Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

efektywnosc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

efektywnosc

mam takie pytanie czy jesli dalem glosnik wysokotonowy 91 db i dwa glosniki srednioniskotonowe 88 db to razem maja tez 91 db tyle ze wysokotonowy ma 8 ohm a niskotonowe razem pracuja jako 4 ohm to czy wzmacniacz napedzi tak wysokotonowego ze bedzie gral tak jak powinien wzgledem niskotonowego?? czy nei bedzie to tak ze wysokotonowy dostanie przez to ze ma wiecej ohm mniej mocy i bedzie gral troszke za cicho wzgledem nisko??

[ Dodano: 2007-09-10, 22:47 ]
    a mianowicie chodzi tu o glosniki stx ax gdzie one sa 8 ohm i sa 2 poloczone tak ze dzialaja jako 4 ohm i do tego pj 8 ohm czy tak jest dobrze czy pj tez powinna miec 4 ohm jesli ma byc odpowiedznio napedzana??

Witam jak masz dwa głosniki nisko-srednio, 8 ohm połaczone, i wypadkowa jest 4ohm, a głosnik wysoko tonowy 8ohm to nic sie nie stanie twój zestaw bedzie miał 4 ohm, no i oczywscie wez ten głosnik pj troche ztłum bo jego 94 db daje sie weznaki.

Skomentuj

wielkie dzieki sorki sorki pomylka zadne pj ja mam aj-ki ktorych tlumic nei trzeba :P a wiec mam zestaw ok :P bo fronty sa na 2 nisko a monitory na 1 i w monitorach mam slumione aj-ki a we frontach nie

Skomentuj

Pewnie bedzie dobrze choc mysle ze wysokich moze byc troche za malo ale do zniesienia.

Skomentuj

tak mi sie wydaje ze wlasnie troche jest ich za malo i zastanawiam sie nad jednym bo mi osobisci bardziej podoba sie dzwiek z glosnikow pj a nie aj ktore to sa drozsze i te tansze pj sa o 3 db glosniejsze to zastanawiam sie zeby dac zamiast tych aj pj co o tym myslicie??

Skomentuj

Daj pj, i sam ocenisz czy trzeba bedze go ztłumic czy nie bedzie takiej potrzeby, ja takze posiadam pj, ale jego efektywnosc daje mi sie weznaki, bo mam go połaczonego z głoskiem w170s a on ma 86db jak dobrze pamietam, a w twojej sytulacji, mysle ze powinno byc oki, wrazie czego o te 2-3db go ztłumisz.

Skomentuj

nie chce mi sie teraz szukac pomiarow ale 3dB roznicy to miedzy nimi nie ma moze decybel w porywach dwa. W ukladzie gdzie sa dwa basy po 8om dobrze jest dac wysoki tez 4omowy wtedy pwinno mu starczy efektywnosci. Jak wysoki ma 8om to jest bezpieczniejszy mocowo ale jak widac moze byc za cichy. Bez sensu jest jednak dawac wersje 4omowa i tlumic ja o 3dB.

Skomentuj

Czaruję...
              X