Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr do suba 80Hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr do suba 80Hz

Wiem że tego typu tematów jest multum ale ja nie rozumiem połowy o czym jest gadane: jakieś częstotliwości graniczne, gammy, db/okt... dla mnie czarna magia.
    Ja potrzebuje po prostu filtr dolnoprzepustowy pasywny który będzie ciął wszystko powyżej 80Hz.Będzie on zastosowany do suba w aucie, który będzie napędzany wzmacniaczem blow tl-x100

ps. proszę modów o wyrozumiałość :roll:

ps2. może przyklejcie jakiś post na temat filtrów aktywnych i pasywnych do suba z jakimiś wzorkami do obliczeń itp. Napewno zmniejszy to ilość pytań takich jak moje...

podtrzymuje swoje stanwisko z elektrody:-)

filtr pasywny to bardzo złe i niestosowane rozwiazanie w przypadku niskich czestotliwosci.

poza tym, uwierz mi ze przy tym wzmacniaczu naprawde nie wazne czy bedziesz miał LPF czy nie. podbij sobie nieco bas i bedziesz mial podobny efekt.

PS:
    rada wujka Grzegorza: wepchnij go komus i kup sobie prawdziwy wzmacniacz(z LPF i mocą powyzej koncowki rodem z radia samochodowego;-)

no offense:-)

Skomentuj

a wiec czym przyciac??

Skomentuj

jeśli chcesz napędzić suba to kupuj wzmaka który posiada wbudowaną filtracje i tyle.
        nie zdziwie się jeśli ten blow ma końcówke z radia.

Skomentuj

ten wzmacniacz ma 5A poboru wg producenta,masz w najlepszym wypadku 13,8x5 daje jakies 70W ,sprawnosc wzmaka rzedu 70% a i jesli jest przetworka (ale raczej nie ) to jeszcze zejdzie do 60% zatem masz tam realnie kolego 40W (i jeszcze to nie RMS tylko jakies peak) ze wszytskich kanałow na raz polaczonych.

Jezeli przy tym zastosujesz filtr pasywny o dodatkowo stracisz z 5 Watów a z 35 watowego pieca impulsu nie wyciagniesz... przy spl 85dB...

glosnik to 8 cali max w jakiejs malej pazce 12-18ltr

Skomentuj

nie mowiac juz o sensownosci wydawania trzy cyfrowej sumy na kilogramy miedzi do filtra pasywnego. przeciez za te pieniadze mozesz kupic nowy wzmak z "wodotryskami" i mocy 10x wiekszej od tego "blow-job'a".

Skomentuj

no więc jak byk widać że tam końcówka z radia jest - nie warto sobie nim głowy zawracać...

Skomentuj

jakos nigdy nie widzialem pasywnej zwrotnicy w subie samochodowym...

Skomentuj

No we wzmacniaczem to już nic nie da się zrobić bo już jest a mocy i tak będzie miał więcej niż moje radio :razz: A co do wzmacniacza to podają że ma 2x70W, gdzieś wyczytałem że 35rms ale kto wie jak jest naprawdę. Ostatnio miałem do czynienie ze wzmacniaczem Voice Kraft który rzekomo ma 400W a po podłączeniu do ALPHARDa CW 1202 CX puścił tylko dymek. Otworzyłem go i byłem w szoku...

przecież to nie ma 30w w moście :!:

Skomentuj

to ma mocy tyle co radio...
                    więc jaki jest sens coś takiego kupować :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X