzenie o ujemnej rezystancji ma u mnie duzego minusa.
                    irek wszystko fajnie dla sredniakow i niskotonowych :) gorzej z wysokotonowym a takim jest sc10n :)

Skomentuj

michone, zaden problem tylko trzeba miec wyczulony palec lub oko :razz: ja tak sprawdzalem polaryzacje nawet na 1,5V

Skomentuj

Michone, przeciez Irek napisal ze ruch jest minimalny ale zauwazalny... w przypadku sredniaka lub niskotonowego bylo by widac spore wychylenie (duzo wieksze niz w przypadku tłitera :P )

Skomentuj

Ja i tak podlaczam glosniki do siebie na sluch wiec mi to roznicy nie robi czy wysokotonowka ma oznaczenia czy tez nie...no ale jesli ktos nie slyszy czy glosnik jest dobrze podlaczony czy nie to poco mu wiedziec gdzie plus a gdzie minus?

Skomentuj

nie zawsze da się wychwycić różnicę. a mając odpowiednią zwrotnicę warto to wykorzystać i podłączyć tak by spełniała swoje zadanie. faza itp... ehh

Ps. marian, głupie spostrzeżenia zachowaj dla siebie.

Skomentuj

Mam te głosniki. Tam jest na czerwono pomalowany plus.
                              Na głosniku jest taka nalepka i tam jest napisane niby odwrotnie ale to na nalepce odnosi sie do tego ze tam jest +/-8ohm.

Wystarczy kierowac sie czrwoną kropką na tym pipku do którego lutujesz kabelek i będzie "gancegal" jak mawiał mój nieznający niemieckiego kolega :)

Skomentuj

Wszystko pieknie podlaczone razem z arn 150 8R 9@47Hz moge jedynie powiedziec, ze bez porownania do Arv :), to dwa calkiem inne swiaty

Skomentuj

Czaruję...
                                X