Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN25/60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GDN25/60

Planuję budowę subwoofera, jako że otrzymałem za darmo nowy głośnik Tonsil GDN25/60.
    Nie znalazłem w archiwum nic o tym konkretnym modelu.
    Co o nim sądzicie?
    Ma być używany bardziej do muzyki, niż do filmów.

50l @ 40hz, może nawet wyżej i powinno kopać , do rocka, techno będzie ok ;]

Skomentuj

W WinISD wyszła mi objętość 67.99l, a 64l dają sześcian o boku 40cm. Czy tak będzie dobrze, czy tak jak mówisz 50l?

Jeśli chodzi o strojenie dla 64l - BR ř5 miałby mieć długość 2cm. Czy to ma sens?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jarosław
        W WinISD wyszła mi objętość 67.99l, a 64l dają sześcian o boku 40cm. Czy tak będzie dobrze, czy tak jak mówisz 50l?
        Przeczytaj arta o winisd na stronie głównej portalu i poszukaj w wyszukiwarce instrukcji itd.
        Po co podajesz litraż z dokładnością co do 2 miejsca po przecinku ?
        Winisd to taki prosty soft którego wyniki symulacji mają niekoniecznie odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Jeśli chodzi o strojenie dla 64l - BR ř5 miałby mieć długość 2cm. Czy to ma sens?
        To nie ma sensu - duży głośnik + wysokie strojenie daje cholernie świszczący br ;]
        daj mu z 10cm.

Skomentuj

Przekleiłem z WinISD tak po prostu, jednak nie wyjaśniło się czy lepiej będzie bliżej 50l czy 64l.

Skomentuj

lepiej będzie 50l, większy litraż nie wyciągnie z głośnika dużo niższego zejścia, zresztą nie do tego ten głośnik jest przeznaczony, a znacząco pogorszy wytrzymałośc mocową.

Skomentuj

Dziękuję za pomoc, będę działał w praktyce.

Skomentuj

hehe konkretny temat i autor, a nie jak inni zakładają tematy i nie wiedzą nawet co piszą.

brat tego głośnika 80Watowy gra pięknie w 60L 44Hz

ja proponuję 50L / 44Hz do 60-siatki. może i mniej, dobrze zrobić testy.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie - czy mogą być dwa BR-y ř5cm, zamiast jednego ř10cm? Po prostu mam takie dwa już w domu.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie - czy mogą być dwa BR-y ř5cm, zamiast jednego ř10cm? Po prostu mam takie dwa już w domu.
                    nie

Skomentuj

2x5cm ≠ 1x10cm
                      tutaj chodzi o powierzchnie a ta bedzie sporo mniejsza. 39cm^2 VS 78cm^2

Skomentuj

powiedz jaką długośc i szerokość ma mieć jeden BR do twojej konstrukcji to obliczę ci dla dwóch.

Skomentuj

Oj matma z podstawówki nieopanowana...
                          Znasz wzór na pole koła ?
                          Wyobraź sobie dwa br-y o średnicy 5cm i jeden o średnicy 10cm, czy mają taką samą powierzchnie ?

powiedz jaką długośc i szerokość ma mieć jeden BR do twojej konstrukcji to obliczę ci dla dwóch.
                          Idąc do sklepu po patelnie prosisz o taką o szerokości 28cm czy o średnicy 28cm ?

Jeden br 10cm ma taką samą powierzchnie w przybliżeniu jak dwa o średnicy 7cm.

Skomentuj

Czaruję...
                          X