Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co myslicie o Gdn 17/40 Tonsila??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co myslicie o Gdn 17/40 Tonsila??

A wiec mysle ostatnio coraz bardziej nad budowa wlasnych podlogowek. Szukam to tego glosnikow nisko/srednio tonowych i moja uwage zwrocil wlasnie ten glosnik.
    http://www.protonsil.pl/?s=1&page=1&k=2&cid=37&p=1 ostatni na dole
    Sprawe wysokich tonow zalatwie chyba SC10N.
    Teraz pytam czy bylby to dobry glosnik do wspolpracy z SC10N czy lepiej poszukac czego innego??
    Szukalem tez GDN16/50/6 ale na stronce tonsila nie ma takiego glosnika.
    Ogolnie to moze doradzicie jakis glosnik do 2 droznej podlogowki majacej grac w pokoju 15m˛ Z ladnym(nie jakims bardzo niskim) szybkim basem i dobra srednica.
    Zastosowalbym ARN150 ale opinie o slabych srednich niskiej efektywnosci i rozmiar mi nie odpowiadaja. Po co dawac 2X arn skoro moge troche dolozyc i miec (tak mysle) ! porzadny glosnik :razz:
    Srednica glosnika to najlepiej cos miedzy 170-180mm.
    Glosnik w cenie najlepiej takiej jak tonsil oraz zeby byla gotowa zwrotnica pod komplet z SC10N
    Pozdrawiam!!!

glosniczek zapowiada sie calkiem ciekawie chociaz pierwszy raz taki dopiero widze
    jezeli on jest tak samo dobry jak inne nowsze tonsile to sc10n by popsul caly efekt
    co do 16/50/6 to raczej tylko uzywki lub "okazje"

Skomentuj

Tak tylko sobie mysle czy nie byloby problemu ze zwrotnica??
      To ten SC10N na prawde taki slaby?? Slyszalem duzo pochlebnych opini na jego temat.
      Mnie interesowalby glosnik o wysokich milych dla ucha tzn. nie meczacy swoim dzwiekiem podczas dlugiego sluchania tak na sredniej glosnosci i zeby byla zwortnica a moze zaproponujesz cos sprawdzonego ze zwrotnica na innych glosnikach??
      Nie pali mi sie na projekt daje sobie ok roku ale glosniki chcialbym miec juz wybrane bo potem latwiej zbierac kase jak dla mnie a wiec na glosniki tak z grubsza chcialbym przeznaczyc ok 400zl dla obu kolumn same glosniki.
      Glowny wymog to gotowa zwrotnica do skopiowania i srednica moze nie 180 ale tak 160-170.
      Nie bede pisal jakiej muzyki slucham bo slucham praktycznie karzdej to zalezy co mi w ucho wpadnie, napisze ,moze czego njie lubie a wiec techno hip hop heavy metal i zeby brzmienie glosnika nie bylo ani troche zblizone do tych gatunkow oczywiscie nie slucham tez muzyki klasycznej ani bluesa ani jazzu. dla tego napisalem wymagania co do basu srednich i wysokiego.
      Mam nadziedje ze cos sie znajdzie :wink:
      Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
        To ten SC10N na prawde taki slaby??
        to jest bardzo dobry glosnik... na poczatek. w tej kategori cenowej niestety niema w czym wybierac a lepsze glosniki sa juz duzo drozsze
        jezeli chcesz juz lepsza wysokotonowke to trzeba zarezerwowac 200-250zl na same kopolki
        jak narazie niemam pomyslu co by wybrac za te pieniadze ale jak zbuduje w koncu preampa to moze sam sie zaczne bawic zwrotnicami i zaaplikuje vife DX do GDN 16/50/6

Skomentuj

a co by bylo gdyby polaczyc SC10N z W170S ?
          Znalazla by sie zwrotka??
          Budzet 400zl to i tak na moje oko sporo do tego zwrotki i buda i wykonczenie i bedzie niezla sumka
          Kusza mnie mniej oklepane konstrukcje niz ARN i SC bo tego to pelno a ja chce cosik innego a wiec licze na Wasza pomoc :wink:
          Pozdrawiam!

Skomentuj

może stx ax z jakąś kopułka?

