Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki sub?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki sub?

Witam! Dziś postanowiłem zagłębić się bardziej w świat elektoakustyki :razz: , moje dotychczasowe dokonania ograniczały się do "zklepania" kolumn alto II i naprawieniu przez przypadek myszki od pc. Więc chciałbym zrobić aktywnego suba z prostym wzmacniaczem na TDA 7294 który uzupełniał by moje alto i tu mam do was pytanie, jaki przetwornik (do 150 zł), żeby nie zaniżał jakości niskich tonów w alto, i byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał najprostszy schemat do takiego wzmaka. (przypominam że będzie to mój 1)

a wiec wypada jedynie powiedziec tak, przetwornik za te 150zl to Tonsil GDN 20/80/2 jak nie wiesz co to takiego to wpisz sobie w wyszukiware i masz napisana ksiazke o tym glosniku i aplikacjach jak nie tu to elektroda a wzmacniacz to bym Ci polecil tylko Panel od Pana Irka za chyba 63zl a najprostszy schemat do wzmaka na tda to tu: http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/el...onics/1057.pdf
    Ale pamietaj ze musisz tu jeszcze dobudowac co najmniej filtr dolnoprzepustowy, a wyzej wspomniany panel ma to i pare innych przydatnych elementow :wink:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
      Tonsil GDN 20/80/2 jak nie wiesz co to takiego to wpisz sobie w wyszukiware
      heh aż taki zielony nie jestem :razz:

Zamieszczone przez dulin7
      wzmacniacz to bym Ci polecil tylko Panel od Pana Irka za chyba 63zl
      Niby było by profesionalnie i wogule, ale sęk w tym że chce sie zacząć uczyć robić własne płytki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maniura_pl
        Niby było by profesionalnie i wogule, ale sęk w tym że chce sie zacząć uczyć robić własne płytki.
        to zacznij od zasilacza, a nie wzmacniacza bo zakończy się to kolejnym postem w dziale elektronika pt "POMOCY !!! czemu układ nie działa ?? :(".
        Elektronika to nie taka prosta rzecz jak mogłoby się zdawać. Zanim nie posiądzie się choć części niezbędnej wiedzy nie ma sensu robić czegoś na pałe kierujac się zasadą "a może jednak się uda?". Sam jestem za przestrzeganiem innej zasady - nie skłądam układów których działania nie znam.

Skomentuj

I tak przed wzmacniaczem musiałbym zrobić zasilacz, ale od czegoś trzeba zacząć :mrgreen: . Staram się studiować każdą wzmiankę o podstawach elektroniki, coś tam już wiem i myślę że czas się sprawdzić. Jeszcze mam pytanie co do końcówki, czytałem przed chwilą że ten tda do suba to tylko w mostku bo ma mało mocy z niskimi zniekrztałceniami, jakiej końcówki lepiej użyć żeby nie trzeba było mostkować, bo to komplikuje sprawe?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maniura_pl
            jakiej końcówki lepiej użyć żeby nie trzeba było mostkować, bo to komplikuje sprawe?
            to zdanie swiadczy o tym ze nie masz jeszcze wystarczajacej wiedzy... na ten temat.
            mostek to dozucenie jeszcze jednaj kostki, bezproblemowo.
            mozesz sprobowac ale jak cos kup gotowa opisana plytke...

Skomentuj

Jeszcze dużo nauki przede mną... Gdzie kupić taką opisaną płytkę?

Skomentuj

cze dużo nauki przede mną... Gdzie kupić taką opisaną płyt
                to TDA 7294 to plytki robi np. altron

Skomentuj

lepsza płytka Irka - odrazu z pre do suba.

Skomentuj

Skoro tak... Wysłałem do Pana Irka zapytanie o wzmaka, a ten na tda sprubuje sam złożyć tak dla praktyki.

[ Dodano: 2007-10-13, 22:02 ]
                    Przepraszam że post od postem. Wpadł mi w ręce Peerless SLS10 jaka buda do niego? (oczekuje niskiego zejścia i znośnej dynamiki.)

[ Dodano: 2007-10-15, 15:23 ]
                    SLS10 sprzedałem i kupuje bsw 154 jak zkończe budowe to dam na konstrukcje

Skomentuj

Czaruję...
                    X