Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc przy planowaniu monitorów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze o pomoc przy planowaniu monitorów.

Witam!

Mam gaingclona i alto II diy, gra to nawet nawet, ale mam ochotę na coś z wyższej pułki.
    Na monitorki mam około 2000 zł. Słucham większości gatunków, głównie reggae i punk.
    Wzmacniacz w przyszłości wymienię na syma, a narazie myślałem o monitorkach na:

wysokie - D2905-9500 (scan speak)
    niskie i średnie - 8945-P (usher)

Mogę w tej cenie zrobić coś lepszego albo jakieś inne wysokie dać?
    Nie chce nic oklepanego! :)

jak niechcesz nic oklepanego to 1/4 tej kwoty pojdzie na wynagrodzenie za zwrotnice :razz: no moze troche mniej...

Skomentuj

Jestem gotów poświęcić na monitorki nawet i 3000 zł byle to było coś naprawdę fajnego, a szukanie kogoś kto by pomógł(nie za darmo) przy zwrotkach będę się zajmował potem :p w karzdym razie chce wydać ~2500 zł na monitorki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maniura_pl
        Nie chce nic oklepanego!
        czyli niemoze byc nic co juz powstalo czy nic bardziej popularnego?? bo moze jakies kity z akkusa lub akustyka??

Skomentuj

Hmm właściwie może być coś rzadkiego, bo chce mieć coś orginalnego i bdb. grającego.

Ale jednak chciał bym się zmieścić w tych 2 tysiącach :)

Skomentuj

Za taką kwot mozna juz miec cos ciekawego..... wejdz sobie na ta stronke tu masz porojekty http://www.audiocomponents.nl/ wraz z schematami zwrotnic.

Skomentuj

Do dobra, a co byś polecił do 2000 zł ?? Bo wiem jak jest i niech chce walić w błoto, a też nie mam za bardzo gdzie jechać na odsłuch :/

Skomentuj

gdybym mial tyle kasy na monitorki to bym sie skusil na SS D2905-9900 + wlasnie tego ushera ktorego sam zaproponowales. biorac pod uwage opinie miki'ego to musi byc ciekawy glosnik

Skomentuj

Ok, mam jeszcze kilka pytań.

1. co znaczy ten "SS" przed D2905-9900 i czy to ten sam co na akkusie? (jeśli nie to gdzie taki dorwać? )
                  2. czy miał już ktoś tą kopułke i co o niej sądzi?
                  (Bo o usherze same dobre opinie słyszałem także jest ok )
                  3. ile mniej więcej będzie kosztować zwrotka z zaprojektowaniem (tak pi razy oko)?
                  4. na jaki metraż będą wystarczały takie monitorki?(ja mam mały pokój 5x3 m, ale tak na przyszłość sie pytam)

na razie tyle pytań :)

-------------------
                  1 pytanie nie ważne, moja głupota.

[ Dodano: 2007-09-13, 16:47 ]
                  Przepraszam że post pod postem, ale może jednak jakaś wstęga by do tego bardziej pasowała. Dorzucił bym kilkadziesiąt zł i zamiast D2905-9900 miał bym ART-1 (Aurum cantus) tylko nie znam się na tych całych wstęgach, czym sie różnią te wysokotonówki?

Skomentuj

1. Scan Speak :P
                    2. niemialem ale to bardzo dobry glosnik (o maly wlas bym je mial :roll: )
                    3. jak pogadas z irkiem to pewnie z miesiac czasu, koszt obudowy, koszt wysylki do Niego oraz dozgonna wdziecznosc :mrgreen:
                    4. niemam pojecia

slyszalem tylko jeden glosnik wstegowy wiec sam niewiem czy warto sie w to bawic.
                    glosniki roznia sie budowa - poczytaj np na wikipedi

Skomentuj

za taką kase to już bym na 3 way się zapatrywał.

Zacznij od wzmaka bo GC to jest w sam raz do budżetowych monitorków na arnie 150 i sc10n.

Monitorki są o tyle bez sensu że i tak większość stawia je na standy, tak naprawdę w niemal każdym innym miejscu ustawienie ich (prawidłowe) jest bardzo trudne , o ile nie niemożliwe.

Stworzenie dobrej konfiguracji głośników nie polega na połączeniu dwóch czy więcej dowolnych dobrych głośników, to połączenie musi mieć sens, a głośniki muszą być do siebie dopasowane brzmieniowo.

Na Twoim miejscu zrewidował bym swoje oczekiwania co do tych nowych kolumn, pochodził po salonach, posłuchał i wtedy zaczął myśleć co zrobić, może skopiować jakąś firmową konstrukcje która przypadnie Ci do gustu ? Możliwości jest wiele.

Skomentuj

Więc w zimie możecie się zpodziewać w dziale konstrukcje kolumn na:

USHER T-9950
                        USHER 8945-P
                        USHER 8955

Myślę że to będzie najlepszy wbór.

Dziękuje bardzo za pomoc, może przed tymi usherami zrobie jeszcze jakieś monitorki, jakościowo miedzy alto II a tymi usherami, tak dla zabawy i nauki :)

Skomentuj

Heh, ja bym tam wolał wpierw się osłuchać, no ale jak tam sobie chcesz ;]
                          mIKI już niestety , albo i stety takie ma , więc pierwszy nie będziesz :P
                          No i jak znam życie to też raczej na wiosne bym się ich spodziewał :)

Skomentuj

taa, mam te glosniczki, poki co jestem zadowolony (bardzo) wiec stety stety:)
                            na wiosne.. hmm mialem robic skrzylki ala sonusy ale dzisiaj po kilku godzinach w pyle doszedlem do wnoiosku ze chyba zrobie cos prostrzego - szybszego... jednak.
                            koniec wakacji a w roku tez malo czasu... - realia;/

Skomentuj

ja ostatnio wszystko na szybko robie ...
                              Może jak kupie jakieś naprawde wyjątkowe głośniki to się wykosztuje czasu :)

Skomentuj

ja cale wakacje (jak mialem czas) pykalem na zamowienie rozne rzeczy a swoje zotawilem na 'po sesji' no i troche malo czasu jednak

Skomentuj

weź mi nawet nie mów o "różnych rzeczach na zamówienie" bo cały garaż mam takimi niewykończonymi projektami zapchany :)

Skomentuj

ha a ja jak skoncze jedno to zabieram sie za nastepne w ten sposob zachowuje ciaglosc pracy i zadowolenie z szybkich terminow

tylko moje zabawki ciepria:)

no dobra koniec off topa.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X