Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica Bi-Wiring

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica Bi-Wiring

Witam ! Otóż moja wieża Panasonic ma zwrotnice wbudowane w jednostkę a nie w kolumny no i ma bi-wiring. Mam wielke kłopoty z podłączeniem do tej wieży jakichkolwiek diy'owskich kolumn, a w pełni odpowiada mi jej moc i charakterystyka dźwięku. Stare kolumny to są dobre w miarę, jednakże są wykonane z dosłownie sklejki - tył puka jak dzięcioł przy mocniejszym graniu, a wysokotonówka zachwouje się jak najtańszy TVM - głośno, piaszczysto, wybijając się ponad całe pasmo.

Planuję zmianę kolumn. Jednakże jak wspomniałem - mam kłopot bo wieża ma wewnętrzne zwrotnice i bi-wiring. Mam już głośniki - tj. ARN-150 + SC10N i leżą one już tak z dobre pół roku. Chciałbym te głośniki podłączyć w końcu, ale tylko i wył. do mojej wieży. Czy jest jakiś sposób aby obejść te zwrotnice wewnątrz jednostki i bi-wiring ? ? ? Te głośniki leżą, leżą, leżą, ale wieży narazie długo nie zmienię - taka jaka jest mi odpowiada. Myślałem nad takim terminalem http://www.allegro.pl/item195627581_...ikowe_t24.html i myślałem nad taki sposobem podłączenia

I
    I
    Kabel od wysokiego<I
    I I
    Kabel od niskiego[I]Kabel do zwrotki
    I
    I
    I
    Tam gdzie jest I tam jest blaszka łącząca górne i dolne banany i dlatego sądze, że z dwóch kabli ten terminal prowadzi do zwrotki jeden kabel z całym pasmem. Nie wiem czy dobrze mówie, ale tak mi się wydaje.

Czy istnieje jakiś sposób, aby do wieży z wewnętrznymi zwrotkami i bi-wiring'iem podłączyć kolumny z własnymi zwrotnicami ? ? ?

Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam !

P.S. Wiem, że wiele osób może powiedzieć, ze mam prawie 300 postów a nadal się nie znam, ale mam po prostu z tym kłopot. Na wzmak mnie narazie nie stać, ale na wykończenie kolumn - owszem. A głośniki i zwrotki leżą i się kurzą. Pozdrawiam !

P.S.2 Moja wieża : http://www.allegro.pl/item194904632_...i_kaseta_.html Tzn. mam taką samą.

A podlaczales juz te nowe glosniki pod wieze?
    Kolejny fakt ktory potwierdza ze ilosc postow nie jest adekwatny do wiedzy.
    Jesli jest tak jak mowisz,ze zwrotke masz zamontowana we wiezy,to albo podlaczasz tak jak leci czyli jeden kabel do midbasa a drugi do wysokiego,albo zostawiasz to wszystko w spokoju,bo raczej watpie ze TY obejdziesz ta zwrotke.

Ale cos mi sie zdaje ze w tych dwoch kablach "plynie" cale pasmo a i tak tyko kond jest na wysokim...niewiem,tej akurat nie mialem okazji obejzec technicznie,ale slyszalem jak gra.

Skomentuj

jezeli to jest tylko i wylacznie bi-wiring na pasywnej zwrotnicy w wiezy to spokojnie da sie to obejsc. ale wydaje mi sie ze tam moze byc rowniez bi-amping wiec beda juz wieksze problemy

Skomentuj

A więc tak :

1. Jest Bi-Wiring i niestety ale jest Bi-Amp.
        2. Dzisiaj podłącze głośniki i powiem jak jest
        3. Na wysokim w zwykłej-stadnardwoej kolumnie jest tylko kond
        4. Napiszę co i jak udało mi się zobaczyć i usłyszeć.

Do wieży podłączałem już Quadrale mojej cioci i muszę powiedzieć, że grało to bdb jak dla mnie. Dlatego jak mówie - wieża mi w 100 % starczy. Pozdrawiam !

