Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwężająca się rura BR

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwężająca się rura BR

Witam,

Jestem początkującym konstruktorem :) Utknąłem na rurce BR. Gotowe dostępne są przeważnie zwężające się. Pierwsze pytanie - którą średnicę należy brać pod uwagę wylotową czy wlotową? Tak na chłopski rozum to powinna liczyć się tylko wlotowa (ta od strony głośnika)?
    Inny dylemat to taki ze chyba nie uda mi się kupić odpowiedniego rozmiaru, i zostanie mi posiłkowanie się rurą kanalizacyjną. Na co powinienem zwrócić uwagę przy łączeniu? słyszałem ze jak w środku jest szew albo nierówno na połaczeniu to może "grać".
    Jeszcze takie pytanie: czy zwężająca jest dużo lepsza od zwykłej rury - bo gdybym chciał np. stroić z pomiarami workshopem to trudno byłoby ciąć rurkę zwężającą się - oprócz długosci zmieniałaby sie automatycznie średnica...
    Czy w rezultacie najlepsza jest zwykła rura kanalizacyjna? i do tego dokleić jakoś profil?

za srednice przyjmij, Fi w 1/2 dlugosci. istotna jest objetosc w stosunku do dlugosci.
    co do laczenia to po 1 musi byc bardzo szelnie, no i najlepiej jak w miare gladko bo faktycznie moze grac;/
    no i najlpiej jak z 2 stron dasz profilowanie

Skomentuj

BRy są na swój sposób mało zwężane, w zasadzie pomijamy to :)
      Poprostu łatwiej jest tlyko wybierać rury pod względem średnicy i długości. A nie jeszcze ich stopnia nachylenia, zwęzania.

Skomentuj

Jeśli będziesz łączył br to w środku łączenie najlepiej wyrównać sylikonem. Co do profilowania od strony głośnika to rurę możesz wyprofilować na gorąco, tzn. podgrzewasz nad ogniem i ładnie wszystko wyginasz :smile:

Skomentuj

ja zawsze przyjmuje srednice "wlotu" i zgadza mi sie wiekszosc w ok 90% (jak sa odchylki to 2-3Hz)

Skomentuj

większy wpływ od tego czy na długości 20cm rurka zwęża się o pare % jest umieszczenie rurki w budzie względem ścian, o czym większość zapomina.

Skomentuj

@takero ja z tym właśnie pytaniem jakie parametry należy przyjąć do umieszczenie BR w budzie chodzi o odległości od ścian ?

Skomentuj

najlepiej złożyć sobie JIGa za pare zł i mierzyć strojenie na podstawie wykresu impedancji.

Skomentuj

@takero Ok dzięki, tylko czy są jakieś ogólne zasady, na które należałoby zwrócić uwagę ? Nie jestem audiofilem....

Skomentuj

ogólna zasada jest taka że gdy rura jest blisko ścianki stroi nieco niżej niż mogłoby wskazywać symulacje.
                    Czy ktoś jest audiofilem czy nie chyba chciałby mieć strojenie takie jakie sobie wyliczył czy zasymulował ??
                    Nie wiem jak Ty, ale ja tak, JIG to koszt ~20zł więc naprawdę drogie to nie jest...

Skomentuj

Jasna sprawa oczywiście że strojenie ma być takie jak sobie założyliśmy, dziękuję za odpowiedź.
                      Pozdrawiam :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                      X