Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-20-80-8-SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-20-80-8-SC

Próbuje zrobić sobie subwoofer. Mam stx gdn 20-80-8-sc ale nie znam sie na winisd i chciałem sie dostać
    odpowiedz czy dobrze obliczyłem V dla tego głośnika
    Bardzo proszę o poprawki
    Załączone pliki

ten głośnik nie nadaje się do budy z bass reflex.
    o takim wysokim Qts zrób symulację do budy zamkniętej "Closed".

[ Dodano: 2007-10-22, 18:37 ]
    http://audiomania.info/articles.php?id=26

[ Dodano: 2007-10-22, 18:38 ]
    dane dobrze wprowadziłeś, choć pewnie te co podaje STX są kupke warte.

Skomentuj

Strojenie b-r na 19Hz niezle :) To chyba bylaby pierwsza na swiecie kolumna tak nisko zestrojona :)
      Wsadz ten glosnik do obudowy zamknietej w miare mozliwosci 20-30litrow ale nie wiecej.

Skomentuj

a dlaczego nie bass reflex

Skomentuj

Z tego co słyszałem ten głośniczek nabiera zupełnie innego charakteru w bp 4th-w sensie że w ogóle zaczyna jakoś tam grać

Skomentuj

znaczy że z tego "głośniczka" może coś być?

Skomentuj

Z tego co widziałem jesteś także na elce...skontaktuj sie tam z użytkownikiem "nevon" on powinien powiedzieć troche więcej na ten temat...

Skomentuj

zmieniłem wartość z 19 na 40Hz
                Teraz jest lepiej :?: :?: :?:
                Załączone pliki

Skomentuj

o (..) 38l dla tego STX,a....... coś dla fanów mocno opóźnionego basu..
                  max obudowa jaka bym dał temu STX'owi to 25l.
                  BR od biedy by z tego był ale taki z 4liter, już znacznie lepsze odgłosy daje z siebie gdn22-120
                  łatwym i w miarę dobrym rozwiązaniem jest BP4 dla tego garnka : RC 20l FC 16l@60Hz
                  moja wersja , odrobinę tuningowana po poprawnym ustawieniu całkiem przyzwoicie spisuje sie w roli subwooferka do kompa (z równoczesną funkcją podstawki pod drukarkę :) ) gra dość miękko
                  instrumenty (oczywiście w zakresie basu) grają jako tako czytelnie.

reasumując - jeśli chcesz mieć koniecznie BR który zagra.. niestety ten STX to zły wybór.

PS Shiver, pozdro :)

Skomentuj

bp4

to znaczy tak ma być te BP4
                    Fajnie by to grało? :grin:
                    Załączone pliki

Skomentuj

Dolaczam sie do prosby poprzednika :) kurza sie u mnie 2 takie glosniki moze bym co z nimi zrobil, moze jakis mini subik do auta na tymczasem oczywiscie :)

Skomentuj

Tak właśnie jak pokazujesz :)

Pozdro Nevon

Skomentuj

Noo to ide rozwalic jakas stara szafke i bede grzebal :)

Skomentuj

chyba tak zrobię

[ Dodano: 2007-10-23, 17:30 ]
                            a jaki tunel bass reflex :?:

Skomentuj

Taki tunel:

http://www.audiomania.info/articles.php?id=10

http://www.audiomania.info/articles.php?id=32

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                thomson_1990, zaraz będe musiał zainterweniować jeśli wcześniej nie przeczytasz artów na stronie głównej.
                                Takero

A tak pozatym to głośnik jest naprawdę średni i de facto niezależnie od budy gra równie kiepsko, tyle że w jednej nieco ciszej, w innej nieco głośniej, jednak dołu jako takiego to on nie ma.
                                Jeśli miałbym robić na nim suba , tzn robić bude, wykańczać ją, wstawiać wzmaka z filtrami , w jakieś budzie lub na panelu to wolałbym wymienić ten głośnik na coś lepszego - głośnik stanowi 20-30% ceny gotowego suba.
                                Na allegro można za 50zł łyknąć 20 80 2...

Skomentuj

20litrow + 16litrow + 36litrow a do tego kupa desek czyli sub wielkosci 10calowca a nawet 12calowca tylko po co? No chyba ze stolik pod drukarke.
                                  Da sie drukowac jak gra sub?

Skomentuj

irek , laserówka ta nie narzeka, atramentówka pewnie by dobrze nie działała.

