Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa o nieskonczonej objętości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hm... czyli teoretycznie na jeden glosnik powinien wystarczyc pokoj...
    a co gdyby np w drzwi taki gosnik zamontowac?? akurat pod smietnikiem leza kogos drzwi bo wymieniali :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner
      Wyczytałem, ze wystarczajaca objetosc to 10x VAS glosnika /razy ilosc glosnikow. 5x VAS ponoc tez bylby ok, czyli znamy juz rzad objetosci
      Jest to bardzo uzależnione od Qts głoœnika...on będzie w dużej mierze wpływał na dobroć całkowitš układu. Zresztš, te 10x to nie tak mało...dla gdn 30/120 to 4000 litrów :|

Zamieszczone przez Pawel S.
      a co gdyby np w drzwi taki gosnik zamontowac
      Dobry pomysł...jednak trzeba sie liczyć z tym że osoby przebywajšce w pomieszczeniu które odzielajš drzwi będš raczej œrednio zadowolone :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
        Dobry pomysł...jednak trzeba sie liczyć z tym że osoby przebywajšce w pomieszczeniu które odzielajš drzwi będš raczej œrednio zadowolone
        mi chodzilo raczej o probe i doswiadczenie niz o praktyczne zastosowanie...

Skomentuj

No to jak najbardziej można próbować :)

Edit:

Tylko nie zapomnij solidnie uszczelnić drzwi...

Ps. Co za głoœnik chcesz tam wmontować?? :>

Skomentuj

Ps. Co za głoœnik chcesz tam wmontować?? :>
            mam DLSa W312B ale niemam wzmaka na tyle mocnego zeby go zasilic :sad:

Skomentuj

nie każdy głośnik zagra dobrze w takiej "obudowie" - trzeba to powiedzieć jasno.

Skomentuj

No powinien sie dobrze nadać, Qts doœć niski, Fs mogłby być niższy ale nie jest Ÿle...tak samo xmax przyzwoity. Myœle że o wzmak nie ma sie co martwić-wkońcu to tylko dla testu

Skomentuj

mam pytanbie skoroo taka wielka buda to najlepsze miejsce dla głosnika do dlaczego np mówicie ze buda 30l jest lepsza niz 60l skoro taka wielka jest lepsza
                  czyli im wieksza nieznaczy lepsza ?

Skomentuj

Lepsza, ale trzeba liczyć stosunek objętoœci/wytrzymałoœci mocowej/zejœcia/natężenia. Czasem dawanie dwu krotnie większego litrażu aby uzyskać 2-3 hz niżej nie ma sensu, no i nie zapominaj że mówimy cišgle tylko i wyłšcznie o closed (no i o IB :) )

Skomentuj

imho tutaj bardziej dałaby się estradowy duży sztywniak z wysokim qts , dlatego nie wiem czemu
                      No powinien sie dobrze nadać, Qts do�ć niski, (...)tak samo xmax przyzwoity.
                      xmax nie jest wprost odpowiedzialny za wytrzymałość mocową więc nie można się nim do końca sugerować.

[ Dodano: 2007-11-22, 14:35 ]
                      Co do wielkości obudowy closed - nie uogólniajmy. Nie jest powiedziane że dla każdego głośnika większa obudowa closed jest lepsza, analogicznie możnaby powiedzieć że większa br też jest lepsza. Tu nie chodzi o herce , ani o wytrzymałość mocową, ale o brzmienie.

Skomentuj

Ale duży xmax da tutaj wiekszy spl przy takim samym SD :) ChodŸ tak jak mówisz, estradowce też były by tutaj całkiem dobrym wyborem.

Ogólnie tak jak powiedziałeœ, nie każdy głoœnik sie tutaj nada-chodŸ sš spore szanse że uda sie uzyskać brzmienie lepsze niż w konwencjonalnych rozwišzaniach-trzeba po prostu próbować :)

Skomentuj

Ale duży xmax da tutaj wiekszy spl przy takim samym SD
                          wręcz przeciwnie.
                          Duży xmax = dużo cewki znajduje się poza szczeliną magnetyczną = niższa efektywność.

Samochodowce przeznaczone są do gry w małych budach = sztywniaki z dużym mms-em co daje niski fs i niski vas, przez co w większych budach mulą jak cholera, nie wspominając już o odgrodzie do której się nie nadają , chyba że na testy.

