Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja kolumny estradowej UNITRA ELTRA na 2x GDS 30/30.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja kolumny estradowej UNITRA ELTRA na 2x GDS 30/30.

Posiadam wymienioną w temacie kolumnę, niestety wymaga ona troszkę pracy.
    Przy okazji chciałbym się dowiedzieć czy warto robić jakieś przeróbki i dodatki do niej.

1. Zastanawiałem się nad dodaniem głośników wysokotonowych, lecz nie zabardzo wiem jakie można by dodać i jak je podłączyć - czy kondensatory wystarczą, czy raczej zwrotnica?

2. Brakuje wytłumienia - jakie zastosować i czy na wszystkich sciankach? Kiedyś była gąbka około 3cm grubości.

3. Czy mogę rozłączyć głośniki i zasilać każdy z osobnego kanału zewnętrznego wzmacniacza stereo?

4. Otwór bass-reflex - oryginalny to po prostu dziura (31x7,5cm), nie lepiej włożyć jakąś rurę?

5. Myslałem też o zmniejszeniu troszkę obudowy, aby do środka dodać wzmacniacz, czy może wzmacniacz umieścić w jednej komorze głośnikami a wielkość pozostawić bez zmian? Obudowa ma około 140 litrów, po zminiejszeniu uciekło by ze 30.

Jestem początkujący w tych sprawach więc wolałbym jakieś konkretne odpowiedzi podparte argumentami :)

Przydały by się jeszcze parametry głośników, tych też nie mogę znaleść, a na pewno byłyby to wartościowe informacje.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez student-85
    Zastanawiałem się nad dodaniem głośników wysokotonowych, lecz nie zabardzo wiem jakie można by dodać i jak je podłączyć - czy kondensatory wystarczą, czy raczej zwrotnica?
    STX GDWT - kond 1-2,2uF powinien wystarczyc
    2. Brakuje wytłumienia - jakie zastosować i czy na wszystkich sciankach? Kiedyś była gąbka około 3cm grubości.
    tylko i wylacznie wg wlasnego upodobania badajac "na sluch"
    3. Czy mogę rozłączyć głośniki i zasilać każdy z osobnego kanału zewnętrznego wzmacniacza stereo?
    teoretycznie tak ale lepiej nie - no chyba ze bedzie ten sam sygnal
    4. Otwór bass-reflex - oryginalny to po prostu dziura (31x7,5cm), nie lepiej włożyć jakąś rurę?
    tylko na glebokosc scianki?? czy cos wiecej?? mozesz przylozyc cos i posluchac
    Obudowa ma około 140 litrów
    :shock:
    jak mozesz to daj jakies fotki

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to dla jednego Gds30/30 optymalnym litrażem jest 50...tonsil dał "ciutke" za dużo wiec jak wpakujesz wzmaka bedzie git

Skomentuj

Kolumny które masz to stare dobre eltrony 100. Było ich kilka odmian. Tonsil dał taka bude i B-R, żeby wydusić z nich co się da, bas nie jest piękny i nisko schodzący ale paczki potrafia na przeróżnych imprezach narobić zamieszania.

Mogłbys napisać do czego ją chcesz używać, w domu czy na imprezach, itp.

Jeśli zmniejszysz tym głośnikom litraż i strojenie tylko pogorszysz sprawe. Same głośniki w mniejszej budzie dużo niżej nie zejdą, wręcz odwrotnie. Nadają się tylko jako nadstawki, wysokotonowy wystarczy GDWT 12-19 - podział na 8khz. Odciąć im pasmo od dołu na 90-100Hz i dwa w jednej kolumnie wytrzymią spokojnie 200W. Do tego jakiś subbas na 15" i masz ładny zestaw na imprezy.

Wersja domowa.
        Skoro masz jedna kolumnę to dwie sztuki tych gds. dać po jednym na kolumnę, pake 50-60L, do tego GDWT9/40, BR zestroić na ucho i też zagra...

Parametrów nie znajdziesz do nich bo ich nie ma.

Miałem tych głośników juz kilka sztuk i jako nadstawki się świetnie spisują.

Skomentuj

Czaruję...
        X