Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

odpowiednie dobranie BR...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odpowiednie dobranie BR...

jak odpowiednio dobrac BR do danej obudowy?
    w swoim zyciu zrobilem 2 subwoofery domowe, z czego jeden od poczatku gral jakos dziwnie, i jeden samochodowy ktory wlasnie koncze, ale zawsze mialem problem z BR (chyba).
    otoz w moim pierwszym subwooferze cos mi strasznie swistalo, jakby nieszczelna obudowa byla, zrobilem druga do tego samego glosnika, troche mniejsza, ale dalej to samo w sumie bylo, zrobilem drugi subwoofer, ale jak puszcze samą niska czestotliwosc to tez slychac niedoskonalosci.
    teraz zrobilem obudowe subwoofera do samochodu, no i znow mam problem.
    wkladam BR dlugosci X, srednicy X, no i jak zrobie glosniej strasznie cos "świszczy", zatkam BR jakims materialem jest juz wszystko ok, wyjme calkowicie BR jest tez nienajgorzej, wloze krotszy BR dalej cos mi jakos swiszczy, tak jakbym np. nie przykrecil wogole jednej sruby w glosniku, zrobie dluzszy BR to samo, czyzby srednia za mala? wedlug producenta wlasnie taka powinna byc, wiec nie wiem w czym problem, powiekszyc mozna, ale pozniej ze zmniejszeniem gorzej bedize. glosnik to Phase Highgrade 10,
    jak wy dobieracie BR do swoich obudow? kupujecie 10 sztuk i na ucho? raz krotsza raz dluzsza wkladacie?

greg00... 1206 postów i nie wiesz jak sie dobiera br?
    :shock: żal.pl..
    człowieku, nie wiesz do czego słuzy WINISD?????? tam masz podane wymiary br..

Skomentuj

1200 postow i masz taki problem? jak dla mnie to troche dziwne...
      Jesli chodzi o BR to tak,srednice tez sie dobiera do srednicy glosnika,moze masz za mala i dlatego ci śwista...wejdz na audiomanie,tam se poczytaj artykuly o br.

Skomentuj

hm... przez 3 lata 1200 postow to tak duzo? nie chce mi sie gadac o tym...
        pytam bo mam problem i tyle, szukam pomocy a nie wyrzutow ze skoro tyle postow to wszystko wiem...
        puscie u siebie w subwooferach same niskie czestotilowsci, wylaczie kolumny i sprawdzcie czy u was jest czysto...., jak wszystkie glosniki graja to tego nie slychac, ale jak sam sub zostaje to .... no wlanie...
        ale chodzi o to ze srednica portu jest taka jak podaje producent, pojemnosc mniej wiecej ta sama

a co do WIN ISD hm... wlasnie korzystalem, i tez wychodzi przy 7cm srednicy port dlugosci 25cm, i tak robie i swiszczy,

wstaw sobie tak jak wyliczy WINISD do jakiegos duzego glosnika port srednicy 4cm i dlugoosci jaka ci poda WINISD zobacyzmy co z tego bedize....

Skomentuj

http://www.audiomania.info/articles.php?id=27

Tu masz opisane jak dobrać średnice tunelu aby nie świszczało. Ale pamietaj że czasem jest to nie możliwe gdy chcemy nisko zestroić małą obudowę, i jedyną radą na to jest membrana bierna

Skomentuj

Ja wiekszosc programow mam w powazaniu,ale jesli ty sie sugerujesz nimi to nie dziwne ze ci swiszczy.

Skomentuj

greg00, a to sam nie umiesz zmienic srednicy br na odpowiednia?? sory.. ale ja tego za Ciebie robił nie bede.

