Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa band-pass i buczenie basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa band-pass i buczenie basu

witam mam zrobioną obudowę band-pass. mam w tym głośnik Alphard EW 650A, 150W max, 75W RMS. gdy zrobiłem tą obudowę to gra mi, ale jak jest w piosence linia basowa to mo buczy. czy to moze być spowodowane tym, że jest za duża pojemność komor? jak tak to mogę tą pojemność zmniejszyć wytłumieniem?

Napisz coś wiecej bo skąd mamy wiedzieć czy komory są za duże skoro nic o nich nie napisaleś ? Wróżkami nie jesteśmy.
    http://diyaudio.pl/portal.php?show=6 ---> radzę poczytać

Skomentuj

przepraszam zapomniałem :) każda z komór ma po 25L bo źle przeliczyłem cm^3 na litry... :oops: :cry:

Skomentuj

buda może bylaby i dobra, ale do conajmniej dwóch takich glośników...
        Dużo za dużo...

Skomentuj

a mogę zmniejszyć pojemność od środka wsadzając więcej wytłumienia?

Skomentuj

to przyniesie efekt odwrotny do zamierzonego...

Skomentuj

aha czyli muszę normalnie zmniejszyć płytami i wtedy wsadzić wytłumienie? aha i jeszcze jedno. do ilu mam zmniejszyć każdą z komor?

Skomentuj

albo doloz jeszcze jeden glosnik albo zmniejsz conajmniej o polowe komory

Skomentuj

to dołoże chyba jeszcze jeden taki głośnik połączony równolegle czyli bedzie tak samo opór 4 Ohmy :) a jeszcze moze jakieś uwagi konstruktorskie macie do owej obudowy?

Skomentuj

to jest b-p 4-tego rzedu??
                    z tego co zauwazylem w konstrukcjach fabrycznych to nigdy niema takich samych pojemnsci w obu komorach - przeanalizuj sobie gotowe konstrukcje

Skomentuj

tak 4-tego rzędu. wiem ze nie ma takich samych, czytałem ze komora BR jest większa od zamkniętej

Skomentuj

Może tak byc, ale niekoniecznie :P
                        BTW - zamiast drugiego syfa dokładać sprzedaj alpierda i włóż coś 10 calowego, jeśli ma być tanio to z STXa.

Skomentuj

heh. ale nigdzie raczej nie sprzedam tego Alpharda :P ale do mojego pokoju mi styknie, bo mam 12m^3 :P

Skomentuj

Zamieszczone przez hcartur
                            ale do mojego pokoju mi styknie, bo mam 12m^3 :P
                            mieszkasz w skrzyni po wielkim subie ? :)

ten twoj glosnik jest malutki, jak chcesz sprobowac bp 4th to 8l/14l@90. to tak na oko po przezyciach z tosilem w bp...

Skomentuj

witam. zmieniły się plany tzn zrezygnowałem z Band-Pass ponieważ źle zrobiłem to. mam teraz następujące pytanie: do jakiej obudowy wsadzić ten głośnik? jego EBP wynosi 107. narazie mam przygotowaną obudowę zamkniętą, ale w każdej chwili mogę wywiercić otówr na BR. chodzi mi jaką obudowę bedzie lepiej użyc do tego głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez hcartur
                                witam. zmieniły się plany tzn zrezygnowałem z Band-Pass ponieważ źle zrobiłem to. mam teraz następujące pytanie: do jakiej obudowy wsadzić ten głośnik? jego EBP wynosi 107. narazie mam przygotowaną obudowę zamkniętą, ale w każdej chwili mogę wywiercić otówr na BR. chodzi mi jaką obudowę bedzie lepiej użyc do tego głośnika.
                                sprobuj 7l@50hz, np 30x20x20 plyta 18mm a br 40mm na 18,5 cm. przerabianie budy cl na br troche nie ma sensu bo br zazwyczaj jest wieksza od cl.

Skomentuj

ok. ale soróbuje jeszcze zmniejszyć obudowę, bo narazie mam do testowania jaka bedzie mniejsza, obliszałęm WinISD i wyliczyło mi ze potrzeba 3,59L obudowy a mam koło 10...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X