Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierdzący bas-reflex.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No ok Yoshi ale po co? Strojenie bylo podyktowane dlugością fabrycznego tunelu BR. Choć muszę przyznać że nie wiem czy niższe strojenie ma jakikolwiek sens z racji tego, ze różnica na wykresach jest minimalna, a głośnik ani nie jest demonem zejscia ani w muzyce prawie nie ma tak niskiego basu. Jeśli jest jakis powod dla ktorego bys stroil nizej to chetnie poslucham.

Wczesniej był strojony na 36hz rura kanalizacyjna, ale gwizdalo wiec zmienilem na wiekszy tunel z tym ze teraz tez jest zle. Wiec bede zmienial na 100-110mm, z kolankiem.

Skomentuj

Tego tonsila nie ma co stroić zbyt nisko bo i tak poniżej 35Hz ledwo co słychać. Ja mam ustawione na ok. 38Hz i gra bardzo dobrze.

Skomentuj

bart, a powiedz mi jak u ciebie objawia sie zbyt maly BR, masz swisty czy takie pierdzaco - chroboczace cos? bo u mnie wlasnie pierdzi juz przy srednim poziomie wysterowania:/

Skomentuj

Róbcie jak chcecie ale myśle, że wydlużenie na próbę br nie jest takie trudne. Na twoim miejscu zestroilbym na 33 a nawet 30Hz tego tonsila. Troche masz maławą te obudowe :/ . Nie wiem skąd tendencja strojenia "od linijki" na wzór ch-ki butterwortha , jakby była najlepsza z możliwych.

Skomentuj

35L to za mala obudowa? Nie uwazam sie za guru, sporo poczytalem i jakies 90% ludzi pakuje ten glosnik wlasnie w okolice 35L bedac zadowolonymi z efektu.
            Ja go moge zestroic i na 29Hz tylko pytam sie po co? Wiec Yoshi nie dąsaj sie tylko odpowiedz prosze czyms wiecej niz tak bo tak.
            pzdr

Skomentuj

Jak maz możliwość tak zestroić to spróbuj! Aż się dziwię ze jeszcze tego nie zrobiłeś. Jak zadziała to dorobię do tego odpowiednią teorię .

Skomentuj

Yoshi_80, mam suba na tym głośniku w budzie 35l strojonej na ~38Hz i wg. mnie taka objętość i takie strojenie są najlepsze (jak dla suba oczywiście). W większej obudowie ten głośnik zaczyna się gubić i wyraźnie zmniejsza się jego wytrzymałość mocowa. Jeśli chodzi o strojenie to początkowo miałem ustawione na 35Hz i głośnik nie grał tak dobrze jak teraz. Wiem, że to tylko 3Hz, ale różnica jest słyszalna. Myślę, że spokojnie można go zestroić nawet na 40Hz.
                Co do pierdzenia br to u mnie słychać lekkie świszczenie powietrza, ale dopiero przy większych mocach i muzyka je zdecydowanie zagłusza. A dodam, że br jest przedłużany rurą PCV i w miejscu łączenia jest mały schodek. Mimo tego trzeba zbliżyć się do suba na kilkanaście cm, żeby usłyszeć jakieś świsty.

Skomentuj

No widzisz , kolega ma wszystko tak samo zrobione i u niego pierdzi z br. Trzeba jakoś zaradzić a nie twierdzić, że tak jak jest jest dobrze, bo nie jest. Gdzieś musi być błąd .

Ja proponuje prosztą sprawe, wydlużyć br na próbe. NIe o 1 czy 2 Hz ale solidnie obniżyć strojenie o conajmniej 5 Hz . I zobaczyć, moze pomoze może nie.
                  Powiekszac średnicy nie mozna w nieskończoność.

Skomentuj

Oczywiscie ze nie mozna, ale pamietaj ze obnizajac strojenie z kolei albo zmniejszamy srednice narazajac sie na swisty albo wydluzamy rure czego tez w nieskonczonosc robic sie nie da.
                    Bart, u mnie jak gra muzyka tez nie slychac, ale jak sprawdzam samego suba bez muzyki to mi pierdzi juz przy srednim poziomie glosnosci zeby nie powiedziec niskim. jak zatkam BR to jest ok wiec wniosek z tego ze to jednak srednica chyba. Chociaz jak wyjalem glosnik i go podlaczylem do wzmaka bez obudowy to sam glosnik tez mi stukal/pierdzial ale to akurat sobie tlumacze tym ze walil cewka w magnes.

