Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co myślicie o projektach Akustyka, Akkusa... ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co myślicie o projektach Akustyka, Akkusa... ???

Pytanie jak w temacie. Które z projektów tych firm są godne uwagi? Interesują mnie kolumny do 1000 zł i do ok. 2000 zł.
    Miał ktoś może styczność z
    V2.1
    http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt
    S16
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html
    HX16
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html
    albo HX18
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html
    A może w tej cenie można zrobić coś ciekawszego nie koniecznie powołując sie na projekty w/w firm?

http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt

ten zestaw moge polecic w 100%, zawsze mozesz zrobic jak w v2 podlogowki. piekna srednica i ciekawa gora, bas tez neizly jak na taki niepozorny glosniczek:)

Skomentuj

W sumie między tym, a V2 jest tylko 60 zł różnicy w cenie przetworników.
      mIKI a możesz coś więcej o nim powiedzieć? W jakim pomieszczeniu go słuchałem, z jakim wzmakiem i na jakim rodzaju muzyki?

Skomentuj

yyy, ale jest taka drobna niedogodność... ten zestaw V1 ma efektywność 86dB to tak jakby dość mało. Może mnie się zdaje, nie mam doświadczenia dużego ale żeby te głośniki dobrze wysterować to trzeba mieć naprawdę kawał wzmaka...

Skomentuj

Na warunki domowe 86 db efektywności to wystarczająca wartość. Dasz takim kolumną kilkadziesiąt watów i masz już ponad 100db a to już przecież nie jest wcale tak cicho :)

Skomentuj

założe się że mało kto poznałby czy kolumna ma 82dB czy 88dB, no chyba że używa wzmaków na lampach czy innych A klasach o porażających mocach ;]

Skomentuj

Ja dla przykładu używam AT9010 i z tego co wiem dużo osób używa i chwali sobie dźwięk Radmora i innych Polskich wynalazków które nie zabijał mocą i wymagały kolumn o wysokiej efektywności. Duzo jest tez gejklonow i tadeuszy ktore mocarne nie sa, zwlaszcza przy 8 omah. Tak więc powiedział bym, że warto mieć takową świadomość.

Skomentuj

Barthez, w sumei mam na codzien te glosniki z tym ze na ogol slucham w konf 3way.
                co do brzemienia to dosyc duzo zalezy od wzmacniacza, teraz mam symka na 2 parach i jest pieknie, wczesniej na jednej parze i tez bylo spoko, a np aleph5 juz nie jest taki detaliczny, klucha sie robi.

co do brzmienia to w 12mkw jest wystarczjaco, w duzych pokojach tez sobie radzi... no i troche mocy tez mozna wpakowac

bass specyficzny - jak to z czerpanej celulozy podchodzacy w brzmieniu pod scana. nie muli, szybki, kontrolowany ale z 'klangiem'
                srednica to chyba najmocniejsza strona... piekna, ladny wokal wywoluje ciarki na plechach... potrzefi przeszywac, za razem grac delikatnie... moze czasem wydaje sie ze wybijaja sie za bardzo... super scena i srereofonia.
                wysokie. poprawne raczej delikatnie, przyjemne dla ucha i nie mecza, mozna sluchac i sluchac, co nie znaczy ze nie sa szczegolowe
                jest naprawde ok.

Skomentuj

mIKI wielkie dzięki. Ja bym ich używał w pokoju o powierzchni 18 m.kw. tyle, że wysokość to tylko 2,10 m.Nie wiem tylko czy Cambridge A1 z nimi sobie poradzi, bo ma 2x30W przy 8 ohm, ale w sumie nie zależy mi na dużej głośności.
                  Napisałeś że używasz ich w 3way, tzn.? Dodatkowy subwoofer?

[ Dodano: 2007-10-21, 10:57 ]
                  Aha i co do zalet, które opisałeś to właśnie na tym mi zależy, piękna średnica + duża scena i jak najlepsza stereofonia.
                  Skopiowałeś dokładnie projekt akkusa czy zrobiłeś swój? Mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie?

Skomentuj

Barthez, poki co mam to budzie testowej, mdf lezy juz na nowe paczki (porzadne) ogolnie to mniej - wiecej projekt v3 z akkusa.
                    w 18m bez problemu sobie da rade, no ale imprezy nie zrobisz tylko kulturalne granie:)

Skomentuj

Spokojnie, do imprez nie stosuje nawet obecnych kolumn na teslach i visatonie :smile:
                      Właśnie coś takiego jak V3 by mnie interesowało, tylko bez tej dodatkowej 20stki. Te V1 są monitorem, ale jednak o pojemności podłogówek, więc wolałbym zrobić podłogówki tylko że płytsze i zwężone o te ścięcia.

A jeśli chodzi o S16 Akustyka, słyszał je ktoś może? Bo w cenie do 1kzł ciężko znaleźć coś na "firmowych" przetwornikach, a te kolumny przynajmniej z wyglądu bardzo mi odpowiadają. Jest jeszcze projekt akussa na małych usherach ale do większego
                      pokoju chyba będą zbyt małe.

Skomentuj

olej S16 bo tam siedzi SDS (sedes jak to niektorzy pisza) ktory jest najtansza seria tej firmy. napewno zagra lepiej niz to co masz obecnie ale szybko bys chcial jednak cos lepszego.

HX16, HX18 bardzo chetnie bym kupil gdybym jeszcze raz wybieral glosniki na moj zestaw

Skomentuj

HX16, HX18 bardzo chetnie bym kupil gdybym jeszcze raz wybieral glosniki na moj zestaw
                          Co do HX16 to nie słyszałem jak gra ale sam osobiście mam HX18 i wydaje mi się że w cenie do ok. 1200 zł to bardzo dobra propozycja...
                          Na początku grały przeciętnie.
                          Wysokie tony brzmiały niczym z Teslowskiej ARV'ki, średnich było jak na lekarstwo nie wspominając już o najniższych rejestrach...
                          Ale w miarę "wygrzewania się" kolumn sytuacja zmieniła się diametralnie.
                          Wysokie tony stały się krystalicznie czyste i delikatne, absolutnie nie męczą swoją obecnością, średnica jest jak dla mnie troszkę wycofana ale może to kwestia gustu, z basem jest już zdecydowanie lepiej. Jest szybki, precyzyjny, zchodzi dość nisko i co najważniejsze nie muli...
                          Ogólnie bardzo dobry zestaw za te pieniądze.

Skomentuj

Tzn. sprawa wygląda tak, że dla siebie chce zrobić kolumny do 2 kzł. i jak na razie jestem zdecydowany na V1 akussa. Natomiast te za 1kzł. będą dla kogoś innego. Wiem, że w S16 jest
                            SDS, ale czy w takiej kwocie można zbudować lepszy zestaw?

Skomentuj

jak dla mnie najciekawsze są HDSy 164,
                              sdsy to już budżetówki, a hdsy ex niedość że nie różnią się walorami brzmieniowymi od zwykłych to jeszcze brzydko wyglądają. To mnie właśnie martwi u peerlessa - strasznie spada im jakość wykonania ostatnio. Porównywalem tydzień temu 152ex z usherem małym i mimo że różnica cenowa prawie 2 krotna to usher zdecydowanie lepiej wypada.
                              HX16 to imho optymalny zestaw, z tym że nie pamietam jak ta "akustykowa" zwrota wypada, a z tego co wiem jednak szczytem możliwości nie jest.

Skomentuj

Czaruję...
                              X