Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja 2 x 12' + budowa skrzynki basowej ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja 2 x 12' + budowa skrzynki basowej ;)

Witam, to mój pierwszy post na tym forum dlatego liczę na wyrozumiałość.

Mam 2 głośniczki GDN 30/100/8 , nie wiem jakiej firmy gdyż je dostałem a z tył na koszu jest tylko jedno oznaczenie.

Niestety oba głośniki mają gąbkowe zawieszenia i powoli zaczynają się wykruszać a dodatkowo u jednego membrana sie całkiem załamała, przez co cewka pociera o nabiegunnik.

Postanowiłem oba zregenerować zbudować do nich skrzynkę basową razem ze wzmacniaczem (RedStar AMP-1350 - też dostałem razem z głośniczkami) załadować do auta. Wzmacniacz ma wbudowaną zwrotnice także nie muszę kombinować z cewkami.

Teraz nasuwa mi się kilka pytań:

1. Czy przy regeneracji głośników zastosować podobne elementy do oryginalnych (z www.stx.pl) czy może lepiej coś pokombinować? Planowałem wstawić membrany z włókna węglowego na gumowym zawieszeniu ale pan w sklepie z głośnikami mi odradził. Mówił że już kiedyś tak zrobił i głośnik wcale nie miał basu... Dlatego do końca nie jestem pewien jakie elementy zastosować. Chciałbym uzyskać przyjemny bass, nie charczący nie za głęboki ale też nie za płytki (siostra ma w aucie 2 basowe głośniki na tylnej klapie ale niestety strasznie mulą także po dłuższej chwili słuchania głowa boli od tego dudnienia.

2. Czy dzielić skrzynie szczelnie na pół? Wiem że litraż do skrzyni z dwoma głośnikami spiętymi równolegle mnoży sie razy 2. Na razie nie wiem jak zestroić skrzynie ale zrobię na pewno zamkniętą gdyż po regeneracji nie będę w stanie uzyskać potrzebnych parametrów (JIG to już wyższa szkoła jazdy).

3. Jakie grube ścianki z MDF-u powinienem zastosować? Planowałem front 2x18mm i reszta 22 ale nie jestem pewien czy to nie za mało do 2 głośników.

Na razie to chyba tyle. Liczę na waszą pomoc

pozdro MeTTeO

MeTTeO, to pewnie tonsile. a wiec warto oddac do regeneracji i zrobic to na orginalach.
    z tym ze do samochodu to tak nie bardzo... moze lepiej naprawic i sprzedac a za ta kase kupic jeden typowo samochodowy woofer?

Skomentuj

Hm... Czemu uważasz ze sie nie nadają do samochodu?? Teoretycznie mógłbym jest sprzedać ale raczej nie wiele za nie dostane... Patrzyłem na www.stx.pl i takie głośniczki za ok 70zł idą... a za tyle to na pewno nie uda mi sie ich sprzedać... Może jak je zregeneruje to tobie sprzedam :mrgreen:

Skomentuj

Nie porównuj STX do tonsila bo to zupełnie inna jakość...

Skomentuj

Ale wiesz po regeneracji parametry sie na pewno zmienią, a 2 skąd wezmę elementy do regeneracji jak nie od stx...

Skomentuj

Na allegro masz zestawy naprawcze

Skomentuj

MeTTeO, jesli kilka firm ktore maja orginaly tonsila. ale moze lepiej zlecic naprawde profesjonalistom?

Skomentuj

Z tego co teraz patrzyłem na allegro, naprawa za 30zł obejmuje wymianę membrany, zawieszenia górnego i kopółki, natomiast ja chcę wymienić wszystko... Cewek od tonsila nie ma na allegro (przynajmniej nie znalazłem) :sad:

Skomentuj

jak nie...
                  http://allegro.pl/search.php?string=cewka+tonsil

Skomentuj

sorki masz racje tylko ja wpisałem "tonsil napraw*" i dlatego cewki mi uciekły. Czyli mówicie że lepiej naprawić i sprzedać te tonsily a kupić coś typowego do auta? Ale czemu te sie nie nadają?? jeżeli je zapne równolegle to będę miał tylko 4 ohmy impedancji...

Skomentuj

Chyba parametry ts są raczej sprzętu domowego niż ca.W autach suby mają przeważnie potężne gumowe zawieszenie górne podobnie jak <<TU>>

Skomentuj

Aha.. no to teraz rozumiem. Ok najpierw naprawie te głośniczki, a potem sie zastanowię co z nimi zrobić

Skomentuj

Czaruję...
                        X