Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z ustawieniem suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z ustawieniem suba

Witam!

Od jakiegoś czasu probuje poradzic sobie z problemem ustawienia mojego suba w pokoju. Jego powierzchnia to ok. 16m^2

Sub to bsw 154II + matronix 300w w 115L

No i przestawiałem już go po wszystkich możliwych rogach i dalej nie jest tak jakbym chciał :P Przy biurku, czyli miejscu gdzie spędzam najwięcej czasu tego basu jest zdecydowanie za malo. Problem ten nie występuje tylko jak stanie sie w rogach pokoju, lub poprostu przy ścianie. Wkurzający jest też fakt, że najwięcej basu jest chyba w kibelku, a w pokoju rodzicow/siostry/kuchni prawie tyle co u mnie.

Macie jakieś pomysły co z nim zrobić, żeby mniej więcej w całym pokoju uzyskać taki efekt jak pod ścianą - który jest zadowalający.

Przesyłam fotkę pokoju dla ułatwienia :P

Tak! Jest tylko jedno wyjście. Zmiana wzmaka albo BSW. Matronix nie jest w stanie sobie poradzić z takim głośnikiem, mimo że podobno ma 300 rms. Też mam matronixa i tak naprawdę nie jestem z niego zadowolony bo po mocnym jakimś 5-7minutowym graniu poprostu włącza się zabezpieczenie termiczne. Tragedia :lol:

Skomentuj

to raczej nie wina wzmaka tylko glosnikia. tzn nie tyle co konkretnego modelu co rozmiaru. glosnik jest poprostu za duzy do twojego pokoju!!
      sam sie przekonalem ze mniejszy glosnik zagra lepiej niz przesadnie duzy. oczywoiscie natezenie bedzie mniejsze ale brzmienie wypelnia caly pokoj...

Skomentuj

Sadzicie ze 20 cm wystarczy do takiego pokoju bo tez mam podobny metraz?

Skomentuj

eee... 12 cali to minimum na suba^^

Skomentuj

20cm to kompletne minimum. tylko ze takie glosniki to raczej do kolumn a nie do suba. ale 10" powinno wystarczyc.

mIKI, tak wiem ze dopiero od tego rozmiaru oplaca sie robic suba ale 15" w 16m^2 to przesada...

Skomentuj

mIKI, jeden normalny ;d co mysli jak czlowiek :P

Pawel S., 15" to przesada? dlaczego? zastanawialem sie nad 18" ale jest duzo drozszy i buda wielka... 15" jest optymalne, tylko żeby to grało jeszcze tak jak potrafi ;d

no wiec macie jakies pomysly oprocz zmiany glosnika? :P

Skomentuj

jakies male przemeblowanko w pokoju? albo moze jak za malo basu pod biurkiem to odkrec troche galke volume?

Skomentuj

proponuje tak ze 21' oczywiście w tubie , choć może odrazu dwie sztuki ?
                  To chyba jakaś mania wielkości, jeszcze nie spotkałem się z domowym pomieszczeniem w którym 12cali pod 300w by nie wystarczało, sytuacja raczej odwrotnie wygląda.

Ciężko ustawić komuś suba na odległość, trzeba po prostu eksperymentować. I to nie tylko z ustawieniem suba, ale i z ustawieniem mebli.
                  To że basu jest najwięcej przy ścianach , a szczególnie w rogach niestety raczej nie unikniesz.

Skomentuj

jest na to pewne rozwiazanie zobaczycoie jak skoncze swojego suba ale polega to na tym bys np umiescil suba pod biurkiem tyle ze glosnikem jak stawiasz go po lewej stronei nog to w strone nog wlasnie a po 2 stronie nog postaw cos np kompa tak zeby to wygladalo tak ze glosnik bedzie gral w strone wlasnie kompa wtedy dzwiek roznosi sie rownomiernie po calym pokoju przynajmniej w mojej sytuacji

Skomentuj

A ja słyszałem coś takiego, że kładziesz suba tam gdzie siedzisz, np na fotelu. Chodzisz po pokoju, szukasz miejsca gdzie bas jest dla Ciebie najlepszy i tam stawiasz glosnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                        est na to pewne rozwiazanie zobaczycoie jak skoncze swojego suba ale polega to na tym bys np umiescil suba pod biurkiem tyle ze glosnikem jak stawiasz go po lewej stronei nog to w strone nog wlasnie a po 2 stronie nog postaw cos np kompa tak zeby to wygladalo tak ze glosnik bedzie gral w strone wlasnie kompa wtedy dzwiek roznosi sie rownomiernie po calym pokoju przynajmniej w mojej sytuacji

hahaha a to dobre nie ma jak mega podbicie

Skomentuj

u mnie jest rewelacja mam pokoj 12mm2 sub na bsw 124II wzmak irka 300W biurko mam na srodku sciany sub przedmna jakies 30cm obok po lewej bardziej w rogu i bas mam idealnie tam gdzie powinien bys w srodku zreszta powiem ci nawet ze nie ma wiekszych roznic gdzie jestem prawie wszedzie bas jest taki sam,

zapewne jest to tez zasluga rewelacyjnego wzmaka irka

Skomentuj

Spróbuj ustawić nie tylko w rogach, pokombinuj z litrażem, możliwe że buda jest za duża, pokombinuj z objętością. Na efekt końcowy wpływ ma strojenie, litraż, ustawienie suba i filtr DP.

Skomentuj

Wyjmij go z tej grzesznej skrzynki,zrób do niego tubę.Problem zniknie.Tylko nie zapomnij o zablokowaniu kółek fotela bo Cie przez okno wydmucha.A ponadto radził bym zmienić tego matronixa na coś szybszego.

Skomentuj

tube... no czemu nie.. tylko czy matronix sobie z tym poradzi, bo nic innego w tej chwili kupowal nie bede :P

tylko mam do dyspozycji ten jeden róg, gdzie stoi aktualnie [jak na zdjeciu] ... ;p

myślicie, że da rade zrobić taka tube, żeby tam pasowala? wysoka może być do ściany, byle na szerokosc i dlugosc sie miescila :P

Skomentuj

Sprawdź jaki efekt będzie gdy postawisz sub w lewym rogu tam za kolumną i regałem. Zyskasz trochę podbicia i więcej basu na środku pokoju ... u mnie takie ustawienie poprawiło sprawę z tym że jedna kolumna stoi w rogu i musi grać w przeciw-fazie do suba i lewej kolumny(ta nie stoi w rogu)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X