Jednego suba mam cl , drugiego br.. z tego br dmucha, przyznaje, ale dlaczego - dlatego ze b-r jest tam przypadkowy, tzw na pałe (brak paramoli..) ale mi to w niczym nie przeszkadza.. masz tak czuły słuch ze słyszysz co swiszczy w bagazniku?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                Ja wiekszosc programow mam w powazaniu,ale jesli ty sie sugerujesz nimi to nie dziwne ze ci swiszczy.
                jak mowilem parametry BR wedlug producenta robilem, czytaj uwaznie i przestan sie mnie czepiac, a najlepiej prosilbym zebys sie nie wypowiadal w moich postach. DZIEKI WIEKLKIE :*

Zamieszczone przez pan_membran
                greg00, a to sam nie umiesz zmienic srednicy br na odpowiednia?? sory.. ale ja tego za Ciebie robił nie bede.
                umiem zmienic, ale robilem jak pisalem wedlug producenta i jest taki efekt...
                w programie zmienic to nie problem, wedlug producenta powinno byc 7cm i tak tez zrobilem...
                w obudowie moge powiekszyc otwor i to sobie sprawdzic, ale nie chce niszczyc obudowy bo pozniej juz ciezko bedize zmniejszyc....

a sluch mam dosyc czuly, i chce zrobic jak najlepiej, mam teraz czas wiec nie widze przeszkod, a wy po mnie jedziecie z marianem jak po szmacie, jak wam sie nie chce odpisywac to nie piszczcie glupot i tyle

Skomentuj

greg00, sory, ja jeszcze po Tobie nie jechałem :)

jak masz duzo czasu, i jakies niepotrzebne szafki, to mozesz sprobowac zrobic inna budke - wkoncu to 10', chyba ja bym dał 8-10 cm b-r..

Skomentuj

no az tyle czasu nie mam :) a tym bardziej starych szafek, ale mam stara bude, tez z BR 7cm, pojemnosc jesli dobrze pamietam cos ok 27-28l. miala, wkladalem ten glosnik do niej to i przy krotkim BR podobnie bylo, dalem dluzszy to bylo torche lepiej...
                    tutaj tez dawalem dluzsze BR ale za kazdym razem praktycznie cos swiszczy, chyba ze zatkam go, albo calkowicie wyjme i BR wtedy jest dlugosci 38mm (grubosc przedniej scianki:) )...
                    chcialem poznac wasze sposoby na odpowiednie dobranie BR, bo domysam sie ze wieszosc z was tez testuje z roznymi BR i moze spotykala sie z podobnymi zjawiskami i wie jak temu zaradzic, jaka jest przyczyna

Skomentuj

ja spotkalem sie z tym problemem w mojej pierwszej prawdziwej konstrukcji (kopia monitorkow na ARN 150 + GDWK 9/80/1 z starej wersji tej strony).
                      mialem b-r srednicy 4cm i czasami przy basie byly swisty.
                      w kolejnych konstrukcjach staralem sie dawac w miare rozsadnie duzej srednicy b-r.
                      oczywiscie bawilem sie tez w experymentowanie....

co do 7cm srednicy tunelu... ja mam tyle w 2xARN 150!! :razz: i jest dopiero OK. zastosowalem raz taki tunel w 10" subie samochodowym i byly gwizdy ale niebylo tego slychac w kabinie...

teraz staram sie dawac jak najwiekszej powierzchni b-r jaki uda mi sie wcisnac do obudowy. jezeli sa problemy z tunelami do suba to robie szczelinowy o odpowiednio wiekszej powierzchni i niemam najmniejszych niepozadanych odglosow :wink:

srednica tunelu zalezy od ilosci przesowanego powietrza. czasami jest tak ze maly glosnik potrzenuje duzego tunelu a zdaza sie ze 10" zadowoli sie 7cm

z doswiadczenia daje 7cm tunel do glosnikow nie wiekszych niz 8"
                      do 10" min 8cm a zalecane nawet 10cm
                      do 12" 10cm w wiekszosci przypadkow wystarcza

greg00, powiedz mi jeszcze w jakiej odleglosci od "wlotu" tunelu sa scianki lub inne wewnetrzne elementy?? bo jezeli dosc malej to prawdopodobnie one zaklucaja przeplyw powietrza (kilka razy taka sytuacja mi sie zdazyla)