Skomentuj

Do stxa mam uraz i go nie chce chociazby byl niewiadomo jakim glosnikiem zamiast 99 zl dac za tego stxa to wole zaryzykowac GDNa 17/40 i do tego SC10N i zwrotnice policzyc za pomoca jakiegos programu np boxsim dopoki nie znajdzie sie jakas lepsza zwrotka to to chyba wystarczy jak myslisz Pawel S. ??
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

a co by bylo gdyby polaczyc SC10N z W170S ?
                zwrotnica jest wiec mozna zaryzykowac
                tego tonsila bym zaryzykowal tak "na probe" - kto wie, moze okazac sie bardzo dobrym glosnikiem

Skomentuj

No niestety "tak na probe" to mnie nie stac zeby kupowac glosniki musialby byc sprawdzony ale znowu W170s ma slaba efektywnosc, to moze dac SC10N i za te 300 wziac jakies dobre srednio nisko?? a wiec juz uroslo do 150 za glosnik to moze cos w tym przedziale?
                  Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-08-27, 12:41 ]
                  A tak sobie mysle skoro za 150 zl nie dostane niskosredniaka 170mm do ktorego bylaby zwrotka i dobra opinia wielu to moze Nowy usher tylko czy 13 cm glosniczek dobrze naglosni mi 15mkw i wystarczy na impreze w domu do czasu do czasu :twisted: ?? oczywiscie jeden na kolumne, do tego jakas wysokotonowka za powiedzmy tyle samo?? bo SC10N to odpada do ushera??
                  Chociaz ten usher ma 86 db a wiec tyle co W170s a ludzie mowia ze W170S naglasnia bez problemu 25m kw a wiec moze poleciec sobie ostro z kasa i nabyc tego ushera??
                  Chodzi mi o XY-13225W-XP
                  Co myslicie??
                  Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-08-27, 20:05 ]
                  Witam mysle ze temat mozna zamknac bo doszedlem do wniosku ze na moim poziomie(poczatkujacy konstruktor diy) nie ma co inwestowac w drogie glosniki do ktorych sa problemy ze zwrotnicami mysle ze powinienem za te kase ktora chcialbym przeznaczyc na takie glosniki zrobic ze 2 konstrukcje na stxach i tvmach a potem sie zobaczy.
                  Ta zmiana zdania nastapila po rozmowie z pewna osoba ktorej dziekuje za otwarcie oczu.
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

W170s ma slaba efektywnosc
                    efektywność to akurat najmniejszy problem tego głośnika, tym bardziej że spl w domu nie ma najmniejszego znaczenia imho, dopiero na estradzie , gdy puszczasz głośnik na pełnej mocy na błyskającym limiterze te dB robią jakąś tam różnice.

Nowy usher tylko czy 13 cm glosniczek dobrze naglosni mi 15mkw i wystarczy na impreze w domu do czasu do czasu :twisted: ??
                    I co jeszcze ? Nie za dużo wymagań w stosunku do 13cm głośnika ?

Witam mysle ze temat mozna zamknac bo doszedlem do wniosku ze na moim poziomie(poczatkujacy konstruktor diy) nie ma co inwestowac w drogie glosniki do ktorych sa problemy ze zwrotnicami mysle ze powinienem za te kase ktora chcialbym przeznaczyc na takie glosniki zrobic ze 2 konstrukcje na stxach i tvmach a potem sie zobaczy.
                    Jak dla mnie to maksymalna głupota i marnowanie kasy, ale jak tam chcesz... Jeśli zamiast jednej konstrukcji na poziomie wolisz mieć 2 kupy które nie grają to już Twój problem.
                    Ta zmiana zdania nastapila po rozmowie z pewna osoba ktorej dziekuje za otwarcie oczu.
                    Raczej zamydlenie i do tego wpajanie głupot.

Skomentuj

W sumie to Takero masz racje dopiero teraz sie nad tym zastanowilem porzadnie i wracam do dalszego pytania.
                      A wiec na razie kierowalbym sie bardziej ku stx ax chyba ze mnie ktos od tego odwiedziei zaproponuje cos ciekawszego ze zwrotka i budzet jak na poczatku 400zl:)
                      pozdrawiam!!!

Skomentuj

propozycji może być wiele, choćby 2 ostatnie punkty z mojego podpisu (wraz ze zwrotami)

Skomentuj

Czaruję...
                        X