Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 way czy 4.1 ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2,5 way czy 4.1 ??

Witam!

Nabyłem właśnie 2 sztuki 16/50/6 tonsila. Aktualnie zabawiam sie kolumnami 2-way na 16/50 i sc10n. Mój problem polega na tym czy jest sens przerabiać kolumny o pojemności 35 litrów na 2,5 na tych głośnikach, czy lepiej dorobić nowe 2 do takiego pseudo 4.1. Podkreślam że posiadam wzmacniacz technics`a su-v470 pxs o mocy około 50-60w (*na allegro podawał koleś że ma 90W przy 4ohm) na kanał z możliwościa podpięcia 2-par. Jakie rozwiązanie polecacie... ??

Taka mała anegdotka.... w sumie skoro na jednym wzmaku i czy to bedą te 4 kolumny czy 2 to pobów mocy będzie ten sam... tylko pojemność i przerabianie zwrotek mnie martwi...

Wiem że troche zamotałem ale może ktoś mi coś doradzi...

4 kolumny pod stereo to troche lipa. . . no i bez sensu w sumie.
    jesli kolumny maja 35l to bez problemu dwie 16 zagraja... (mam nadzieje ze w tej chwili jeden glosnik ma max polowie...?)
    tylko nie wiem czemu akutar 2,5 drogi a nie 2way? no i bedziesz musial zrobic nowe zwrornice tak czy siak.

a czy jest sens... imo nie. sprzedaj co masz wszystko i kup cos lepszego:) trzeba sie rozwijac... o:0

Skomentuj

No fajnie by było sprzedać i pójść do przodu... ale grosze za to wezmę a coś wyżyej sięgać to trzeba zapłacić... na razie jestem zadowolony. Mam 25m2 pokoju i chce sobie dodać pałera... Po symulacjach to te dwie 16 zaczną grać strasznie "taniowierzowo" ze strasznym podbicie przy 80hz (ale to tylko symulacja) :-) Nie zależy mi na 4 odzdzielnych kanałach bo filmu u mnie mało... dlatego zastanawiam sie jak rozsądniej będzie dodać mocy (na basie głównie) w pokoiku :-) Co do zwrotek to przerobienie ich wyjdzie pewnie niewiele taniej niż zrobienie drugich. :-) ...... Tylko jedna metoda jest bardziej oszczędna w czasie i wysiłku fizycznym :-)

Skomentuj

i tak malo co wiecej basu nie bedzie najlepiej jakis subek by sie sprawdzial jak chodzi tylko o bas.

Skomentuj

Subek mam :-) Na SPH 250CTC 2x100W. Łomot jest niezły... ale inwestowanie w jeszcze mocniejszy sub mi sie nie widzi. A basik tych 16 polubiłem są szybkie i mają takiego wesołego kopa :) Chyba skłaniam się ku nowym kolumienkom...

Skomentuj

jezeli masz suba to wsadz te tonsile w obudowe zamknieta ok 12 litrow i nie katuj ich w zbyt duzej obudowie. ja je mam w ponad 20litrach i to nieco za duzo...
            a co do samych glosnikow to sa naprawde przyjemne

Skomentuj

Re: 2,5 way czy 4.1 ??

Zamieszczone przez MormoN
              Taka mała anegdotka.... w sumie skoro na jednym wzmaku i czy to bedą te 4 kolumny czy 2 to pobów mocy będzie ten sam...
              pobór mocy wzmacniacza będzie ten sam

Fajnie by to było żeby po podłączeniu dodatkowej pary kolumn moc wzmaka sama se wzrastała aby wysterować dodaktowe przetworniki :P

Skomentuj

20l za dużo... ?? a pomiarowałeś to jakoś?? bo u mnie gra w 26l i nie mam zastrzeżeń... chyba że mam tak wypaczony gust i słuch :-)

El_liero nie miałem na myśli zwiększania się mocy wzmacniacza. Ale masz racje... fajnie by było :-)

Skomentuj

uuuuuu sporo za duzo moim zdaniem

Skomentuj

uuuu to skoro wcisnę te dwa głośniki w 35l powinno być w miare optymalnie... ?? Fajnie obejdzie się bez dudowy nowych pudełek. Tylko jeszcze jedna sprawa \. Na tworzeniu zwrotnic sie absolutnie nie znam... czy będzie problem z impedancją jeżeli 2 x 16 wyjdą 4ohm a wysokie 8...??

Skomentuj

te ponad 20 litrow jest za duzo poniewaz glosnik strasznie traci na wytrzymalosci mocowej a bas stracil troche na szybkosci. niestety na poczatku za szybko kupilem plyty na bude tylko po symulacjach...
                      co do zwrotki spokojnie da sie przerobic cos na szybkiego (oczywiscie niebedzie to mialo nic wspolnego pomiarami itp :P )

Skomentuj

Na czym miały by polegać takie przróbki?? Na razie tylko tak teoretycznie... Jakie zjawiska zajdą gdy chwilowo poużywam starych zwrotnic??

Skomentuj

odpal sobie najprostrzy kalkulator zwrotnic (np w winisd) i pobaw sie z tym samym strojeniem ale dla roznej impedancji. zmieniaja sie wartosci elementow na 2xwieksze/mniejsze - ot cala filozofia (oczywiscie niema to za wiele wspolnego z poprawnym wykonywaniem zwrotnic)

Skomentuj

Aha... czyli poprostu trzeba będzie całkowicie wymienić "dolną" sekcje zwrotki.... góra bez zmian?? Romantycznie... Czyli podział przesunie się do wyższych częstotliwości... ??

Co do prawidłowego wykonania zwrotki to jeszcze daleko przede mną :-) Ale z czasem pomyślimy nad tym :-) Może zorganizuje się jakiś sprzęcik do pomiarów.

Skomentuj

Czaruję...
                            X