Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha A-1020 mała pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha A-1020 mała pomoc

Witam! zakupiłem ostatnio wzmacniacz Yamaha A-1020 i mam pare pytan odnosnie użytkowania. Przeczytałem instrukcje podaną ze strony i się zakręciłem. Chodzi mi tylko o sposób podłączenia moich 4 ohmowych zeuskow do tego klocka aby wszystko grało. czy jest jakas różnica w podłączeniu czy poprostu moge je podłączyć pod jakie kolwiek chce wyjścia w wzmaku. ten wzmak ma 6 wyjść czyli 3 pary kolumn jest mozliwych do podłączenia i dlatego sie tak motam , oprócz zeusów mam jeszcze suba ale to normalnie bede go podłączał i w tym nie ma problemu. chodzi jeszcze o filtr subsonic który w tym wzmaku nie działa poprawnie bo powinien on raczej eliminowac basy a jak go włącze to zaczyna mi coś szumic :/ nie wiem co z tym jest nie tak. jak mozecie pomóc to chetnie wysłucham dzieki z góry ;]

[ Dodano: 2007-09-10, 11:41 ]
    Oto załącznik w PDF

tego pdf'a cos nie widać

[ Dodano: 2007-09-10, 15:37 ]
    tylko parę tych zeusów 4 ohmowych chcesz podłączyć ?

Skomentuj

oto link, nie wiem czemu nie zadziałał załącznik

http://www.retrevo.com/s/Yamaha-A-10...20ci254/t/1-2/

Skomentuj

W sumie nie doszukałem sie w tej instrukcji nic o impedancji 4 ohm. Prawdopodobnie minimum to 6 ohm, ale przy 4 też nie powinno sie nic stać.
        Kolumny podłączasz normalnie do jednego z wyjść A,B lub C. Gdy podłączysz np. do A to wybierasz na wzmaku tylko wyjście A.
        Subsonic odcina Ci częstotliwości jeśli sie nie mylę poniżej 20 Hz więc tego nie usłyszysz. Tyle,
        że nie powinno nic szumieć. Przynajmniej tak jest w moim wzmaku (Yamaha AX-550).

Skomentuj

I mam tego wzmaka w domu i musze przyznać że ma dużego "kopa" jest głośny i jego bass jest dosyć kopiący , potrafi dużo zdziałać ale jest jedna sprawa a mianowicie szybko sie grzeje jak mu dam konkretnie nawet 5 minut i szybko sie studzi jak scisze , nie próbowałem wiecej testów bo matka była w domu kolega powiedział mi że to moze byc dlatego że mam cos nie tak podłączone moje zeusy 4 ohmowe oraz dlatego ze robiłęm te testy przy włączonym Class A , jutro sprawdze to z wyłączoną tą opcją ale wydaje mi sie ze efekt bedzie ten sam .... nie wiem czy to tak powinno być ze sie tak grzeje ? przeciez to jest konkretny wzmak wiec nie rozumiem

[ Dodano: 2007-09-13, 20:42 ]
          A i najważniejsze jest to że wzmacniaczy yamaha A-1020 są chyba dwa rodzaje bo ja kupiłem ten :
          http://www.allegro.pl/item239715331_...0_polecam.html

a jest też inny a niby ten sam model :

http://www.allegro.pl/item239762513_...ega_mocy_.html

obadajcie że z tyłu różnią sie parametry! 580 wat 50 Hz\\ 280 wat 50 - 60 Hz
          zakres od 3 Ohm \\ Zakres od 4 ohm

nie wiem czy kupiłem jakąś lipe :/

Skomentuj

powtórzę pytanie:
            Tylko parę kolumn chcesz podłączyć ( Zeusy 4 ohm ) ???!!!

Skomentuj

parę kolumn tak + subwoofer który ma i tak swojego wzmaka czyli jest aktiv

Skomentuj

Zamieszczone przez AnakinSkyWalker
                a mianowicie szybko sie grzeje jak mu dam konkretnie nawet 5 minut i szybko sie studzi jak scisze , nie próbowałem wiecej testów bo matka była w domu .... nie wiem czy to tak powinno być ze sie tak grzeje ? przeciez to jest konkretny wzmak wiec nie rozumiem
                Tak, konkretny wzmak, tyle ze Nie obsługuje on pary kolumn 4 ohm ! jak chcesz 4 ohmowe kolumny podłączyć to tylko 2 takie pary musisz mieć.

Zresztą nie ma wątpliwosci, bo jak jeszcze się szybko grzeje to widać ze tranzystory mocy końcowej otrzymują za duży prąd zwrotny.

Wniosek - musisz go sprzedać :razz: albo kolumny zmienić
                AAAAAAlboooooo - słuchaj cicho muzyki ( ale to marnacja wzmaka )

Skomentuj

Gdyby to były "normalne" kolumny na których słucha się ze standardowym poziomem głośności i które nie potrzebują dużo prądu to prawdopodobnie nic by się nie stało. Ale w takim przypadku te 4 ohm może zrobić krzywdę wzmacniaczowi.

Skomentuj

bezsens..... przed tem miałem starego wzmaka pioneera który miał małą moc ,ledwo zipiał i ciągnoł wszystko a teraz zakupiłem o wiele lepszego i sie chrzani :/ teraz powinienem miec pretensje do siebie bo nie sprawdziłem w artykułach czy obsługuje ten wzmak 4 ohm tylko przeczytałem na aukcji że sobie spoko radzi :/ bede cos kombinowal bo nie mam zamiaru nic sprzedawac

Skomentuj

kombinuj kombinuj

a znasz się na serwisowaniu sprzętu audio :>?

na 1/3 głośności mozęsz sobie słuchać to mozę nic się nei stanie... kontroluj temperaturę radiatora

hmmm, w sumie teki wzmak ma chyba zabezpieczenie termiczne...

Skomentuj

no no tyle ze ja chcialem na imprezy tego używać i dlatego takiego kloca kupiłem sobie i teraz sie wkur.....łem! tak to jest jak sie szybko kupuje , no przeciez nie kupie sobie specialnie do tego drugiej pary kolumn :/

[ Dodano: 2007-09-15, 10:11 ]
                        a gdybym zastosował bi-wiring czy to by coś dało ? teoretycznie wtedy powinno być wporządku , Zeusy mają opcje podłączenia bi-wiringu wiec może by sie udało tylko musiałbym kable kupić

Skomentuj

nie wiem co to bi-wring ale jak uzykasz 8ohm na kolumnie to powinno działać

Skomentuj

Bi-wiring jest to połączenie kolumny ze wzmacniaczem za pomocą dwóch par kabli. osobno podłącza sie sekcje wysokotonową, a osobno niskotonową. W tym przypadku to nic nie da bo głośniki niskotonowe mają impedancje 4 ohm. Zresztą nie możesz zrobić tak że do jednego wyjścia podłączasz wysokotonówkę a do drugiego niskotonowe bo po wybraniu opcji na wzmacniaczu np. A+B będziesz miał te dwa wyjścia połączone szeregowo i sygnał najpierw będzie szedł do wyjścia A przez np. filtry wysokotonówki później wróci i przejdzie do wyjścia B i do niskotonowych.

Skomentuj

Czaruję...
                            X