Mam pytanie.Chcę zrobic kolumny na mocnych przetwornikach ale nie wiem z czego wykonać obudowę:/ :sad: Mam kilka rozwiązań:płyta wiórowa 18mm lub 22mm i 18 lub 22mm płyta MDF.Którą wybrać????Na obudowy mam ograniczoną ilość kasy.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakość obudowy
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Echh, Ty chcesz tym nagłaśniać jakiś pub czy pobliską dyskotekę?? Nawet jeśli chcesz zrobić układ 3 drożny w tej konfiguracji to raz nie bedzie w ogóle słychać średnich tonów, dwa głośnik wysokotonowy spłonie przy pierwszej próbie potraktowania niskotonowych znamionową...bardzo kiepska koncepcja...
Skomentuj
-
Chciałem zrobić na STX 27-150-4SS ale ten idiotyczny program nie umiał mi obliczyć i tylko na te te mi wyszedł wynik.Gdy chciałem obliczyć te 150W to wyszło mi że potrzebna mi jest obudowa 300l ponad.Czy to nie jest śmieszne.Jeżeli potraficie pomóc w wyborze głośników(ale tyllko STX'a)to piszcie.Ale mądre propozycje a nie kolumny na 14 cm głośnikach :lol: Pozdro
Skomentuj
-
Kolumna na 14 cm (porządnym) głośniku była by o wiele mądrzejsza od konstrukcji którą Ty proponujesz :!: To jest pierwsze primo. Drugie to brak umiejętności interpretowania wyników programów symulacyjnych, dla modelu 27-150 optymalnym rozwiązaniem jest obudowa 40-50 litrów.
W tej kwocie co proponujesz można złożyć już całkiem przyzwoity zestaw (np. na peerless'ach sds) do normalnego słuchania, lub jakieś półestradowe kolumny-jeżeli ma być do napierdykanki...musisz sie tylko sprecyzować co chcesz uzyskać.
Skomentuj
-
Chcę te 2 co pisałeś te niby pół estradowe,i jeszcze chciałbym ci powiedzieć że już raz miałem kolumny na basach 300W i to wsadzone do byle jakiej obudowy nic nie mierzonej i wysokotonowy sie nie spalił i żle nie grały.Ale słucham jaką masz propozycje. :grin:
I pisało 300l głupi nie jestem czytać jeszcze potrafie:) :smile: Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rumak_2006ale ten idiotyczny program nie umiał mi obliczyć
To interesujące że reszta użytkowników nie ma takich problemów, a jeśli już ktoś ma to przejściowe i bynajmniej nie zrzuca winy na ów program.
Narzędzie masz, szkoda że nie potrafisz się nim posługiwać.
Zamieszczone przez rumak_2006Jeżeli potraficie pomóc w wyborze głośników(ale tyllko STX'a)to piszcie.Ale mądre propozycje a nie kolumny na 14 cm głośnikach :lol: Pozdro
Skomentuj
-
W przypadku tego co chcesz zrobić możesz dać 18mm ze wzmocnieniami i to w zupełności wystarczy.
Nie na temat...Natomiast to, czy to są właściwe głośniki czy też lepsze by były inne możesz rozważać z nami w innym topicu jednak uwaga mała - jeśli masz zamiar podważać naszą wiedzę swoimi nikłymi argumentami (np. chciałbym ci powiedzieć że już raz miałem kolumny na basach 300W i to wsadzone do byle jakiej obudowy nic nie mierzonej i wysokotonowy sie nie spalił i żle nie grały) to lepiej zrezygnuj z pisania na tym forum i przejdź na elektrodę.
Amen.
Skomentuj
Skomentuj