Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magnat Xpress 1001 - potrzebuje pomocy...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Magnat Xpress 1001 - potrzebuje pomocy...

Witam

mam pytanie odnośnie wybrania rodzaju obudowy. A mianowicie mam do wyboru bass - reflex lub band - pass.
    Chodzi o to, ze obydwa rodzaje obudow sa juz wyliczone przez producenta. Szkopoł w tym, nie wiem ktora skrzynia bedzie lepsza dla tego glosnika (Magnat Xpress 1001)?
    Czym się roznia?
    Czy band pass jest lepszy?
    Czy to prawda ze z band passa osiaga się "monstrualny bas" i to ze efektywnosc wzrasta okolo o 3dB?
    Obudowa band pass jest dwukomorowa z tym ze kazda komora jest wentylowana.

Pozdrawiam

Powinienes najpierw poczytac artykuły na stronie tam pisze o band pass, o bass reflex,a monstrualny bass wcale nie musi byc lepszy bo Cie potem moze glowa bolec od tego buuuuuuuum, Pozdro :)

Skomentuj

Wychodzi praktycznie to samo w br jak i band pass.

BR około 30Litrów strojenie 35hz.

Natomiast band pass 4th komora zamknięta 30l, komora br 10l strojenie 70Hz.

Skomentuj

ehehe ale sie usmiałem z tego stwierdzenia monstrualny :) masz acje monstrualny bas sie wyciagnie taki BAS potwór na słuch którego każdy ucieka bo nieda sie tego wytrzymać :P takie denne dudnienie

Skomentuj

http://diyaudio.pl/articles.php?id=8
          http://diyaudio.pl/articles.php?id=9

Miłej lektury :)

Skomentuj

witam

Pytanie mam poniewaz zrobilem symulacje skrzyni w winisd dla tego glosnika i my wyszlo ze obj 62 litry zestrojona na 32 Hz i impuls 24ms. jak cos takiego moze grac???

pozdro

Skomentuj

Tragicznie.

Impuls 24 ms jest IMO nieakceptowalny. Recepta ? Przestroić B-R lub zmniejszyć skrzynię :)
              Uwzględniłeś w WinISD wpływ wytłumienia ? (wiele osób o tym zapomina).

Skomentuj

Witam

no wlasnie czhyba tego nie uwzglednilem... A mozesz mi wytlumaczyc o co z tymchodzi dokladniej??? Aha jaki impuls jest w miare przyzwoity???

Skomentuj

góra 15ms

Skomentuj

Czaruję...
                  X