Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość obudowy

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakość obudowy

Mam pytanie.Chcę zrobic kolumny na mocnych przetwornikach ale nie wiem z czego wykonać obudowę:/ :sad: Mam kilka rozwiązań:płyta wiórowa 18mm lub 22mm i 18 lub 22mm płyta MDF.Którą wybrać????Na obudowy mam ograniczoną ilość kasy.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)

Jeżeli masz mało kasy na budy to zrób na płycie wiórowej 18mm z dużą ilością wzmocnień.

Skomentuj

To może powiedz ile masz tej kasy. Co to mają być za kolumny i czym chcesz je napędzać

Skomentuj

jedź na wkrętach i kleju

Skomentuj

Mam 1200zł.Kolumny na głośnikach STX'a:2xGDN27-300-4SS,GDM17-150-8SS,GDW10-200-8AJ.Mam wzmachola WEGA 2x100W.Ale planuje wymiane.

Skomentuj

Echh, Ty chcesz tym nagłaśniać jakiś pub czy pobliską dyskotekę?? Nawet jeśli chcesz zrobić układ 3 drożny w tej konfiguracji to raz nie bedzie w ogóle słychać średnich tonów, dwa głośnik wysokotonowy spłonie przy pierwszej próbie potraktowania niskotonowych znamionową...bardzo kiepska koncepcja...

Skomentuj

Shiver, nie przekonasz kolegi, więc nie ma nawet co próbować ;]
              Czasami lepiej przytaknąć , dla świętego spokoju, żal nerwów...
              rumak_2006, wiór 22mm + wzmocnienia, choć obudowa to Twój najmniejszy problem akurat :lol:

Skomentuj

Chciałem zrobić na STX 27-150-4SS ale ten idiotyczny program nie umiał mi obliczyć i tylko na te te mi wyszedł wynik.Gdy chciałem obliczyć te 150W to wyszło mi że potrzebna mi jest obudowa 300l ponad.Czy to nie jest śmieszne.Jeżeli potraficie pomóc w wyborze głośników(ale tyllko STX'a)to piszcie.Ale mądre propozycje a nie kolumny na 14 cm głośnikach :lol: Pozdro

Skomentuj

Kolumna na 14 cm (porządnym) głośniku była by o wiele mądrzejsza od konstrukcji którą Ty proponujesz :!: To jest pierwsze primo. Drugie to brak umiejętności interpretowania wyników programów symulacyjnych, dla modelu 27-150 optymalnym rozwiązaniem jest obudowa 40-50 litrów.

W tej kwocie co proponujesz można złożyć już całkiem przyzwoity zestaw (np. na peerless'ach sds) do normalnego słuchania, lub jakieś półestradowe kolumny-jeżeli ma być do napierdykanki...musisz sie tylko sprecyzować co chcesz uzyskać.

Skomentuj

Chcę te 2 co pisałeś te niby pół estradowe,i jeszcze chciałbym ci powiedzieć że już raz miałem kolumny na basach 300W i to wsadzone do byle jakiej obudowy nic nie mierzonej i wysokotonowy sie nie spalił i żle nie grały.Ale słucham jaką masz propozycje. :grin:
                    I pisało 300l głupi nie jestem czytać jeszcze potrafie:) :smile: Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez rumak_2006
                      ale ten idiotyczny program nie umiał mi obliczyć
                      czyżby to była wina idiotycznego programu ?
                      To interesujące że reszta użytkowników nie ma takich problemów, a jeśli już ktoś ma to przejściowe i bynajmniej nie zrzuca winy na ów program.
                      Narzędzie masz, szkoda że nie potrafisz się nim posługiwać.
                      Zamieszczone przez rumak_2006
                      Jeżeli potraficie pomóc w wyborze głośników(ale tyllko STX'a)to piszcie.Ale mądre propozycje a nie kolumny na 14 cm głośnikach :lol: Pozdro
                      za 1200zł kup 8 sztuk stxów 42 300 X sc i do tego pare piezaków, wyjdą kolumny na miare Twoich potrzeb i możliwości :)

Skomentuj

Tak bardzo dobry pomysł<lol>Chciałem porady a nie głupich żartów.

Skomentuj

niestety nasze porady do Ciebie nie trafiają.

Skomentuj

W przypadku tego co chcesz zrobić możesz dać 18mm ze wzmocnieniami i to w zupełności wystarczy.

Nie na temat...
                            Natomiast to, czy to są właściwe głośniki czy też lepsze by były inne możesz rozważać z nami w innym topicu jednak uwaga mała - jeśli masz zamiar podważać naszą wiedzę swoimi nikłymi argumentami (np. chciałbym ci powiedzieć że już raz miałem kolumny na basach 300W i to wsadzone do byle jakiej obudowy nic nie mierzonej i wysokotonowy sie nie spalił i żle nie grały) to lepiej zrezygnuj z pisania na tym forum i przejdź na elektrodę.

Amen.

Skomentuj

Czaruję...
                            X