Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reaktywacja Space 86 dość niecodzienna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reaktywacja Space 86 dość niecodzienna

Witam wszystkich, jestem tu nowy i bardzo cieszę się ze moge dolączyc do tej wspaniałej społeczności jaką tworzy to forum .
    Sprawa jest taka; [Prosze Was nie karćcie mnie za niewiedze, w temacie audio jestem zielony jak szczypiorek wiosną]
    Wygrzebałem na strychu wierze Diory konkretniej to zaineresowany jestem najbardziej wsmacniaczem Ws354 i koluny Tonsil space 86 i zakochałem się w tym :roll:
    Wzmacian jest poprostu przepiękny,nie jakies plastiki,idealnnie pasje do mojego pokoju,bo uwielbiam polączenie metal i szkło [większość mebli] . Problem jest z kolumnami, chęci mam, sponsora tez [tata jest zachwycony mą ideą] tylko nie wiem zabardzo jak to zrobić. chciałbym zrobićnowe obudowy do kolumn ale ze szkła ew pleksa . i chciałbym zeby te kolumny nie były prostokątne jak dotychczas tylko [uwaga ] z bocznego profil kształt rtójkąta prostokątnego ...rozumiecie? /| Coś takiego tylko niedokładne.
    / |
    /__ |

Kształt taki mniejwięcej i nie chce nic kombinować z głośnikami poprostu przełozyc cały zestaw ze starych kolumn do nowej obudowy... Problemem jest wielkośc obudowy nie mam pojęcia jak ja obliczyć i gdzie szukać tych wszystkich oznaczeń . Pomozecie?

plexa nie najlepiej nadaje sie na obudowy, drzy i bardziej przenosi niz tlumi drgania.

chociaz na upartego daloby sie zrobic, mialem kiedys doniczke na kwaitka, zrobiona z plexy - dosc duza ta doniczka byla (ok~50x50x50cm), w kształcie szescianu(bez gory), zrobiona z plexy o grubosci ok12-15mm i powiem szczerze ze cholerstwo bylo sztywne i to bardzo i rowniez bardzo ciezkie.
    Jezeli nie robisz dyskoteki w domu, to pomysl ten moze sie udac. z tym, ze pamietaj - scianki im grubsze tym lepsze.

Co do objetosci - zmierz wymairy wewnetrzne obecnych skrzynek - oblicz objetosc. I przelicz ksztalt nowej podstawy i wysokosci, tak aby objetosc pozostala taka sama. Najlepiej jesli zachowasz szerokosc scianki przedniej i rozmieszczenie glosnikow - takie jak w orginale.

Acha, jesli to sa obudowy zamkniete , to pewno beda mialy wytlumienie wewnatrz wpostaci gabki itp... co raczej zepsuje estetyke wykonania, w przypadku uzycia plexy jako materialu na scianki.

Skomentuj

witamy kolege:) To ja na wstępnie powiem ze robienie obudowy z pleksi itp to odpada brak tłumienia rezonansów.
      Obudowe najlepiej zrobic mdf, wiurówka....itp kształ mozesz zrobic jaki chcesz, najwazniejsza sprawą jest to aby zachowac odpowniedni litraz obudowy w którym beda pracowac głosniki.
      Do obliczenia obudowy to najpierw musisz znac parametry głosnika (t/s) najwazniejsze- vas,Qts,fs, a obudowe oraz strojenie obliczy za ciebie program winisd.
      Wejdz na strone główna i poczytaj artykułu one po krótce ci rozswietla jak to wszytko powinno wygladac.

