Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bass reflex

witam .
    jak zamienic rure BR na 2 mniejsze , jakie trzeba spełnic warunki?
    jezeli 2 głosniki takie same są w jedenej obudowie to was głosnika dzielimy na 2, czy tylko was przy dwóch głosnikach????

Dla 2 takich samych glosnikow wypadkowa bedzie 2*Vas, a w ukladzie isobaric Vas/2.
    A co do b-r to warunek musi byc taki: dlugosc mniejszych = dlugosci wiekszej i srednice mniejszych = srednica wiekszej/sqrt(2) - suma powierzchni przekrojow poprzecznych malych rur musi byc rowna powierzchni przekroju poprzecznego duzej w zalozeniu ze dlugosci duzej i malych sa takie same... Zreszta pobaw sie tym w WinISD a najlepiej w BassBox'ie...

Skomentuj

ad.1
      Aby zamienić rurę br na dwie mniejsze należy:
      wziąć dwie mniejsze rury i je zamienić.
      jeśli powierzchnia przekroju mniejszej rurki będzie dwa razy mniejsza, to długość zostawiasz taką samą jaka była (dla przypomnienia: powierzchnia koła S=pi*r^2, gdzie r to promień rurki, S=a*b jeśli rura ma przekrój prostokątny).
      ad.2
      jjeśli dobrze zrozumiałem pytanie: Jeżeli dwa głośniki pracują w tej samej obudowie, to Vas zależy od sposobu połączenia (traktując dwa połaczone głośniki jak jeden wypadkowy przetwornik):
      isobaric: Vas dwa razy mniejsze
      zwykła połączenie:Vas dwa razy większe.

theant, byłem zbyt powolny... (aż 5 minut! ), ale nie usunę tych wypocin :P

Skomentuj

1 czyli jak mam jeden BR o powierzchni bocznej =200cm KW i długosci 15 cm
        to dwa mniejsze muszą miec 2x100cm KW i długosc 15 cm kazdy?
        2 to bedzie zwykła czyli obliczam obudowe jak dla 1 głosnika i jak montyje 2 to objetosc podwajam, dla trzech objetosc jednego razy 3. tak? dobrze zrozumiałem??

Skomentuj

tak, szacun za bystry umysł

Skomentuj

Czaruję...
          X