Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny KENWOOD, pare pytań.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny KENWOOD, pare pytań.

Mam takie małe pytanko. Informacji szukam od dwóch dni i wszystko spoko ale żadne znalezione przeze mnie nie odpowiedziało mi w sposób dla mnie zadawalający... Problem polega na tym że dostałem dwie kolumny KENWOOD LSK-535. Niestety nigdzie nie znalazłem o nich jakichkolwiek informacji. Jedyna informacja to nalepka na obudowie informująca że ich moc wynosi 160W a impedencja to 8Ω;. Zastosowane tam głośniki niskotonowe mają zepsute cewki (drut odwija się z karkasu) w jednym jest też dziura w membranie. Planuje wymianę na STX GDN-27-150-8-SS. Co sądzicie o tym pomyśle? Czy może regeneracja? Ale głównie chodzi mi o zwrotnice. A raczej filtr dolnoprzepustowy. Ponieważ filtry do reszty głośników są fabryczne, jedynie nie ma nic przed głośnikiem niskotonowym. Nie chodzi mi tu o pomoc przy obliczeniu, bardziej mam problem z częstotliwością cięcia. Jaka była by najlepsza? I jeszcze czy ktoś spotkał się kiedyś z takimi kolumnami? A jeszcze lepiej wie o nich coś więcej?

Odpuść sobie te kolumienki i lepiej zrób coś swojego. Powiedz ile masz kasy...

Skomentuj

hm.... mogę wiedzieć dlaczego?

Skomentuj

melisław, poprostu wlozysz tyle samo kasy co na nowe kolumny a efekt bedzie mizerny...
        jak chcesz to zastosuj te glosniki ale najpierw posluchaj czy filtr tam bedzie potrzebny - jak sam widzisz fabryczny glosnik go nie potrzebowal...

Skomentuj

niestety kasy nie mam za wiele a chciałbym jeszcze kupić wzmacniacz tak do 300zł. A co powiecie żeby narazie włożyć te głośniki do tych KENWOOD-ów a jak trochę pozbieram kupić resztę przetworników i wtedy bym zrobił coś fajniejszego:) Na początek nie potrzebuje za wiele... Ale mam pytanko jeszcze co do wzmaka. Jaką firmę byście mi polecili? Myślałem kupić jakiegoś firmy Yamaha bądź Onkyo... Ale nie wiem sam...

Skomentuj

No Yamaha i Onkyo jeszcze jest pare dobrych wzmakow Harman Kadron ale co do modeli to si nieznam na oznaczeniach :)

Skomentuj

A może ktoś ma jakiś konkretny model do polecenia:)

[ Dodano: 2007-08-24, 13:00 ]
              http://www.allegro.pl/item229076714_...rej_cenie.html
              co sądzicie o tym? czy nie jest podejrzanie tani?
              http://www.allegro.pl/item226832422_...a_silver_.html ten jeszcze je4st fajny... a co wy o tym sadzicie?

Skomentuj

melisław, a niemasz nigdzie komisu w okolicy?? bo takiego sprzetu nalezy posluchac przed zakupem. przeciez nie kupisz samochodu ktorym sie nie przejechales :P

co do kolumn to zrob tak jak uwazasz ale do tych STXow nieoplaca sie nic dokupowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  ale do tych STXow nieoplaca sie nic dokupowac
                  Co masz na myśli?:)

Skomentuj

to ze zamiast dokupic cos do nich lepiej bedzie kupic glosniki na zupelnie nowa konstrukcje ktora zbudujesz od podstaw. jak bedizesz sie cieszyl brzmieniem wlasnorecznie naprawionych kolumn to poczytaj troche o podstawach i jak nazbierasz kase to cos zaproponujemy...

Skomentuj

Dobra, macie rację:) Zostawiam to, ale jednocześnie przyszedł mi nowy pomysł:) Sub aktywny+ 2 monitorki:) Narazie przechodzę do szukania głośników, gotowych projektów, etc, etc:)

Skomentuj

Sub aktywny+ 2 monitorki:) i to jest to :) a pózniej jak bedziesz miał wiecej kasy monitory sprzedasz i se fronty zrobisz: )

Skomentuj

melisław, pomysl dobry ale lepiej dowiedz sie ile taka zabawa kosztuje. najtanszy sub na 20cm glosniku to min 200zl jezeli polowe czesci masz w domu!!
                          ja suba nadal niemam bo mi kolumny wystarczaja do sluchania muzyki (a w szafie lezy 12" DLS :P)

Skomentuj

sub to dobra sprawa, mozna powkurzac sasiadow, pokazac kumplom co znaczy prawdziwy bas i zrobic masaz kolezance:PP ale nie za 200pln... subwoofer ktory oplaca sie skladac to tak miej wiecej 500pln... mozna zrobic cos na stxie ale imo glosnik nie warty wzacniacza i desek...
                            zrob dobre monitory i za jakis czas subka.

ja mialem juz kilka subow i nidy zadne nawet dobre 3way nie da tego samego... no i teraz jakiego ja mam zrobic suba do 2x 8" ushera?:P hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                              no i teraz jakiego ja mam zrobic suba do 2x 8" ushera?:P hehe
                              min TIW300:P

Skomentuj

Czaruję...
                              X