Skomentuj

ehh strasznie zalezałoby mi na tym szkle :roll: A czego mógółbym naładowac do środka ? teraz jest taki mało estetyczny materiał cośjakby wata do ogrzewannia domów.. coś co by wyglądało estetycznie? mam zielony pokój...moze wata spryskana na zielony kolor i dioda w tym w środku>? chciałem zeby wszystko było widać

Skomentuj

Jak tak bardzo chcesz to mozesz dac obudowe z pleski, ale efekt bedzie marny jesli wogole uzyskasz niskie czestotliwosci to bede w ciezkim szoku z doswiadczenia wiem ze to nie relane, a wiedz lepiej jak chcesz zeby twoje obudowy wygladały inaczej niz dotychczas to po prostu zmien kształ, pamietając jak juz pisałem wczesniej o odowpiednim litrazu obudowy, na wytłumienie mozna zastosowac,np róznego rodzaju gąbki waty mineralne, maty aukustycze, jest tylko mnustwo.
          Ogólnie projekt zmiany obudwy bez pomiarów akustycznych mozna rozbic o kant d.... za przeproszeniem.

Skomentuj

glupoty gadacie. nie czytalem dokladnie calego tematu ale plexa czy szklo moga byc. tylko zalezy od grubosci... a gruba pleksa tania nie jest.

Skomentuj

Pikuś troche przesadzasz :P Spójż choćby na to:

http://www.komputronik.pl/Glosniki/J...elny,id,26457/

Hi-End brzmieniowy może to nie jest, ale napewno ma bass :)

Skomentuj

bylo kilka hi-endowych konstrukcji zbudowanych ze szkla (czy czegos przezroczystego)
                te kolumny niemaja zbyt poteznego basu wiec o drgania niema co sie az tak bardzo martwic.
                niestety jak pisze mIKI, takie obudowy bylyby calkiem drogie szczegolnie ze musialbys dac je do zespawania zeby byl odpowiedni efekt.

koncepcja jest dobra i mi sie podoba. tak wiec policz jaka ma pojemnosc obecna obudowa i przelicz to na nowe obudowy i idz do sklepu dowiedziec sie ile kosztuje plexi - najlepiej nie ciensza niz 15mm

Skomentuj

No i wstaw sobie tą diode czy co tam chciałes dac no bez przesady;/ obudowa taka pod głosniki takie jakie sa tych kolumach co masz to nie połaca sie dawac i zapewne nie wycisniesz z nich niskich czestotliwosci. Komputerowe głosniki to ja rozumiem, ale nie takie głosniki jak to bedzie wogole wygladac i grac, jedynie kiedys wiedziałem kolumny zrobione ze szkło-podobno, ale nie na takich głosnikach były to jakies 13-nastki.
                  Trzeba pamietac tez zeby w obudowe zrobic wzmocnienia jakies wregi, jak sie koledze chce w taki projekt bawic i ma mozliwosci prosze bardzo.Tanio nie bedzie, jestem ciekaw jak to wszytko zrobi bez pomiarów... :roll:

Skomentuj

A moze by tak zrobić tylko przednią ściankę z plexy.... Jeśli chcesz to podświetlić to może jeszcze jakieś wstawki z pleksy na ścianki... mogłoby to wyglądać całkiem fajnie :-)

Skomentuj

Pomysł z wstawkami niezly ...jakiś filuterny kształt wstawki wyglądałby całkiem super.....Narazie mam na oku szkło o grubości ok 2 cm ....tymczasem zabieram się za obliczanie pojemności -> podstawa wkońcu!

Skomentuj

Nitram92, dowiedz sie ile bedzie kosztowala obudowa. jezeli wiecej niz 100zl to moze wsadzisz w nia troche lepsze, mniejsze glosniki np STX AX i wtedy taka budowa bedzie bardziej oplacalna

Skomentuj

Plexi jest dość drogie - takie 15 mm to kilkaset zł/m˛. Szkło to też nie jest dobry pomysł - jak wyciąć dziurę na głośniki, jak je tam umocować? Szkło cięte i drgania to nie najlepsze połączenie - trazaśnie jak zgrają się rezonanse własne tafli szkła z drganiami "muzycznymi".

