Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam Pomysła Tylko Pomóżcie :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam Pomysła Tylko Pomóżcie :)

Witam wszystkich forumowiczów. Mam zamiar zrobić kolumne centralną aby pomalutku skompletować swoje Kino Domowe oczywiście DIY. Mój problem polega na tym, że przeglądając internet natknąłem sie na taką oto kolumnę centralną, która mi sie strasznie spodobała:

http://home.tele2.fr/triasnt/HTES/noxami.jpg

Z tego co wiem to kolumna jest zdejmowana. Pytanie tylko jak ona stoi na tym standzie skoro leży ona na takim wąskim "statywie". Czy macie jakiś pomysł jak zrobić taki stand aby kolumna nie spadła z niego jak by ktoś trącił przez przypadek.
    Stand wyglada tak:

http://www.allacoustics.ru/image/posts/stand-noxa.jpg

ale porównajcie te zdjęcia dokładnie, a potem oceńcie czy da sie coś zrobić chyba że mnie natchnie jakiś pomysł jak to zrobić to dam znać. Pozdrawiam Ploter

na pierwszym zdjeciu nie widze tej plyty ktora jest na drugim. jezeli dalbys taka plyte to niema zadnego problemu bo kolumna poprostu sobie na tym stabilnie lezy.
    jezeli chcesz kombinowac bez takiej plyty to proponuje skopiowac rozwiazanie z malych estradowek ktore maja specjalne gniazdo w ktore wsadza sie statyw

Skomentuj

Widze triangle
      Zamieszczone przez ploter
      Czy macie jakiś pomysł jak zrobić taki stand aby kolumna nie spadła z niego jak by ktoś trącił przez przypadek.
      Zamieszczone przez ploter
      Pytanie tylko jak ona stoi na tym standzie skoro leży ona na takim wąskim "statywie".
      no niestety - coś za coś, fizyki nie oszukasz, jeśli rzut środka ciężkości przekroczy obrys podstawy to kolumna stanie się niestabilna i po prostu się przewróci, jeśli boisz się o to przypadkowe uderzenie to po prostu zrób szerszą podstawe, myślę że jakoś drastycznie wizji artystycznej tego rozwiązania to nie zepsuje.
      Innej rady nie ma ;]

Skomentuj

Zrób standa , podstawa może zostać jak jest ale powinna być bardzo ciężka to obniży środek ciężkości. Może być kamień lub metalowa płyta. Tutaj nóżki są z metalu, jak nie chcesz ciężkiej robić to nóżki na bok szersze daj do szerokości centralnego lub dalej , przesuń do tyłu front centralnego a tylną podporę wysuń do dalej do tyłu, tak żeby rzut z góry zawierał się w obrębie podstawy.

Skomentuj

Witam. Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Może nie sprecyzowałem za bardzo o co mi chodzi ale już późno było. Chodzi o zrobienie identycznej kolumny. Tylko żeby kolumnę można byłoby położyć na standzie lub położyć normalnie (na biurku na przykład). Tylko Jak zamocować kolumnę żeby nie robić podstawki jak na drugim zdjęciu a żeby kolumna sie nie przewróciła, oprócz ciężkiego standu :) bo to będzie na pewno. Do tego żeby można kolumnę zdjąć. Pozdrawiam

Skomentuj

zrób wpust w kolumnie i trzpień w podstawce.

Skomentuj

Chyba wykorzystam pomysł PawłaS i dziękuję za poradę mIKI'ego bo trochę obgadaliśmy to na GG :) Zastosuje trzpienie jak w estradówkach tylko że w pomniejszeniu i wytocze metalowe tujejki które wstawie w kolumne. Serdecznie dziękuję za pomysły, i czekam dalej może ktoś pomysł poda (jakiś bajerancki :P ) Pozdrawiam Ploter

Skomentuj

a tu do kompletu kolumienka główna :wink:
                http://www.hi-end-audio.com/triangle_altea.php

Skomentuj

No przydałaby się taka kolumna na fronty do kina domowego. Ponieważ fronty już sie robią na Teslach to centralny będzie również na Teslach i SC10N :P. Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na mocowanie Kolumny do standu żeby można było spokojnie kolumnnę ściągnąć? Pozdrawiam Ploter

Skomentuj

możesz dwie napy (takie metalowe elementy stosowane na w kurtkach) nie będzie się to suwać na boki i do góry, albo wmontuj w obudowę magnesy , a rynienkę :mrgreen: wygnij z brachy i pomaluj na czarno.

Skomentuj

Witam forumowiczów. Pomalutku a systematycznie nabierają tempa prace. Czekam na odpowiedznie fundusze i odpowiedni czas. Jak coś bedzie gotowe dam znać i oczywiście dam fotki. Narazie pomysły i projekty w najbliższym tygodniu się coś zrobi :P. Będe wklejał zdjęcia z przebiegu prac może komuś pomogę i sam zrobi taki stand pod centrala :) Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

[ Dodano: 2007-05-08, 20:21 ]
                      A oto wytoczone i wypolerowane jak na moje zdolności manualne trzpienie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...10c1404d5.html

W najbliższym czasie kolejne zdjęcia będą sukcesywnie dodawane.

Mam WIELKĄ PROŚBĘ !!

Jeśli coś źle w tym poście zrobiłem proszę o poprawienie.

[ Dodano: 2007-05-13, 22:19 ]
                      A oto zdjęcie standu po szpachlowaniu. Zostało tylko przeszlifować dobrać podstawę marmurową i ofornirować.

Oto link:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ab988bb10.html

kolejne zdjęcia wkrótce.

Skomentuj

Czaruję...
                      X