P.S. Zobaczcie zdjęcie nr. 5 na tej aukcji http://www.allegro.pl/item198762953_...ak25_bmc_.html - tak wygląda moja wieża z tyłu ( chodzi o złącza z tyłu jednostki - mam ich tak samo 8 )

Skomentuj

Czegos tu nie kumam,mowisz ze zwrotke masz wbudowana...a jak to ztwierdziles? to jesli masz zwrotke wbudowana to powiedz mi co robi ten kond na wysokim?
          To ze na kolumnie pisze "bi-wiring" z tym sie zgodze,masz dwa kable,a bi-wiring na tym polega. Napisz wkoncu jaki sygnal idzie z jednego kabla a jaki z drugiego i wszystko sie wyjasni.

A to ze masz niby bi-amping (w co nie wieze) to chyba nie przeszkadza co nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
            A to ze masz niby bi-amping (w co nie wieze) to chyba nie przeszkadza co nie
            to jest podobna konstrukcja co w przypadku technicsa - tam jest aktywna sekcja niskotonowa a pasmo bez basu (dosc wysokiego) idzie na sredni + wysoki

Skomentuj

Podłączyłem do wyjść kolumnę dwudrożną od Thomsona z kondem na wysokim ( niestety - dwudrożne kolumny narazie mam takie na stanie aby sprawdzić podział )

A więc po oględzinach :

Na wysokim - same wysokie i to cięte wysoko

Na niskim - niskie dźwięki na równi ze średnimi + wysokie ale bardzo ciche

Co zrobić z tym fantem ? Bo już sam nie wiem ...... Pozdrawiam !

Skomentuj

Albo rozkrecasz albo zostawiasz w spokoju...ja bym nie ruszal,wolalbym sprzedac i za to kupic jakiegos wzmaka.

Skomentuj

Dobra. Zobaczę, co da się z tym zrobić. Bo już sam nie wiem ...... Albo wezme sprzedam ten zestaw kumplowi i kupię dobre głośniki 6x9 samochodowe ( zapewne JBL ), bo wkurzają mnie zwroty, itd. A pozatym dzisiaj słuchałem takich JBL'ek 6x9 za ok. 250 zł i jak dla mnie grały wręcz idealnie i były podpięte prosto pod radio. Pozdrawiam !

Skomentuj

O bosze,bartekgib,po co ty tu jestes na tym forum? ty chcesz kupic samohodowe glosniki do domu tylko dlatego ze wkurzaja cie zwrotnice?
                    Zamieszczone przez bartekgib
                    A pozatym dzisiaj słuchałem takich JBL'ek 6x9 za ok. 250 zł i jak dla mnie grały wręcz idealnie
                    no no,powodzenia.

Skomentuj

nic nie rozkrecaj bo i tak tam nic nie bedziesz widzial
                      najlepiej kupic dobry wzmacniacz

Zamieszczone przez bartekgib
                      kupię dobre głośniki 6x9 samochodowe ( zapewne JBL ), bo wkurzają mnie zwroty, itd. A pozatym dzisiaj słuchałem takich JBL'ek 6x9 za ok. 250 zł i jak dla mnie grały wręcz idealnie i były podpięte prosto pod radio. Pozdrawiam !
                      nie slyszalem jeszcze ZADNYCH dobrze brzmiacych elips!!
                      a tymbardziej JBL nie jest az taka dobra firma za jaka jest uznawana

jezeli byles zadowolony z takich glosnikow to spokojnie te monitorki Ciebie zaspokoja nawet jezeli zasilisz je "tosca" lub czyms podobnym

Skomentuj

Powiedziałem sobie inaczej :

-Sprzedam owe głośniki kumplowi, bo mi narazie się nie przydadzą
                        -Powymienam kable w starych kolumnach na grubsze OFC
                        -Wzmocnię tylną "sklejkę" w kolumnach
                        -Wezme je troszkę wygłusze

Troszke niepotrzebnie wyjechałem z tymi elipsami. Tzn. ja powiem tak - brzmienie tych głośników naprawdę mi się spodobało, i takie brzmienie by mi się podobało.

Pozdrawiam !

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA !

Skomentuj

wedle życzenia.

Skomentuj

Czaruję...
                          X