Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny stereo SC10N + M 10 + 2x ARN 226

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny stereo SC10N + M 10 + 2x ARN 226

Witam!

Od dawna nosiłem się z zamiarem kupienia kolumn głośnikowych - po odsłuchach dobrałem w miarę dobrego może nawet idealnego kandydata - JBL E60... problem w tym że zabrakło mi nieco funduszy, ale postanowiłem nie rezygnować z idei dobrego (no w miarę możliwości dobrego :wink: ) audio... i wybór padł na DIY...

Po przeczytaniu wielu wątków jestem zbudowany opinią na temat 2ch ARNów 150 w połączeniu z SC 10 N... jestem pewnien głośnika wysokotonowego i raczej nie przekona mnie nic aby go zmienić natomiast pomyślałem że za niewiele więcej mogę mieć 3 drożne mocniejsze kolumny - znalazłem tesle ARN 226 - na oko ma niezłą charakterystykę, ale nie wiem ani jak brzmi, ani jak się zestawia z moją wysokotonówką...
    I tu jest do Was drodzy forumowicze pytanie:
    Czy ARN 226 zgra się z SC10N + midi - jeśli uważacie że nie to co polecacie?

Właśnie... sprawa średnicy też nie jest jasna... znalazłem głośniki VISATON M 10 ( http://www.visaton.de/en/1/11/359.html ) są w bardzo przystępnej cenie, ale szczerze mówiąc to wyglądają jak w kolumny za 30 złotych :cool: czy polecacie te głośniczki, a jak nie to co w zamian?

To główne pytania - mam jeszcze 1 malutkie przy okazji...
    Wymyśliłem dość oryginalną obudowę - ale konstrukcja wymagać będzie wielu załamań wewnątrz kolumny - czy to nie będzie w jakiś sposób przeszkadzało fali wydobywającej się z głośników czy nie będzie powodowało zaburzeń i rezonansów?
    Oczywiście litrażowo będzie wszystko dopasowane...

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

jarmarek, szczerze to nie polecam ci zabawy w 3way - nie masz po prostu doswiadczenia! niby jak masz zamar zrobic zwrotnice? ukpic uniwessalna? - to bez sensu. jesli koniecznie 3drogi to skopiuj jakis gotowy projekt - zajaranego, lukaszaN czy ezo sam naprawde nie dasz rady.

co do ARN 226 to fajnen glosniki - bas maja calkiem mily i dynamiczny, wielka zaleta jest to ze nie wymagaja wielkiego pieca.

Zamieszczone przez jarmarek
    Wymyśliłem dość oryginalną obudowę - ale konstrukcja wymagać będzie wielu załamań wewnątrz kolumny - czy to nie będzie w jakiś sposób przeszkadzało fali wydobywającej się z głośników czy nie będzie powodowało zaburzeń i rezonansów?
    Oczywiście litrażowo będzie wszystko dopasowane...
    to nawet zaleta o ile bedzie dostatecznie sztywno i mocno!

Skomentuj

pomyślałem że za niewiele więcej mogę mieć 3 drożne mocniejsze kolumny
      policzmy sam koszt glosnikow + zwrotnice
      2xarn 150 + sc10n + zwrotnica - 4x32 + 2x52,9 + 60-100 = ok 300zl
      2xarn 226 + ARX + sc10n + zwrotnica - 4x45 + 2x30 + 2x52,9 + 150-250 = ponad 500zl
      i gdzie jest to niewiele??

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi - a więc jeśli chodzi o zwrotnicę to nie będzie problemu - znajomy robi ją dla mnie... pewnikiem nie jest mistrzem, ale wie co robi.

Pawle - zdaje sobie sprawę że jest to 200zł więcej, ale powiedzmy szczerze - robię tą kolumnę raczej na długo - jeśli miało by się okazać że za 200zł więcej mogłem zrobić coś naprawdę dobrego(do Was pytanie czy tak jest naprawdę) o super właściwościach odsłuchowych(oczywiście za tą cenę) to czemu tego nie zrobić?

Powiem dodatkowo coś na temat muzyki jakiej słucham - generalnie jestem wszystkożerny :wink: ale... od razu mówię że techno raczej nie trawię... generalnie przeważa JAZZ, chillout, muzyka klasyczna odrobina rocka blusa czy nawet hiphopu(w tej kolejności)... ostatnio przerabiam płytkę metallici nagraną z orkiestrą symfoniczną płyta chyba nazywa się apocalipsa...

Co teraz? proszę doradźcie :cool:

Skomentuj

wiec moze lepiej isc w strone jakosci a nie ilosci?

Skomentuj

Zgadzam się - co proponujesz mając powiedzmy te 500zł na głośniki i zwrotnice?

Skomentuj

jezeli sluchasz takiej muzyki to raczej zapomnij o teslach - one najlepiej sie sprawdzaja wlasnie w muzyce klubowej

jezeli bys dorwal tanio tonsila GDN 16/50/6 to moznaby pomyslec nad czyms dobrze brzmiacym.
              na poczatek zajzyj do dzialu gotowych konstrukcji i popatrz na cenniki

Skomentuj

Rozumiem że raczej trzeba myśleć o 2x GDN 16/50/6 + SC10N ... czy są jeszcze jakieś głośniczki - może odrobinę tańsze które zaspokoją moje potrzeby choćby na początek?
                Chodzi mi o coś jak ARN150, ale bardziej do klasycznej muzyki...

