Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 głośniki i 1 wzmak czy 1 głośnik i 1 wzmak....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 głośniki i 1 wzmak czy 1 głośnik i 1 wzmak....

Witam!
    Ostatnio zastanawiałem się, czy jest jakaś różnica, jeżeli pod jeden wzmacniacz podłączy się np. 2 takie same skrzynie, tak samo strojone i jeżeli podłączy się pod tego wzmaka jedną skrzynkę. Czy efektywność wzrośnie w pierwszym przypadku, czy poprostu moc się podzieli na oba głośniki i będzie bez różnicy?Pozdrawiam!

dwa glosniki daja ci zysk efektywnosci mocowej o 3dB a napieciowej 6dB wiec jesli wzmak na dwa razy mniejszej impedancji odda dwa razy wieksza moc to bedzie zysk 6dB.

Skomentuj

Jeżeli miałbym np. tego monacora 500watów i podłączył powiedzmy dwa STX AP pod oddzielne kanały, czyli 2x250watów to rozumiem, że będzie to głośniej grało niż jeden AP pod jednym kanałem?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

hpb-1502 ma 2x175W/4omach a 2x250W ma na 2omach. Przy podlaczeniu jakie sugerujesz nie wycisniesz maksymalnych mozliwosci ze wzmaka. Z drugiej strony ten STX to w zasadzie glosnik 3omowy wiec nie bedzie tak zle.

Skomentuj

Więc tak naprawdę jakie rozwiązanie jest najlepsze jeżeli miałbym tego wzmaka. Lepiej podłączyć 2 AP czyli 2x175watów czy 1 AP czyli 500watów. Czy bas nie będzie lepszy z dwóch głośników?

Skomentuj

Lepiej będzie podłączyć 2, w przeciwnym razie znów ktoś zaraz powie że AP się sypie jak 500w dostanie i że to wina kiepskiej jakości produkcji u STXa ;]
              On ma "tylko" 300w, wzmacniacz nieco ponad 400w przy 4R, więc przy 3R zbliża się do katalogowych 500w, a to prawie 2 x więcej niż głośnik, co przy nieumiejętnym użytkowaniu skończyć się może szybko i efektownie :)

Skomentuj

Lepiej pod względem żywotności głośników, ale czy to będzie głośniejsze, czy warto kupować 2 AP czy może kupić jeden głośnik za jakies 350zł? Za tą cenę chyba można Hertz'a kupić...

Skomentuj

ja bym kupil cos lepszego jakosciowo. az takie moce mnie nie interesuja...

Skomentuj

hertz nie będzie głośniejszy od 2 x ap, zdecydowanie :P
                    ew jakąś 15' możesz spróbować kupić.

Skomentuj

Ja tak tylko rozmyślam, narazie autko jest, ale kasy nie ma na audio

Skomentuj

Czaruję...
                      X