Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZMIANA obudowy KOMBA gitarowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZMIANA obudowy KOMBA gitarowego

Witam, zakupiłem w kombo gitarowe "Classic 50.01" (prod. Tonsil) całkiem fajnie brzmiące mocy 50W
    okazało się że był w nim zmieniony głośnik na firmę Beyma 10G150 http://elmuz.com.pl/beyma/10g150.htm
    ale teraz obudowa dla tego głośnika jest za mała. (teraz pojemność obudowy to 22 llitry)
    Zastanawiam się nad zbudowaniem nowej obudowy pod to kombo o objętości 50-60l.

Posiadam w garażu dużą skrzynię z dech sosnowych o grubości 18mm (chcę uniknąć dodatkowych kosztów materiału) czy warto je wykorzystać do budowy i przede wszystkim czy po tej zmianie może znacząco zmienić się brzmienie pieca na korzyść... ?

Generalnie czy usłyszę ta ewentualna zmianę na + ...?

Witaj
    Sluchaj, przede wszystkim w branży nie stosuje się drewnianych skrzyń gdyz komba gitarowe powinny być raczej mobilne a drewno nie jest najleżejszym materialem

druga sprawa czy ta beyma potrzebuje tylu litrów??, Obudowa zamknięta to i owszem się sprawdzi ale będzie to ogromniasta buda dla stosunkowo małego głośniczka, lepiej zrobić mniejszą obudowę [np. z mdfu] i zrobić ją albo jako pół otwartą albo bas reflex dosć wysoko strojony tak by impuls byl bez zarzutu

W temacie obudów do klumn gitarowych obowiazuja troszę inne prawa
    Przede wszsytkim można i stosuje się obudowy półotwarte których w klasycznym audio się nie stosuje a jak jeszcze dochodzą wzgledy mobilności to możliwości się troche zmieniają

dla tego głosnika szukałbym jakiejś fajnej obudowy albo bas reflex jeśli głośnik na to pozawala albo zawsze można zrobić zamkniętą

[Z uwagi na późną godzine nie mogę Ci juz więcej powiedzieć]

P.S. sprobuj poszukać w necie czy na tym glośniku jakaś firma robila sobie kolumnę gitarową i podpatrz ich rozwiązanie, klonowanie często jest dobrym podejściem

Skomentuj

Czaruję...
    X