Zamieszczone przez takero
                                    A tak pozatym to głośnik jest naprawdę średni i de facto niezależnie od budy gra równie kiepsko,
                                    no tak ;] i wszytko jasne ;] to czemu dla nie tylko moich uszu gra znacznie lepiej w tym bp ?
                                    uważam że jak ktoś ma już ten garnek to jednak warto zbudować mu lepsza obudowę od najprostszej.
                                    wykończenie ?? jak ktoś potrafi to sobie wy szpachluje i pomaluje elegancko za 10zł do tego terminal za 5zł, deski.... codziennie ktoś wywala stare meble - budulec super i tyle.

Na allegro można za 50zł łyknąć 20 80 2...
                                    pod warunkiem że znasz się na rzeczy i nie kupisz STX'a/Alpharda w koszu od tonsila... nie każdy ma taka wielka wiedzę od razu.

Zamieszczone przez irek
                                    tylko po co?
                                    myślę że po to żeby zobaczyć, nauczyć sie , posłuchać

Zamieszczone przez irek
                                    kupa desek
                                    hmm, zaledwie jedna więcej niż br/ zamk. i jak kojarzę takiej pojemności obudowy tez robią do BR dla 8'calowca.
                                    kupa dech jest dopiero przy hornach które mimo to uważam że warto robić od domu.

PS nie piszę ze ten głośnik jest wspaniały czy nie wiem co.... sam go kupiłem praktycznie przez przypadek, jak już był to postanowiłem jakoś użyć i swoje zadanie spełnia dla mnie zadowalająco, bo poco dokładać do lepszego jak naprawdę nie trzeba ?
                                    Lecz do pokoju w którym siedzę dużo i słucham muzyki to jednak bym wybrał inny przetwornik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Nevon
                                      no tak ;] i wszytko jasne ;] to czemu dla nie tylko moich uszu gra znacznie lepiej w tym bp ?
                                      widzisz, z głośnikami jest jak z kobietami, jest poziom poniżej którego nie ma znaczenia która jest lepsza, a która gorsza :)
                                      Co z tego zę gra lepiej skoro nadal gra kiepsko ? :)

Zamieszczone przez Nevon
                                      uważam że jak ktoś ma już ten garnek to jednak warto zbudować mu lepsza obudowę od najprostszej.
                                      wykończenie ?? jak ktoś potrafi to sobie wy szpachluje i pomaluje elegancko za 10zł do tego terminal za 5zł, deski.... codziennie ktoś wywala stare meble - budulec super i tyle.
                                      Stare meble trzeba jeszcze pociąć, a mniej wprawni muszą jeszcze szlifować, ja tam nie lubie się bawić w ten sposób na darmo :P
                                      Żeby to jakoś wyglądało trzeba jeszcze kupić coś czym można suba okleić, darmo forniru i kleju nie rozdają, lakieru też nie, a nawet gdyby to swoją pracę też cenić trzeba :)

pod warunkiem że znasz się na rzeczy i nie kupisz STX'a/Alpharda w koszu od tonsila... nie każdy ma taka wielka wiedzę od razu.
                                      nie no , nie mówimy o patologii, tylko o firmówkach czystych. Swego czasu pare osób na forum sprzedawało te głośniki w takich cenach.

myślę że po to żeby zobaczyć, nauczyć sie , posłuchać
                                      jedyna korzyść to właśnie nauka i zdobywanie wiedzy :)

Zamieszczone przez Nevon
                                      i swoje zadanie spełnia dla mnie zadowalająco, bo poco dokładać do lepszego jak naprawdę nie trzeba ?
                                      o tym czy warto dokładać czy nie przekonasz się jak posłuchasz czegoś co można nazwać subem przez duże S :)
                                      Na początku każdy mówi że to co ma mu wystarcza...

Skomentuj

o tym czy warto dokładać czy nie przekonasz się jak posłuchasz czegoś co można nazwać subem przez duże S :)
                                        Na początku każdy mówi że to co ma mu wystarcza...
                                        akurat wiem co mówię, w innym pokoju jest sub na 12br70 i tam nie wystarcza, będę niebawem rozglądał się za czymś o co da większe zejście a takim samym lub lepszym impuls. SPL dla mnie może zejść na drugi plan, i tak zazwyczaj słucha się na 2-3W :> nawet ciszej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X