Skomentuj

Też mam suba na tym głośniku. Buda 32l @ 39Hz, napęd TDA 7294. Sprawę b-r rozwiązałem tak, że użyłem rury PCV fi 100 połączonej z kolankiem. Całość uszczelniona silikonem. Z zewnątrz oczywiście oryginalny tunel b-r połączony z pozostałą częścią "kanalizacji" :cool: . Zero jakichkolwiek fałszywych dźwięków, tylko mięsisty basik.

Skomentuj

Aplikacja tego głośnika jest dość problematyczna. Objętość dla tak małego głośnika wcale nie jest mała, a jak dodamy do tego niskie strojenie to zaczyna się problem z doborem proporcji tunelu br. Jeśli poza obudową głośnik wydaje dziwne dźwięki to znaczy, że chyba z głośnikiem jest coś nie tak. Może po prostu przecholowałeś kiedyś z mocą i głośnik się lekko wyklupał.

Skomentuj

Jezu chłopie ale filozofie tutaj prawisz !!

Chcesz żeby przestało pierdzieć i oczekujesz, że nic nie zmieniając samo z siebie się naprawi jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Owszem rury nie mozna wydłużać w nieskończoność ale tak samo nie mozna zwiększać jej średnicy bo wtedy się również wydłuża i w sumie masz ten sam problem zwiekszony dodatkowo o to, że rura zajmuje ci 2 albo 3 L w obudowie zamiast 1L i w sumie masz jeszcze gożej niż było. Dlatego też twierdziłem ze 35L to nie tak wiele bo ciężko jest nisko zestroić taką obudowę.

Nie twierdze, że mój spoób na 100% zadziała (bo musiałbym to osobiście sprawdzić w tym konkretnym przypadku) ale ma duże szanse. Prędkość powietrza w BR nie tylko zależy od jego średnicy. Przecież coś pompuje te powietrze, nie rura i jej średnica ale pracujący głosnik a warunki jego pracy w tym wychylenia membrany w głownej mierze zależą od strojenia obudowy i jej wielkości. Jest wiele czynników jakie trzeba uwzględnić w takim przypadku :

-niższe strojenie polepszy wytrzymałość mocową i utrudni lub uniemożliwi głośnikowi wpadanie w niekotrolowane wychylenia któe bezsensownie pompują powietrze nie generujac zadnego dzwięku.

-niższe strojenie powoduje przesunięcie i zmniejszenie maksimum prędkości powietrza w wylocie na niższą częstotliwość co może spowodować całkowitą eliminacje problemu poprzez zastosowanie subsonica lub samo z siebie się wyeliminuje

-niższe stojenie daje łagodniejszy opad ch-ki (to o czym pisałęm wcześniej o (nie) idealnym strojeniu wg ch-ki butterwortha). Łagodnieszy opad ch-ki to lepsza odpowiedź impulsowa co może sie przełozyć bezpośrednio na kontrole nad głosnikiem i sposób wychyleń jego membrany.

-niższe strojenie z uwagi na ww fakt zastosowania filtru LP pomimo "gorszych" wyników w winISD może spowodować, że głosnik będzie mieć szersze pasmo przenoszenia (bo zyskujemy na niskich basach gdy te wyższe i tak nam odcina filtr LP)

-niższe strojenie w wiekszej obudowie (w tym przydaku nei ma zastosowania bo obudowa już jest) przesunęloby rezonans mechaniczny głosnika na niższą częstotliwosć co mogłoby inaczej współgrać ze sposobem filtracji LP zmieniając dobroć układu w tym punkcie co mogłoby mieć przełożenie na wychylenia głosnika w zakresie wyższych częstotliwości. Można to troche zaimitować dopakowując nieco wytłumienia co powinno osłabić oba piki rezonansowe.

Tak ja to widze, mówiąć krótko "spróbuj zmniejszyć strojenie" , zamiast wziąść i k... doczepić kawałek rurki do tego bas reflexa i sprawdzić czy ww wywody zadziałają to filozofujesz od wczoraj. Wykresy WinISD to nie prawda absoluta ... tak wiem prewnie w tutorialu nie pisali o taki sposobie myślenia nt strojenia głośnika, ciekawe czy cokolwiek pisali, nie wiem, nigdy nie czytałem :roll:

Skomentuj

Yoshi_80, mam nadzieje że to nie było do mnie? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Jezu chłopie [...] ale tak samo nie mozna zwiększać jej nie czytałem :roll:
                              Przepraszam.

Skomentuj

BTW udało ci sie w kończu coś z tym zrobić ? :)

Skomentuj

Jeszcze nie, jestem zarobiony jak dzika swinia, wracam do domu o 22 i ostatnia rzecza o jakiej mysle to grzebanie sie w tym zlomie. W weekend mam nadzieje cos ruszyc.
                                  Jak zrobie to napewno dam znac.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X