Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica do 2x 16/50/6 i gdwk 11/100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica do 2x 16/50/6 i gdwk 11/100

Witam!

Mam prośbę... ktoś może mi sypnąć jakiś schmacik zwrotnicy do takiego zestawiku...
    Nie chce ale muszę ... jestem zielony... i tak w ogóle jak się pomiaruje indukcyjność cewki i gdzie kupujecie podzespoły do zwrotek??

Mała anegdotka...
    podłączyłem je pod zwortnice gdy jeszcze był w tym sc10n i jeden tonsil.... teraz 16 grają podpięte równolegle... (tylko się nie śmiać) z cewki odwinąłem 3 z uzwojenia... trochę przybyło średnich ale teraz to wszystko jakoś muli... kupa basu i słychać jakieś dziwne świsty w średnim paśmie przy głośniejszym słuchaniu... w pewnym sensie. wcześniej przy jednym 16 i sc podział wypadał na 3500 hz....
    z gdwk usunałem tłumik...

takiego zestawu jeszcze nie bylo wiec nikt zwrotnica nie "sypnie"
    Zamieszczone przez MormoN
    jak się pomiaruje indukcyjność cewki
    chyba jak sie mierzy... albo kupujesz drogi miernik za min 200zl albo budujesz JIGa
    www.polink.com.pl
    wczesniej kupowalem cewki w dexonie - podobne ceny ale mniejszy wybor

Skomentuj

Tja ... sorry za słownictwo :-) Powstalo niestety kilka nowych pytań...

Na tą chwilę bawiłem się obliczeniami zwrotnic w winisd i zaczęło mnie zastanawiać jak w tym układzie połączyć głośniki. Czy szeregowo czy może równolegle...
      W testach "na krótko" gdwk troche chyba kuleje przy podłączeniu równoległym dwóch 16.
      Jak będzie bardziej optymalnie je poołączyć??

GDWK gra pod zwrotką która była stworzona dla SC10n... Warto coś w niej zmieniać??
      Siedzi tu kondensator 4,7uF i cewka 0,3mH... i tłumik 2ohm5w i 56Ohm5w
      Dla 16 w szeregu wyliczyłem cewke 1,2mH i kondensator 4,7uF.

Czy "moja zwrotnica trzyma się kupy??

[ Dodano: 2007-09-12, 17:46 ]
      ??

[ Dodano: 2007-09-12, 17:46 ]
      ??

Skomentuj

Czaruję...
      X