Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RENOWACJA KOLUMN TONSILOWSKICH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RENOWACJA KOLUMN TONSILOWSKICH

Odnawiam stare kolumny tonsilowskie. Mam 2 pary jedna parę juz odnowiłem ale została mi jeszcze 2. Chciałbym abyście mi pomogohto wykonać tak aby było jak najlepiej.
    W pierwszej parze dałem nowe głośniki basowe, zmieniłem wytłumienie na każda sicanke od środka dałem gabke 1 cm(i to nie wiem czy tak powinno byc :/) , i po bokach wywierciłem otowory na bass reflex. Zmieniłem gniazda z tylu i dałem nowa okleine.
    Jeżeli chodzi o zamiary do tych co mam to pomyślałem ze nie bede zmieniał głośników basowych tylko oddam je do odnowy nowe membrany i cala reszta (taniej wyjdzie a mysie ze to sa dobre głośniki)
    Czekam na sugestie
    Załączone pliki

Witam Wszystkich,
    Poruszę jeden z drobiazgów. Wytłumienie, tylko na ściankach i tylko 1cm, to moim zdaniem dużo za mało. Osobiście stosuję, testuję zespoły b-r, które mają wytłumienie w granicach od 3cm, tylko na ściankach, do wypełnienia maksymalnego - przy pozostawieniu całkowicie pustej przestrzeni obok jakiegokolwiek tunelu b-r w odległości od 5 do 10cm. Powiedzmy, trochę zabawy, lecz moim zdaniem nie bez celu.
    Pomiary, odsłuchy. Można uzyskać wiele rozwiązań, dobrych efektów, a i dopasować do preferencji użytkownika. Kwestia wytłumienia jest raczej tania ze względu finansowego, a droższa ze względu na zużyty czas, lecz może się opłacać w końcowym efekcie. Zaznaczam, to tylko jeden z wielu - drobiazgów.
    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a dokladnie jaki to zestaw

Skomentuj

Umiescilbym ten BR z boku blizej frontu zeby uniezaleznic jego dzialanie od sciany.Ponadto stisuje wytlumienie niemieckiej szkoly czyli kula za basowcem i na scianach w jego poblizu a dalej juz nic albo b.cienko a w okolicach BR wcale.

Skomentuj

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to przerobiłeś obudowę zamkniętą na B-R. Mam nadzieję, że wymieniłeś też głośniki na takie, którym pasuje taka przerobiona obudowa. Chyba to sprawdziłeś? Napisz coś więcej. Jakie głośniki są w tych kolumnach, jaka objętość obudowy. Bez takich informacji dawanie rad jest trudniejsze niż wróżenie z fusów.
          Pozdrawiam
          ALT

Skomentuj

Kolumny na ścianach jak obrazki,wiercenie br,lamerstwem mi tu jedzie.Wstrzymam sie ale jak tak dalej będzie to chyba pojade....No i pewnie suuuupeer grają?Piotr, z tym wytłumieniem nie jest tak jednoznacznie,zależy od przetwornika jak i od gustu słuchacza.Ja na początku tłumiłem tak jak mówisz a później wyjmowałem-teraz jest pusto i tak najlepiej gra.
            PZDR

Skomentuj

Witam,
              Oczywiście, że z wytłumieniem nie jest "jednoznacznie". Zakres, który stosuję daje możliwości praktycznie "nieskończonej" liczby procentowego wypełnienia obudowy.
              W jednym przypadku odpowiedni efekt uzyskamy przy wytłumieniu tylko na ściankach, a przy innym przy maksymalnym wypełnieniu. Liczbę możliwości możemy oczywiście jeszcze powiększyć stosując różne materiały, choćby ze względu na ich gęstość, itd itp.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

dalem zdjecia i juz ich niema :|

oczywiscie ze jedzie tu lamerstwem bo nie zajmuje sie tym zawodowo :/

Skomentuj

a zalogowałeś się ? - Załączniki widoczne są tylko dla zalogowanych użytkowników forum.

Skomentuj

Czaruję...
                  X