W zeszłe wakacje zdaje sie bawiłem się w ten sposób - wymieniałem okna na działce, więc w rame wkręciłem plyę wiórową z przykręconym głośnikiem, wkłądałem tam co mialem pod ręką - od stxa 22 120 8 sc, 27 150 8 sc, hertza es250, jakiegoś tonsila 20cm i nie pamietam co jeszcze.
                          Grało to beznadziejnie w porównaniu z klasycznymi obudowami, choć przy okazji nieco inaczej, tak jak można było się spodziewać brzmienie było podobne jak w za dużej budzie - zmulone, takie nieco bez wyrazu, jedyne w czym się ów głośniki sprawdzały to niskie buczenie w niektórych piosenkach i filmach, ale trzeba było uważać bo wytrzymałość mocowa blisko zerowa zwykle (nie licząć hertza, który za to grał tak że krew zalewała...).

Ogólnie tak jak powiedziałe�, nie każdy gło�nik sie tutaj nada-chod� sš spore szanse że uda sie uzyskać brzmienie lepsze niż w konwencjonalnych rozwišzaniach-trzeba po prostu próbować :)
                          Próbować można,a nawet trzeba, ale nie na pałe, trzeba umieć wyciągać wnioski ze swojego postępowania.
                          Ale jeśli by uogólniać to tak jak powiedziałęm wyżej - duży rozmiar, niski mms, qts raczej wysoki ,a do tego wzmak z niezłą kontrolą i można się bawić :)

Skomentuj

Hmmm, skoro wysoki xmax sie nie liczy do osišgnięcia wysokiej efektywnoœci w niskim zakresie częstotliwoœci to jak wyjaœnić coœ takiego:

http://www.noiseart.pl/index.php?pro...ct&prod_id=206

Sztandarowy basowiec B&C, wychylenie w obie strony (xdam) "skromne" 60 mm...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              W zeszłe wakacje zdaje sie bawiłem się w ten sposób - wymieniałem okna na działce, więc w rame wkręciłem plyę wiórową z przykręconym głośnikiem, wkłądałem tam co mialem pod ręką - od stxa 22 120 8 sc, 27 150 8 sc, hertza es250, jakiegoś tonsila 20cm i nie pamietam co jeszcze.
                              Grało to beznadziejnie w porównaniu z klasycznymi obudowami, choć przy okazji nieco inaczej, tak jak można było się spodziewać brzmienie było podobne jak w za dużej budzie - zmulone, takie nieco bez wyrazu, jedyne w czym się ów głośniki sprawdzały to niskie buczenie w niektórych piosenkach i filmach, ale trzeba było uważać bo wytrzymałość mocowa blisko zerowa zwykle (nie licząć hertza, który za to grał tak że krew zalewała...).
                              no to nawet sie nie bawie bo bym musial tez dorobic plyte bo to sa drzwi lazienkowe...

Skomentuj

resztš, te 10x to nie tak mało...dla gdn 30/120 to 4000 litrów :|
                                Jak to nie mało, ponad 4000l objętości ma pomieszczenie o wysokości 275cm i powierzchni 1,5mkw A takie poddasze czy piwnica ma dużo większą kubature.

Skomentuj

Sztandarowy basowiec B&C, wychylenie w obie strony (xdam) "skromne" 60 mm...
                                  podałeś xdam i peak to peak ,czyli niedość że xdam to maksymalne mechaniczne wychylenie głośnika - przy którym albo cewka uderza w nabiegunnik dolny, albo dolne zawieszenie w nabiegunnik górny, to jeszcze jest mierzone w obie strony, więc podwojone. Xmax tego głośnia to 15mm, więc nie aż tak znów imponująco.
                                  Istotne jest wychylenie objętościowe, a nie wiedzieć czemu zamiast tego jednego B&C wolałbym dwa kilomaxy 18 :)
                                  Interesuje mnie też jak z tak małym qts - < 0.3, zagrałby od w odgrodzie.

Skomentuj

Gorąca dyskusja ale mało miarodajna,proponuję odsunięcie klawiatury na koszt eksperymentów,kombinowania.Jeśli włozy się troszkę w to serca i w miarę rozsądnie określi zapotrzebowanie to szybko się okaże że niemal kazdy głośnik w takiej aplikacji sprawi ogromną przyjemność.Dopiero później mozna mówić o dopieraniu poszczególnych jednostek.Podstawa to zapoznanie się z tego typu obudową,dalej to już poleci.

Skomentuj

No przecież napisałem o jakie wychylenie chodzi...biorąc pod uwage że nawet w dwie strony (xmax) bedzie 3 cm, to na 21 cali to mało??

Skomentuj

Czaruję...
                                      X