Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bass reflex szczelinowy - wymiarowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bass reflex szczelinowy - wymiarowanie

Może moje pytanie jest banalne, ale nie jestem pewien wiec zapytam: czy wymiarowanie (szerokość i długość tunelu podczas strojenia na jakąś częstotliwość) wykonuje się tak samo jak do zwykłego BR?
    Do BR stosowałem zawsze WZORY
    Czy do szczelinowego stosuje się te same wzory? Czy może liczy się to inaczej?

Ja korzystałem z WINISDpro, masz tam opcje kształtu wylotu - okragły lub prostokątny

Skomentuj

teoretycznie tak samo. jednak z mojego doswiadczenia wynika ze rzeczywistosc troche odbiega od symulacji
      o ile dla tuneli klasycznych, okraglych symulacje sprawdzaja mi sie w 95% z rzeczywistym strojeniem to w przypadku tuneli szczelinowych rozbieznosc juz jest wieksza, ale i tak nie przekracza 5Hz

Skomentuj

Rozumiem, bo właśnie zastanawiam się, czy nie zastosować takiego rozwiązania w monitorach z ARN150 (zawsze to coś innego, niż mają wszyscy :wink: )
        Szykowałem się na strojenie obudowy w granicach 46Hz, to dobry pomysł?

Skomentuj

zalezy w jakiej obudowie. jezeli w zalecanej 9l to za nisko - wtedy ok 50Hz

Skomentuj

tak czy inaczej warto za 20zł złożyć JIGa i badać strojenie na podstawie wykresów impedancji.

Skomentuj

Czaruję...
            X