Postanowiłem zbudować sobie jakiś ładny i dobry (z ambicjami na bardzo dobry) zestaw kolumn, no i zaczęło się. Myślę, że z obudową większych problemów niż wygospodarowanie czasu miał nie będę, ale np. dobór głośników to dla mnie czarna magia. Są oczywiście gotowe projekty na głośnikach (Vifa, Peerless, Visaton), których cena za sztukę (a jest ich kilka w kolumnie) wacha się od 250 do 600 i więcej zł, ale są też i tańsze, jak np. nasze tonsil. Wpierw trochę poczytałem o parametrach, później przeglądałem różne oferty i doszedłem do wniosku, być może mylnego, że niektóre głośniki tonsila parametrami (jak np. pasmo przenoszenia) wcale nie ustępują tym kilkukrotnie droższym, oprócz oczywistych różnic w budowie (klosz, zawieszenie membrany), trochę gożejwypada stx. POMOCY!!! Co wybrać ? Czy różnica w cenie jest proporcjonalna do jakości odtwarzania dźwięku ? Koszty są dla mnie istotne (nie zarabiam kokosów) i konieczność zakupu droższych głośników znaczne wydłuży realizację projektu, ale jakość końcowa równie ważna. Oczekuję porad przede wszystkim od osób z doświadczeniem praktycznym w odsłuchu, ponieważ od teoretycznych rozważań już mnie boli głowa. Na koniec jeszcze jedno, na allegro zauważyłem głośniki ADM (30 cm, gumowe zawieszenie za 60 zł !!!, pachnie chinami), wiecie coś na ich temat?
Z góry dziękuję za pomoc i
pozdrawiam
Z góry dziękuję za pomoc i
pozdrawiam
Skomentuj