Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z centralnym Peerless

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z centralnym Peerless

Witam szanownych kolegów.

Odrazu przejdę do sedna.

Robię kolumny do kina domowego na przetwornikach Peerless HDS EXC i Vifa XT.
    I problem pojawia się przy głośniku centralnym gdyż pozostałe kolumny mają po jednym przetworniku nisko-średniotonowym o impedancji 8R a w głośniku centralnym mam zamiar zastosować dwa takie przetworniki.
    I tu pojawia się problem z impedancją która wyniesie 4R (przy połączeniu równoległym) lub 16R (przy połączeniu szeregowym) więc nie bardzo będzie pasowała do reszty zestawów...(Peerless HDS EXC występuje tylko w wersji 8R)

Na fronty przewidziałem HDS 180 EXC+XT25
    na tyły HDS 152 EXC+XT19
    na center 2xHDS 152 EXC+XT19 lub 2xHDS 106 EXC+XT19

I mam pytanie czy istnieje jakaś inna możliwość połączenia tych głośników aby uzyskać 8R..?
    Czy zamiast tego lepiej będzie zrobić poprostu centralny na jednym przetworniku nisko-średniotonowym (tylko który zastosować.? Czy HDS 152 EXC czy może tak jak na fronty dać HDS 180 EXC..?)+do tego XT19...

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Wg mnie najlepiej będzie zrobić centrala na jednym głośniku niskośredniotonowym i najlepiej żeby był to głośnik taki sam jak we frontach.

Skomentuj

A czy to będzię bardzo duża różnica jak zamiast tego 180 dałbym 152 mm..?
      Bo ten 180 mm jest trochę duży i nie mam go za bardzo gdzie postawić...

I jaki dać tweeter? Czy XT19 czy XT25..?

Człowiek z Akustyka poradził mi żeby na centralny dać 2 szt. HDS 152 EXC i połączyć je szeregowo (16R) wtedy impedancja nie uszkodzi wzmacniacza... Przyznam szczerze że jakoś nie bardzo jestem przekonany co do takiego rozwiązania.
      A co Ty o tym sądzisz..?

Do Takero.

Jak możesz to odczytaj pocztę bo napisałem do Ciebie kilka pytań w sprawie UniAmpa a nie chciałem zakładać nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez mariuszb
        A czy to będzię bardzo duża różnica jak zamiast tego 180 dałbym 152 mm..?
        Bo ten 180 mm jest trochę duży i nie mam go za bardzo gdzie postawić...
        Zdecydowanie lepszy będzie 180, a aż takiej wielkiej różnicy w wielkości nie ma :P

I jaki dać tweeter? Czy XT19 czy XT25..?
        j.w. najlepiej naśladować możliwie najwierniej głośniki we frontach - xt25

Zamieszczone przez mariuszb
        Człowiek z Akustyka poradził mi żeby na centralny dać 2 szt. HDS 152 EXC i połączyć je szeregowo (16R) wtedy impedancja nie uszkodzi wzmacniacza... Przyznam szczerze że jakoś nie bardzo jestem przekonany co do takiego rozwiązania.
        A co Ty o tym sądzisz..?
        16R to nieco lipnie imho - kolejny powód dla którego nie warto się trzymać tego configa z 2 głośnikami niskośrednio.

Jak możesz to odczytaj pocztę bo napisałem do Ciebie kilka pytań w sprawie UniAmpa a nie chciałem zakładać nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum.
        Odpisałem.

Skomentuj

Czaruję...
        X