Skomentuj

Rozumiem że raczej trzeba myśleć o 2x GDN 16/50/6 + SC10N ...
                  wystarczy jeden tonsil i raczej visaton odpada - ten tonsil potrzebuje do wspolpracy jakiejs vify...

jakis interesujacy glosnik napewno sie znajdzie ale bedize problem ze zwrotnica :???:

Skomentuj

Możesz rozwinąć temat problemu ze zwrotnicą? ...

Tak sobie myślę że pierwsze kolumny zrobię standard czyli 2xarn150 + SC10N i będę zarabiał na monitorki które będą dawały mi to czego chce narazie w 100% czyli tak jak powiedziałeś GDN 165/50/6 + Vify ...

Skomentuj

ja wlasnie robie to samo 2xarn150 + SC10N. czekam tylko na kable. jutro porobie otwory w budzie i zloze zwrotki.

Skomentuj

ja jestem na etapie montowania budy - mam dość skomplikowany projekt więc nie sprowadza się to niestety tylko do przycięcia i skręcenia ... jutro będę szukał lakieru co jest na tyle gęsty że pokryje mi bez smug płyte OSB - może wie ktoś czym to robić? chodzi mi o czarny kolor...
                        Poza tym jadę po fornir oraz elementy do zwrotnicy - głośniki lecą już do mnie paczką.

Skomentuj

a co takiego skomplikowanego robisz ze swoja buda ze jej zlozenie to nie tylko klej i wkrety?

Skomentuj

Możesz rozwinąć temat problemu ze zwrotnicą? ...
                            widzisz... zwrotnica w kolumnie jest bardzo waznym elementem. mozna dac najprostszy filtr na glosnik wysokotonowy zeby go nie spalic i to bedzie jakos gralo. natomiast jezeli zwrotnica zostanie optymalnie zaprojektowana pod konkretne glosniki to efekt bedzie o niebo lepszy...
                            tak wiec jezeli niemasz dostepu do sprzetu pomiarowego (szukaj Speaker Workshop) to jedyna metoda jest budowa juz sprawdzonej konstrukcji do ktorej masz juz gotowa zwrotnice

jutro będę szukał lakieru co jest na tyle gęsty że pokryje mi bez smug płyte OSB - może wie ktoś czym to robić? chodzi mi o czarny kolor...
                            chcesz ja pomalowac?? to sam lakier/farba nie wystarczy. musisz wyszlifowac, zaszpachlowac, znowu wyszlifowac, dac podklad, znowu szlifowac itd a dopiero na koniec pomalowac...

Skomentuj

Ozeh - źle się wyraziłem - mam dość skomplikowaną konstrukcję co prowadzi w rezultacie do tego że spędzę nad tym więcej niż normalnie czasu - dużo więcej... narazie nie mówię co i jak bo nie wiem jak wyjdzie :wink: jeśli wyjdzie zadowalająco to zaprezentuję to tutaj wszystkim, natomiast jeśli nie... to będę robił aż do skutku :lol:

Pawle - zdaję sobie sprawę jak się maluje - to są moje pierwsze głośniki, ale z narzędziami generalnie już trochę obcowałem. :cool: Chodzi mi o to że istnieje gęsta farba która może zakryć jakieś mikro nierówności jeśli takowych się nie pozbędę no i pytam się o nazwę.

Jeśli chodzi o zwrotnicę to z tego co wiem kolega korzysta z winsd czy jakoś tak - oczywiście nie jest to to samo co pomiary na miejscu, ale daje dość dobry wydaje mi się obraz ba całość projektu i pozwala przy odrobinie znajomości tematu samodzielnie zaprojektować taką zwrotnicę... ale ja to generalnie tylko sprzątam. :roll: :wink:
                              Mogę tylko powiedzieć że jak zaproponowałem mu konstrukcję taką jaką właśnie wykonuję to zaprojektował zwrotnice po czym pokazałem mu już zrobiony przez kogoś projekt i okazało się że są prawie identyczne - nie wiem czy to przypadek czy to jest możliwe ... ale tak było.

Skomentuj

jarmarek, zapewne jak znajdziesz taka farbe to bedzie dosc droga. z zdradz chociaz po co ci ta farba skoro kupujesz fornir?? czyzby malowany na czarno front??

co do zwrotki - to sa tylko polsrodki

Skomentuj

co do zwrotki - to sa tylko polsrodki
                                  Rozumiem.

Odnośnie farby - zgadza się - front chce aby był jednolicie czarny - w najgorszym przypadku nie będzie tak jak bym chciał, a chce gładki połysk.

Skomentuj

skoro chcesz front malowac to lepszy bylby MDF od OSB - na MDF tylko podklad naniesiesz, przeszlifujesz i masz gladka powierzchnie

Skomentuj

wiem, ale płytą OSB dysponuję w ilościach znaczących, a MDFem nie koniecznie - pozatym już zrobiłem bude... więc na ten projekt już za późno - szukam fajnej farby :wink:

Skomentuj

jarmarek, szpachla samochodowa, szlifowanie, szpachla samochodowa, szlifowanie, podklad/grunt, szlifowanie (coraz drobniejszym papierem) i masz idealna powierzchnie do malowania - nawet sprayem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X