Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN 32-150-4-SC a wytrzymałość mocowa?!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN 32-150-4-SC a wytrzymałość mocowa?!

Witam.

Zanim usłyszę zgodny chór krzyczący: "POSZUKAJ NA FORUM! BYŁO MILION RAZY!" :-), uprzedzę, przeszukałem i w tym ujęciu nie znalazłem stosownych informacji.

Robię sobie symulacje w WinISD Pro (alpha) głośnika STX GDN 32-150-4-SC i wszystko ładnie, ale cuda okrutne wychodzą na wytrzymałości mocowej. Poniżej 50 Hz spada drastycznie.

Ponoć WinISD nie liczy dobrze wytrzymałości mocowej, ale pomimo to niepokoi mnie ta symulacja. Wiem, że ten głosnik był przerabiany na forum wielokrotnie i ktoś może ma doświadczenie i powie mi czy coś z tym zrobić czy poprostu to zignorować?

Dodam, że dostałem 4 takie głośniki w prezencie (używane w idealnym stanie), więc dobrze by było je wykorzystać.

Pozdrawiam.

to jeszcze zalezy jaka buda i jakie strojenie ale ja bym to zignorowal

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
      Dodam, że dostałem 4 takie głośniki w prezencie (używane w idealnym stanie), więc dobrze by było je wykorzystać.
      szczerze?
      sprzedaj.... kup jeden lepszy glosnik... pamietaj ze zaoszczedzisz tez na napedzie

Skomentuj

Zaden symulator nie potrafi dobrze okreslic wytrzymalosci mocowej.
        Wykres wytrzymalosci mocowej ma tylko sens jako porownanie w roznych obudowach.

Skomentuj

Mam to samo zdanie co mIKI ( nie żebym nie miał własnego zdania :) ). Wystaw to na Allegro jako kilka sztuk i sprzedaj. Zapewne każdy jest w tym samym stanie. A za pieniądze jakie zarobisz ( powiedzmy że sprzedasz 3 sztuki po 60 zł to już będzie koło 200 zł + dołożysz coś ) będzie naprawdę dobry głośnik. Pozdrawiam !

P.S. Nie to, żebym nie lubił STX'ów, ale z subów z STX'ami to ja mam zawsze wrażenie, ze ten dźwięk jest jednostajny. Może tylko ja mam tylko takie wrażenie .....

Skomentuj

SILNY: masz taki spadek wytrzymalosci, bo ten glosnik jest predestynowany do zamknietej paki. poza tym jaka ty mu symulujesz objetosc? najlepiej gra w okolo 60 litrach, a tam ogromnych siodel nie ma. Zreszta podwojenie dostarczonej mocy to +3dB, a dodajmy do tego, ze winisd pokazuje wytrzymalosc na podstawie xmax (wychylenie liniowe cewki) - czyli pokazuje (podobno niezbyt dobrze) maksymalna dostarczona moc, aby cewka pracowala liniowo. Czesto cewka sie spokojnie moze wychylic o dwa razy wieksza wartosc od xmax nie niszczac sie...
            przechodzac do praktycznej strony: tak jak reszta polecam sprzedaz tych glosnikow. Jesli bys jeszcze mial jedna sztuke i nie za wiele kasy to moglbys cos probowac zrobic, ale tak to bylaby to tylko strata czasu. Powiem wprost - glosnik nie zachwyca.
            Po pierwsze: cienka sprawnosc.
            Po drugie: przystosowanie do zamknietej paki - znowu sie obnizaja dB na basie + spada wytrzymalosc w zakresie basu.
            Po trzecie: gra jednostajnie.
            Po czwarte: wykopu nie masz sie co po nim spodziewac
            Jedyne czym sie moze poszczycic to zejscie. Jesli uda ci sie sprzedac to powiedz ile za nie dostales kasy.

Skomentuj

Dzięki za informacje.

Oczywiście wiem, że to głośnik do zamkniętej budy. Symulowałem różne objętości w szerokim zakresie (od dziesiątek do setek litrów), ale generalnie objętość według WinISD nie wpływa zasadniczo na wytrzymałość mocową, zwłaszcza w zakresie praktycznego stosowania tego głośnika.
              Planuję budę koło 60 litrów i dzięki doświadczeniom ludzi z tego forum oleję wytrzymałość mocową na etapie symulacji, przyjrzę się jej po zbudowaniu kolumny.
              Sprzedaż nie ma sensu, nikt tego nie kupi. Zresztą kwotą którą bym za nie dostał dysponuje i jak trzeba to mogę kupić głośnik za 200 - 300 zł.
              OT: Co polecicie na estradę w tej kwocie? Warunek: mała buda, max 60 l i znacznie głośniej niż ten STX.
              Co do napędu to mam kilka końcówek mocy (2 x 200W, 2 x 400W) więc nie ma problemu.
              Chyba jednak coś pokombinuje, SounWave robił kiedyś różne "cuda" na tych głośnikach.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X