Skomentuj

Bawiłm się w matematyka i powiedzcie mi czy dobrze myślę

Kolumna ma teraz pojemność 24,633

Ścianka boczna nowej kolumny to trapez tak więc pojemnośc nowej kolumny to będzie pole tego trapezu razy wysokość [szerokość kolumny stojącej] postanowiłem wcale nie ruszać scianki przedniej dlatego bok dłuższy trapezu ma 46 cm krótszy 23 [gdyz jezeli boki są w stosunku 1;2 między ziemią a scianką z głośnikami otrzymam kąt wewnętrzny równy 45stopni. nie znam wysokości trapezu -x, znam pojemnośc i znam tez wysokość [szerokośc stojącej] kolumny rwną 25,5 cm Układam takie równanie
                            1/2[4,6+2,3]*x*2,55=24,633
                            3,45*x*2,55=24,633
                            8,7975x=24,633 /8,7975
                            x = 2.8 [dm]
                            wyskość trapezu wynosi 28cm
                            Koncepcja jest taka wszystko z płyty przednia śćiana zostaje taka sama w bokach okrągłe wizjery z pleksy i dno [będzie stała na chromowanych nóżkach] równiez z plexy całośc wewnątrz podświetlona zarówką polączoną z modułem sterującym z polskiej produkcji kolorofonu. Powiedzcie co sądzicie

Skomentuj

Zamieszczone przez los_sandalos
                              Plexi jest dość drogie - takie 15 mm to kilkaset zł/m˛
                              no niestety...
                              http://www.allegro.pl/item267708204_...ej_nowosc.html
                              http://www.allegro.pl/item268008242_...a_i_tania.html
                              Szkło to też nie jest dobry pomysł - jak wyciąć dziurę na głośniki, jak je tam umocować?
                              tu juz przesadzasz. ciecie i otwory to nie problem bo w kazdym dobrym zakladzie szklarskim takie uslugi swiadcza.
                              Szkło cięte i drgania to nie najlepsze połączenie - trazaśnie jak zgrają się rezonanse własne tafli szkła z drganiami "muzycznymi".
                              a ogladales "pogromcy mitow"?? ;>

Skomentuj

a ogladales "pogromcy mitow"?? ;>
                                Nie widziałem akurat tego odcinka ale pracuję (częściowo) w hucie szkła i trochę o nim wiem. Problem w tym, że nie da się idealnie wyciąć okręgu pod głośnik - zawsze powstanie jakieś zarysowanie, które pod wpływem drgań przekształci się w pęknięcie.

Nie jestem pewien, czy pomysł z przeźroczystą przednią ścianką jest trafiony. Jeśli ktoś lubi "bajery" to można np zrobić pierścienie pod głośniki z przeźroczystej pleksy i je jakoś podświetlić. Ja jednak pomyślałbym raczej o prawdziwym fornirze, samą konstrukcję pozostawiając w spokoju.

Skomentuj

A nie lepiej zrobic przedni panel do glosnika z pleksi jakies 10mm przed kolumna z dziurkami przed glosnikami? widzialem juz taki motyw i wyszedl bajecznie.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czy te kolumny są zamknięte czy BR?

Lepiej z plexi zrobić BR. Można nie wytłumiać (ostatecznie) i mniejsze ciśnienie będzie rozsadzało ci obudowy.
                                    Nie wiem, czy głośniki z tych kolumn nadają się do BR, ale przy nakładzie kosztów i pracy którą chcesz wykonać warto kupić nowe głośniki które nadają się do BR.
                                    Proponuje ARN 116 (ok. 30 zł), są gotowe i sprawdzone konstrukcje na tym.
                                    Będzie kłopot z kanałem BR do przeźroczystej budy, ale ja bym dał szczelinowy.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                                      Będzie kłopot z kanałem BR do przeźroczystej budy
                                      do takiej malej tu by sie juz jakas rurke zastosowalo, np cos z odzysku

Skomentuj

Z tego co widuje to te wzmacniacze chodzą równiez z kolumnami Mildton, a te od space 86 róznią się tym ze są to Br

Skomentuj

Czaruję...
                                        X