Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare szerokopasmowce (i nie tylko ;))

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare szerokopasmowce (i nie tylko ;))

Czyli pytanie do Was, czy jest tu ktos, komu znane sa glosniki marek takich jak: Goodmans (np Axiom), Saba, Isophon etc. ? :) Z mila checia porozmawalbym z kims na ten temat. Ja kompletuje przetworniki do moich konstrukcji, ale pochwale sie nimi, gdy projekt bedzie gotowy.

Wiesz... z tymi głośnikami jest jeden mały szkopuł - są dość drogie :) Isophon szczególnie. Kupowanie w ciemno raczej mija się z celem no i... nie ma tu za dużo wyznawców szerokopasmowców, jest taki jeden maniak (no no, pokaż się ), ale tak to... to nie to...

Skomentuj

Hehe, niekoniecznie :). Dwa razy moi znajomi dorwali pare sab na allegro w radiach za ok 150 zl. Tak, 2x zielona saba (jajko) + 2 wysokotonowki, idealne do odgrody (po uzupelnieniu basu). Ja za darmo dostalem szerokopasmowego ITT/Loeve (zaskakujaco spojna charakterystyka i bardzo naturalne brzmienie), ale az mi glupio i jak bede mial to cos "odpale" znajomemu, ktory mi go poslal. On wlasnie jest posiadaczem owych sab, a drugie identyczne ITT zakupil "na szrocie" za 20 zl, za pare. Wszystkie w stanie perfekcyjnym. Inny dobry znajomy, ktory zawodowo siedzi w audio, posiadasz Goodmans Axiom 301 odsprzedal mi 4 niskotonowe isophony alnico 20 cm za... 130 zl, za 4 :). Od niego tez dla kolegi zalatwilem szerokopasmowe philipsy z lat 50-tych (60?), grajace do zludzenia jak taka miniaturka goodmansa, za 60 zl... (ktore zakupil za tyle kiedys na allegro jako "nie wiadomo co"). Czekam tez wlasnie na przesylke pewna. Moj inny znajomy, ktory akurat w temacie nie jest chce mi podarowac kilka sab i podobnych glosnikow (conajmniej 3 kompletne pary!) calkowicie za darmo. Niektore to 800 ohmowe szerokopasmowce do OTL-a. Mnie tylko zaskakuje brzmienie takich niepozornych "smieci-staroci" w odniesieniu do nowych, nierzadko znacznie drozszych konstrukcji, jak np Lowther, czy Fostex. A na ani 1 ani 2 nie byloby mnie stac. Teraz juz wiem, ze nawet gdyby bylo, uzylbym vintage . Z nowych ponoc swietne sa PHY (szerokopasmowce tworcy axiomow), ale tez i cena "wspolczesna". Z takich do 300$ przypadly mi do gustu ostatnio jedynie Supravoxy w TL QW uzupelnione wysokotonowym fostexem, pozniej znacznie lepsza wysokotonowka - wstegowym bohlenderem, ktorego odkupilem (rowniez okazyjnie :mrgreen: ).

Wiec jak widac - temat wdzieczny i bardzo ciekawy dla DIY :). Tylko trudno przekonac do niego kogos, kto tego nie sluchal nigdy. Wiem po sobie, bo kiedys czytajac takie cos popukalbym sie w czolo.

PS. Sorry za "innych znajomych" :lol: ale chcialem zachowac pelna ich anonimowosc :roll: (bo przyznam, ze wyglada to idiotycznie)

Skomentuj

Właśnie - trudno przekonać kogoś do tego. Szczerze, to mi po prostu szkoda wydać nawet te 50zł na jakiś 30-40 letni złom, który co prawda może okazać się całkiem niezłym sprzętem... Po prostu, jeśli o mnie chodzi, to muszę usłyszeć i wtedy się, może, przekonam. Póki co, jestem zadowolony z tego co mam :)

Skomentuj

Otoz to! Ja nie moglem uwierzyc. Ale gdy uslyszalem, takze nie moglem uwiezyc! . A nasluchalem sie w zyciu wiele. Przez jakis czas pracowalem w Katowicach w sklepie, gdzie najtansze kolumienki kosztowaly ok 4000 zl. A byly tam nieraz tubowce na lowtherach (drogie) itd itp. Sklep byl wyladowany voodoo, a ja nie slyszalem np roznice miedzy sieckowkami co ich irytowalo :lol: . Itd itp... Ale do czego zmierzam: taka saba (czy sabopodobne cos) gra lepiej od najlepszej kolumny jaka mieli. Esh0, zrobimy tak, jak bede mial te saby to podesle Ci parke do testow . Nie wiem kiedy, ale postaram sie, co Ty na to? Sam bys mogl wyrazic swoja opinie. :)

Skomentuj

Hm... A do tego wystarczy openbaffle, czy trzeba jakąś obudowę sklejać? No i czy taki głośniczek dobrze pójdzie na dość analitycznym wzmacniaczu tranzystorowym?

Skomentuj

Roznie to bywa, na pewno nie mozna przesadzac z moca. Wystarczy open baffle :). Fakt, ze gotowe konstrukcje powinny byc z basowcami, ale saba do testow da rade. Ale w basie wodotryskow sie spodziewac wtedy w ogole nie mozna, jedynie bedzie slychac, ze jest konturowy i idealnie kontrolowany. W kazdym razie stawiam, ze muzyka akustyczna Cie zaskoczy nawet na takim tranzystorowcu .

Skomentuj

Zobaczymy, czekam w takim razie z niecierpliwością i mam nadzieję, że jak już będę je miał, to nie zostaną z nich strzępki materiału... nie słucham lekkiej muzyki Oj nie :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                X