Skomentuj

tzn. tak...
                        obudowe zrobilem torche o dziwnych ksztaltach, jest to czworoscian "nieforemny", z 10 cm za BR jest juz scianka, ale zastosowalem kolanko, tyle ze tez konckowka kolanka ma niedaleko do kolejnej przeszkody( glosnik i scianki), bardzo dziwna jest ta obudowa i nie mialem innego wyjscia zeby jakos inaczej go umiescic, jutro jeszcze sie pobawie z tym troche, jak cos to podjade do sklepu i kupie BR o troche wiekszej srednicy no i kolanko....

P.S.
                        w kolumnach na 2 ARN'ach tez mam mam BR o srednicy 7cm i jest jak najbardziej wszystko ok, bardzo mozliwe ze to jest wlasnie przyczyna, tylko dlaczego wedlug producenta wlasnie taki BR powinien byc..., a moze to tez wina ksztaltu obudowy... ;/

Skomentuj

wina jest po stronie niedostatecznej ilosci miejsca wokol "wlotu" tunelu lub wlasnie w kolanku. zawsze na 12" glosnik wystarczal 10cm b-r. jak dalem kolanko do budy do APka to rowniez pojawily sie gwizdy...

Skomentuj

A moze to wlasnie to kolanko?? jak polaczyles je z rurka br??? bo w niejscu polaczenia powinno byc calkowicie gladko!!!! A co do winisd to jezeli obliczasz obudowe br to on podaje w zakladce vent chyba predkosc powietrza w tunelu i jezeli ta wartosc jest c zerwona to znaczy ze predkosc bedzie za duza i moze swiszczec.
                            Czytales moze FAQ Nazara?? tam jest ze srednica tunelu nie powinna miec mniej niz 1/3 srednicy glosnika.
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

greg00, zrob taki myk, rozluz delitatnie wytlumienie w okolicach br, powinno pomoc

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                                hm... przez 3 lata 1200 postow to tak duzo?
                                ponad jeden dziennie
                                pewne rzeczy da się policzyć - BR do nich należy
                                można użyć WINISD albo innego programu (albo pliku - poszukaj UniBox407.xls na sieci - bardzo przystępnie po angielsku opisane)

Skomentuj

można użyć WINISD albo innego programu
                                  no i wlasnie wedlug programu powninno byc ok tak jak zrobilem

Zamieszczone przez mIKI
                                  greg00, zrob taki myk, rozluz delitatnie wytlumienie w okolicach br, powinno pomoc
                                  moze ciutek lepiej jest, ale jednak dalej to slychac

jutro kupie torche wiekszy BR 9-10cm srednicy, mam nadzieje ze pomoze...

[ Dodano: 2007-08-06, 13:19 ]
                                  wracam do tematu.
                                  otoz kupilem wiekszy BR 10cm przy wylocie jednak tak skonstruowana obudowe mialem ze nie moglem kolanka dac, bo mi sie nie miescilo
                                  obudowa wygladala tak:
                                  [img=http://img179.imageshack.us/img179/3347/dsc01013xl2.th.jpg]

zrobilem nowa obudowe, bez zadnych udziwnien, zwykly trapezowaty ksztalt jak to w samochodach najczesciej sie robi, wstawilem BR tak jak na poczatku fi≈7cm i jest wszystko ok, teraz poprostu ten glosnik gra super, jest bardzo szybki, schodzi tez dosyc nisko.

na poczatku chcialem za ladnie zrobic, moze i ladniej tamta obudowa wygladala, no ale tak skontruowana byla ze nie bardzo bylo gdziekolwiek odpowiedni BR wstawic, nawet z kolankiem bylo cos nie tak, bo zawsze wlot byl blisko ktorejs scianki i mysle ze to bylo przyczyna, taki ksztalt obudowy to chyba tylko closed.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X