Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najlepsze pomysły przy budowie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepsze pomysły przy budowie kolumn

Witam, temat ten jest jak na razie tylko teorią którą w przyszłości chciałbym wykorzystać przy budowie kolumn. Celem jest zawarcie w projekcie jak najlepszych idei/pomysłów technicznych aby kolumny STEREO jak najlepiej oddały trójwymiarowy obraz dźwięku, mając w szczególnej uwadze wpływ pomieszczenia na dźwięk. Poniżej zamieszczam pomysły które wydawałyby sie godne uwagi przy takim projekcie:
    1. kolumny dipolowe lub bipolowe (z większym naciskiem na te drugie) (np. Jamo 909)
    2. punktowe źródło dźwięku, np głośnik koaxialny, (np. kolumny Thiel)
    3. zgodność fazowa głośników - odpowiednie rozmieszczenie przetworników
    (np. kolumny JM lab serii Utopia)
    4. jak najmniejsze zniekształcenia - dobrze dobrane głośniki/kolumny np. 4 drożne,
    częstotliwość około 20-20000Hz +/- 3dB (bez utraty szybkości brzmienia)
    6. budowa modułowa - osobna część subbasowa (np. Alon Exotica)
    7. obudowa części średnio-wysokotonowej węższa niż 19cm (np. kolumny Audiophysics)
    8. kolumny omnipolarne :-) (np. kolumny Duevel)
    To jest cześć pomysłów na które wpadłem przeglądając internet, jeśli macie jeszcze jakieś lub uważacie ze któreś z wyżej wymienionych nie są zbyt trafne, prosiłbym o opinie.

Chłopie chyba za dużo kombinujesz... Czego ty w ogóle oczekujesz :?:

Skomentuj

jedne rozwiazania wykluczaja pozostale i odwrotnie. Kazdy z punktow to inna idea i kazde z rozwiazan ma swoje plusy i ninusy.
      muszisz wiedziec jaki efekt koncowy cie interesuje i dopiero wtedy mozna gadac o technlogii wykonania.

Skomentuj

Wypisałem pomysły które są warte zainteresowania, celem są kolumny z bardzo dobrą przestrzennością, i zastanawiam się czy przy pomocy kolumn stereo można chociaż w części uzyskać dźwięk jaki mają zestawy wielokanałowe (SACD/DVDAudio). Oto przyklad bipola MTM:
        Załączone pliki

Skomentuj

To co ty kombinujesz jest dla mnie z lekka dziwaczne ale każdy ma swoje pomysły. Ty chcesz kolumnami stereo uzyskać efekt przestrzenny :?: chyba taniej i efektowniej będzie zrobić po prostu zwyczajne 4/5.1

Skomentuj

krzyhoo9, chodzi o odbicia...

Skomentuj

Kiedyś widziałem kolumny, w których na tylniej ściance zastosowany był głośnik wysokotonowy - ktoś wie po co ?

Skomentuj

Wiem, ze niektóre z wymienionych punktów sie wykluczają (zwłaszcza ostatni), ale tak jak takero wspomniał chodzi o odbicia, dlatego interesuje mnie opinia forumowiczów, które z nich są warte wykorzystania. Co do zestawu wielokanałowego, to niestety... wybór płyt i cena jak zarazie nie przemawiają za SACD i DVDAudio. W sumie MBL Radialstrahler są według mnie jedną z najlepszych konstrukcji głośnikowych, ale projekt ten nie jest do chyba do powtórzenia.

Skomentuj

Kilka cech wyżej wymienionych można dość prosto rozwiązać szerokopasmówką w odpowiedniej aplikacji.W zależności od zasobności portfela da się wiele w wymienianych sugestiach zrobić.Na pewno cechuje je szybkość,prawie na pewno unikniemy problemów z fazą,ale to zależy od aplikacji,przetwornika.Uogólniając,nie to abym swa stronę trzymał,ale ten typ przetornika mimo swych ograniczeń technicznych najwięcej oferuje jeśli o temat szybkość czy wiernośc.A czy te aspekty są istotne dla końcowego odbiorcy pozostawię samym zainteresowanym.

Skomentuj

swego czasu zrobiłem kolumny oparte na pomyśle fabrycznego zestawu jakieś tam firmy o którym było jakiś czas temu tu głośno - central jeden - idzie na niego suma L i P, a niskośrednio po bokach , naprawdę grało to ciekawie :) Wogóle wizja różnego rodzaju systemów dookólnych - gdzie liczą się w dużej mierze odbicia jest bardzo ciekawa i jak się sam wielokrotnie przekonałem sprawdza się to doskonale, choć ma też swoje wady.

Skomentuj

takero, a jakie są według ciebie wady takich konstrukcji?

Skomentuj

pomyslnosc takich konstrukcji w wiekszym stopniu uzalezniona jest od pomieszczenia i warunkow odsluchowych.
                        jesli zalezy ci na wiernosci dzieku, poprawnej scenie i stereofonii kierowalbym sie w strone glosnikow wspolosiowych.

Skomentuj

Mam więc takie pytanie, które z pomysłów, które wymieniłem warto połączyć? Co do głośnika szerokopasmowego to zdecydowana ich większość niestety nie przetwarza pasma do 20kHz, traci efektywność przy około 17kHz z pewnymi $$$ wyjątkami...

Skomentuj

Zamieszczone przez junta
                            większość niestety nie przetwarza pasma do 20kHz, traci efektywność przy około 17kHz
                            jakby to miało jakieś znaczenie
                            Ja bym poszedł w strone coaxiali, najlepiej klon WLM Diva bo cholernie pięknie to gra imho :)

Zamieszczone przez junta
                            takero, a jakie są według ciebie wady takich konstrukcji?
                            Konstrukcje dookólne tego typu nie łatwo jest ustawić w pomieszczeniu czasami no i do tego dość wąska charakterystyka kątowa. Tzn poniżej i powyżej pewnej wysokości dźwięk bardzo dużo traci... Z oczywistych względów.

Skomentuj

Czaruję...
                            X